🔥 15% letná ZĽAVA NA VŠETKO práve teraz s kódom: LETO15! DOPRAVA ZADARMO do výdajní Balíkovo od 20 € 🚚💨

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Čokoládové tahini motance

27. 3. | 3808× prečítané


Čokoládové motance si vás namotajú! Pokiaľ pri vašej popoludňajšej káve nesmie chýbať niečo sladké, sú tieto roztomilé uzlíky strelou do čierneho. Intenzívnu chuť horkej čokolády vyvažuje krémová tahini pasta a vláčne cesto sa na jazyku len rozplýva. Že to vyzerá zložito? Nemajte obavy. Markéta z blogu Lžička Cukru si pre vás pripravila podrobný recept, s ktorým motance zvládnete pekne krok po kroku.

Zdieľať



Čokoládové tahini motance
2,5 hodiny vrátane kysnutia 
15 motancov

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 250 ml mlieka
  • 7 g sušeného droždia alebo 21 g čerstvého
  • 60 g kryštálového cukru
  • 430 g hladkej múky
  • 85 g zmäknutého masla
  • lyžičku kardamómu 
  • lyžičku vanilkovej pasty Nielsen-Massey
  • štipku soli

Na náplň:

Na potretie:

  • žĺtok
  • sezam na posypanie

Postup

  • Začnite s prípravou cesta. Mlieko zľahka ohrejte, prisypte rozdrobené droždie, lyžicu cukru a múky, zamiešajte a nechajte na teplom mieste 10 minút vzísť kvások. Vo veľkej mise či mise od robota zmiešajte zvyšnú múku, cukor, kardamóm, vanilkovú pastu a soľ. Pridajte nabublaný kvások a nahrubo premiešajte. Nechajte odpočívať 10 minút, aby sa v ceste rozvinul lepok.
  • Začnite na najnižšej rýchlosti miesť. Postupne pridávajte pokrájané zmäknuté maslo a vypracujte hladké cesto. Mieste 10 minút v robote, pokiaľ ho nemáte, budete musieť cesto miesť ručne ešte o trochu dlhšie. Správne rozmiesené cesto by malo byť krásne pružné, lesklé, hladké a ľahko lepivé. Misu s hotovým cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť cca hodinu až hodinu a pol, malo by zdvojnásobiť svoj objem.
  • Medzitým, čo cesto kysne, si pripravte náplň do motancov. Čokoládu nasypte do misky, pridajte maslo a vo vodnom kúpeli rozpustite za občasného miešania. Pokiaľ si nie ste istí, ako čokoládu správne rozpustiť, pripravili sme pre vás podrobný návod. Akonáhle je zmes už hladká, odstavte z platne a vmiešajte tahini pastu. Nechajte vychladnúť na linke aspoň 30 minút, počas chladnutia bude zmes hustnúť.
  • Vykysnuté cesto na ľahko pomúčenom povrchu párkrát premieste, potom rozvaľkajte na tenký obdĺžnik s rozmermi asi 55×25 cm. Teraz celý plát až do krajov pomažte pripravenou čokoládovou náplňou, pokiaľ je až príliš tekutá, nechajte ju ešte chvíľku stuhnúť.
čokoládové motance se sezamovou pastou
  • Teraz uchopte koniec dlhšej strany cesta a prehnite ho do cca 2/3 plátu. Druhý koniec cesta prehnite cez prehnutú časť, ako keby ste skladali list do obálky, takže na sebe budú ležať celkom tri vrstvy premazaného cesta. Zložené cesto otočte a vyvaľkajte smerom od seba aj ľahko do strán na rozmer asi 45×30 cm. Je možné, že na niektorých miestach náplň z cesta vytečie, to však vôbec nevadí.
  • Ostrým nožom cesto nakrájajte na prúžky hrubé asi 3 cm, mali by ste mať okolo 15 prúžkov dlhých 30 cm. Teraz motance zapleťte. Koniec prúžku uchopte palcom, ukazovákom a prostredníkom a všetky 3 prsty prúžkom dvakrát obtočte. Jeho druhý koniec pretiahnite z vrchu dierkou, v ktorej máte palec, takže koniec čokoládového motanca bude naspodku.
  • Zatočené motance rozložte na 2 plechy vyložené papierom na pečenie s dostatočnými rozstupmi, zakryte utierkou a nechajte ďalších 20 minút nakysnúť. Akonáhle budú čokoládové motance nakysnuté, predhrejte rúru na 200 °C. Žĺtok zľahka prešľahajte a jednotlivé kusy opatrne potrite. Nakoniec ľahko posypte lúpaným sezamom a dajte piecť do rozpálenej rúry na asi 15 minút (kým pletence nebudú krásne hnedé).
  • Upečené nechajte pár minút vychladnúť na plechu, potom presuňte na chladiacu mriežku a nechajte ich vychladnúť do izbovej teploty. 
čokoládové motance s tahini pastou

Recept a foto:  @lzickacukru

Vybavte sa na čokoládové pečenie

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?