2,5 hodiny vrátane kysnutia
15 motancov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 250 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia alebo 21 g čerstvého
- 60 g kryštálového cukru
- 430 g hladkej múky
- 85 g zmäknutého masla
- lyžičku kardamómu
- lyžičku vanilkovej pasty Nielsen-Massey
- štipku soli
Na náplň:
- 120 g 70% horkej čokolády
- 100 g masla
- 120 g tahini sezamovej pasty
Na potretie:
- žĺtok
- sezam na posypanie
Postup
- Začnite s prípravou cesta. Mlieko zľahka ohrejte, prisypte rozdrobené droždie, lyžicu cukru a múky, zamiešajte a nechajte na teplom mieste 10 minút vzísť kvások. Vo veľkej mise či mise od robota zmiešajte zvyšnú múku, cukor, kardamóm, vanilkovú pastu a soľ. Pridajte nabublaný kvások a nahrubo premiešajte. Nechajte odpočívať 10 minút, aby sa v ceste rozvinul lepok.
- Začnite na najnižšej rýchlosti miesť. Postupne pridávajte pokrájané zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Mieste 10 minút v robote, pokiaľ ho nemáte, budete musieť cesto miesť ručne ešte o trochu dlhšie. Správne rozmiesené cesto by malo byť krásne pružné, lesklé, hladké a ľahko lepivé. Misu s hotovým cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť cca hodinu až hodinu a pol, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
- Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň do motancov. Čokoládu nasypte do misky, pridajte maslo a vo vodnom kúpeli rozpustite za občasného miešania. Pokiaľ si nie ste istí, ako čokoládu správne rozpustiť, pripravili sme pre vás podrobný návod. Akonáhle je zmes už hladká, odstavte z platne a vmiešajte tahini pastu. Nechajte vychladnúť na linke aspoň 30 minút, počas chladnutia bude zmes hustnúť.
- Vykysnuté cesto na ľahko pomúčenom povrchu párkrát premieste, potom rozvaľkajte na tenký obdĺžnik s rozmermi asi 55×25 cm. Teraz celý plát až do krajov pomažte pripravenou čokoládovou náplňou, pokiaľ je až príliš tekutá, nechajte ju ešte chvíľku stuhnúť.
- Teraz uchopte koniec dlhšej strany cesta a prehnite ho do cca 2/3 plátu. Druhý koniec cesta prehnite cez prehnutú časť, ako keby ste skladali list do obálky, takže na sebe budú ležať celkom tri vrstvy premazaného cesta. Zložené cesto otočte a vyvaľkajte smerom od seba aj ľahko do strán na rozmer asi 45×30 cm. Je možné, že na niektorých miestach náplň z cesta vytečie, to však vôbec nevadí.
- Ostrým nožom cesto nakrájajte na prúžky hrubé asi 3 cm, mali by ste mať okolo 15 prúžkov dlhých 30 cm. Teraz motance zapleťte. Koniec prúžku uchopte palcom, ukazovákom a prostredníkom a všetky 3 prsty prúžkom dvakrát obtočte. Jeho druhý koniec pretiahnite z vrchu dierkou, v ktorej máte palec, takže koniec čokoládového motanca bude naspodku.
- Zatočené motance rozložte na 2 plechy vyložené papierom na pečenie s dostatočnými rozstupmi, zakryte utierkou a nechajte ďalších 20 minút nakysnúť. Akonáhle budú čokoládové motance nakysnuté, predhrejte rúru na 200 °C. Žĺtok zľahka prešľahajte a jednotlivé kusy opatrne potrite. Nakoniec ľahko posypte lúpaným sezamom a dajte piecť do rozpálenej rúry na asi 15 minút (kým pletence nebudú krásne hnedé).
- Upečené nechajte pár minút vychladnúť na plechu, potom presuňte na chladiacu mriežku a nechajte ich vychladnúť do izbovej teploty.
Recept a foto: @lzickacukru