2,5 hodiny aj s kysnutím
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 230 ml mlieka
- pol kocky droždia
- 80 g trstinového cukru
- 80 g masla
- 2 vajcia
- pol lyžičky soli
- 1 lyžička škorice a vanilky
- 1 lyžica kôry z pomaranča
Na náplň:
- 100 g 70 % čokolády
- 100 g masla
- 40 g trstinového cukru
- 30 g kakaa
Na ozdobu:
- vajce na potretie
- pistácie
Postup
1. Kvások
Droždie rozdrobíme do hrnčeka, prilejeme 50 ml vlažného mlieka a pridáme lyžičku cukru. Všetko rozmiešame a necháme na teplom mieste vzísť kvások. Suroviny do kvásku odoberáme z tých na cesto. To znamená, že ak sme na kvások potrebovali 50 ml mlieka, do cesta ho dáme už len 180 ml.
2. Cesto
Medzitým do misy preosejme múku, cukor, soľ, pridáme 180 ml mlieka, vajcia, škoricu a vanilku. Pridáme vzídený kvások a vypracujeme hladké cesto. Najlepšie v robote s hnetacím hákom, zvládnete to ale aj vareškou. Po asi 5 minútach hnetenia pridáme maslo nakrájané na kocky a zapracujeme ho do cesta.
Hotové cesto dáme do čistej misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste hodinu až hodinu a pol kysnúť.
3. Náplň
Nad vodným kúpeľom rozpustíme čokoládu a maslo. Pokiaľ neviete, ako na to, naštudujte si, ako rozpustiť čokoládu krok za krokom.
Rozpustenú čokoládu odstavíme z vodného kúpeľa, pridáme cukor, kakao a rozmiešame dohladka. Dáme bokom a necháme vychladnúť, nech náplň trochu stuhne.
4. Motanie
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľký obdĺžnik, od oka zhruba 40×50 cm, a rozotrieme naň náplň. Cesto preložíme ako listový papier, teda po tretinách, aby na sebe ležali tri vrstvy.
Trošku rozvaľkáme a nakrájame na prúžky zhruba 1–2 cm široké. Krájame pozdĺžne, aby prúžky boli čo najdlhšie. Každý prúžok zamotáme okolo prstov do uzlíka a konce schováme dole.
Uzlíky vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme vykysnúť ešte asi 15 minút. Potom slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme orieškami.
Pečieme pri 180 °C 15 minút dozlatista.
Recept a foto: @pani_boruvka