20 minút +
40 minút pečenia
10–12 porcií
rýchlovka
Čo budete potrebovať?
Na náplň:
- 1 kg vykôstkovaných čerešní
- 30 g javorového sirupu
- 20 g rumu
- 1 lyžičku vanilkovej pasty
- 50 g kokosového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
- 1 lyžičku škrobu
- 30 g hladkej múky
Na drobenku:
- 100 g masla
- 70 g ovsených vločiek
- 45 g mandľových plátkov
- 40 g mandľovej múky
- 80 g kokosového cukru
- 100 g hladkej múky
- 1 lyžicu vanilkového extraktu
Postup
Rúru predhrejte na 180 °C a koláčovú formu s priemerom 25 cm zľahka vymažte maslom.
Začnite s prípravou drobenky. Maslo rozpustite a nechajte zľahka vychladnúť. Medzitým v mise zmiešajte ovsené vločky, mandľové plátky, mandľovú múku a kokosový cukor. Prilejte rozpustené maslo a vanilkový extrakt a premiešajte do drobivého cesta. Hotovú posýpku dajte bokom a nechajte odležať.
Vykôstkované čerešne zmiešajte s javorovým sirupom, rumom, vanilkovou pastou a kokosovým cukrom. Nakoniec primiešajte mletú škoricu, škrob a hladkú múku.
Ovocie preložte do formy a posypte drobenkou. Vložte do predhriatej rúry na 40 minút. Počas pečenia crumble kontrolujte, aby sa vršok nepripálil. Pokiaľ by bol až príliš hnedý a ovocie stále tuhé, prikryte ho alobalom a pečte ďalej. Správne upečený crumble má byť na povrchu chrumkavý a ovocie mäkké, šťavnaté a plné chuti.
Hotový crumble nechajte pár minút vychladnúť a podávajte ešte teplý – napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny sa po ňom len tak zapráši!
Recept a foto: @lzickacukru