60 minút
8–12 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 3 vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 65 g trstinovej panely
- veľká štipka soli
- nastrúhaná kôra z 1 citróna alebo citrónový púder
- 150 g hladkej múky
- 60 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva (10 g)
- 75 ml 31% smotany na šľahanie
- 100 g rozpusteného a vychladnutého masla
- 15 g lyofilizovaných čučoriedok
Na vanilkový krém:
- 1/2 lyžičky vanilkovej pasty alebo zrniečka z 1/2 vanilkového struku
- 4–5 žĺtkov (90–100 g)
- 160 ml 31% smotany na šľahanie
- 60 g krupicového cukru
- 140 g masla v izbovej teplote
- 15 g nahrubo nasekaných pistácií
Postup
Cesto na chlebíček
Formu na chlebíček s dĺžkou cca 26 cm vymastíme olejom a vysypeme hrubou alebo mandľovou múkou. Rúru predhrejeme na 165 °C.
V mise vyšľaháme vajcia, cukor, panelu, soľ a citrónovú kôru do svetlej a nadýchanej peny, trvá to niekoľko minút. Do inej misky preosejeme oba druhy múky, prášok do pečiva a dobre premiešame.
Do vaječnej peny vmiešame zmes múky, smotanu a maslo. Nakoniec ručne pomocou stierky primiešame čučoriedky. Namiesto lyofilizovaných môžete použiť aj mrazené (tie do cesta nasypte rovno z mrazničky, nech vám chlebíček nezafarbia), alebo čerstvé.
Cesto nalejeme do formy, uhladíme a pečieme asi pol hodiny dozlatista, podľa toho, ako silne vaša rúra pečie. Na konci pečenia vyskúšame špáradlom, či už je chlebíček hotový. Ak áno, špáradlo z cesta vyjde suché.
Chlebíček necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. V medzičase si pripravíme vanilkový krém.
Vanilkový krém
Do menšieho hrnca dáme žĺtky, smotanu, cukor a rozmiešame dohladka.
Pri nízkej teplote zmes zahrievame v hrnci a po celý čas miešame, aby sa žĺtky nezrazili. Zachvíľu začne celá zmes hustnúť ako puding. Trvá to približne 5 minút. Pozor, krém nesmie vrieť! Vanilkový krém môžete pripravovať aj vo vodnom kúpeli, ale nie je to nutné.
Odstavíme z platne a krém prelejeme do kovovej misky. Povrch pudingu zakryjeme kúskom potravinárskej fólie. Vďaka tomu sa na ňom nevytvorí kožka.
Puding necháme asi dve hodiny odstáť, aby schladol do izbovej teploty. Je veľmi dôležité, aby mali puding aj maslo rovnakú teplotu (izbovú), inak sa krém môže zraziť.
Pokiaľ sa vám zdá, že je puding mierne zrazený (čo sa môže stať, keď ho nezvládnete dostatočne miešať), rozmixujte ho tyčovým mixérom dohladka.
V mixéri šľaháme maslo, kým nebude mať nadýchanú konzistenciu a svetlú farbu. Trvá to 5–10 minút.
Po častiach do masla zašľahávame vychladnutý puding a potom spoločne šľaháme ešte niekoľko minút. Hotový krém by mal mať hladkú a roztierateľnú konzistenciu.
Pokiaľ je krém príliš tekutý, necháme ho v chladničke ešte nejakú chvíľu vychladiť a potom znova prešľaháme.
Krém premiestnime do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou s priemerom 15 mm a na povrchu chlebíčka vytvoríme vlnky.
Hotový chlebíček s krémom posypeme nasekanými pistáciami a môžeme rovno servírovať. Chlebíček skladujeme v chladničke.
Recept a foto: @devceuplotny