45 minút
2 porcie
Čo budete potrebovať?
Na cheesecake:
- 250 g ricotty
- 1 vajce
- asi 2 lyžice sladidla (cukor, med, xylitol...)
- 40 g hladkej múky
- hrsť lyofilizovaných čučoriedok
- maslo a hrubá múka na vymazanie a vysypanie mištičiek
Na karamelovú polevu:
- 120 g cukru
- 70 g masla
- 120 g 30% smotany
- soľ (nemusí byť)
alebo
- 70 g karamelových kúskov
- 120 g 30% smotany
Ako pripraviť cheesecake?
Nie je to žiadna veda. V malých formičkách (použiť môžete zapekacie misky alebo napríklad formu na muffiny) pripravíte porciu veľkú tak akurát, aby zahnala chuť na niečo sladké.
V letných mesiacoch môžete cheesecake dochutiť čučoriedkami, a pokiaľ práve nerastú, vystačíte si aj s tými lyofilizovanými. Tie majú oproti čerstvým čučoriedkam tú výhodu, že nepúšťajú šťavu.
Pokiaľ ale patríte medzi tých, podľa ktorých nie je karamelu nikdy dosť, môžete do ricotty primiešať karamelové kúsky, púder alebo napríklad výbornú karamelovú čokoládu.
Postup
V mise prešľaháme ricottu s vajcom. Vmiešame múku a sladidlo. Na 250 g ricotty ho budete potrebovať asi 2 lyžice, každé sladidlo ale sladí inak, preto sa riaďte chuťou. Zmes dobre premiešame, aby v ceste nezostali hrudky.
Malé zapekacie mištičky vymastíme maslom, vysypeme hrubou múkou a naplníme ricottovým cestom. S každou mištičkou potom buchneme o pracovnú dosku, aby sa zrovnal povrch cesta a vytlačili sa vzduchové bublinky.
Mističky dáme na plech a pečieme pri 180 ° C 25–30 minút.
Po upečení necháme cheesecake asi 20 minút vychladnúť a potom ich vyklopíme na tanierik.
Ricottu na tanieriku prelejeme karamelom (návod nižšie) a ozdobíme ovocím. Na preliatie môžete použiť aj rozpustenú karamelovú čokoládu.
Ako na karamelovú polevu?
Do hrubostennej rozohriatej panvice nasypeme cukor a zahrievame, kým sa nerozpustí. Cukor nemiešame, panvicou vždy len zakrúžime, aby sa cukor zahrieval rovnomerne.
Do rozpusteného, skaramelizovaného cukru vmiešame maslo. Keď sa rozpustí, zalejeme karamel horúcou smotanou a miešame na nižšom plameni, kým nebude karamel pekne hladký, bez kúskov. Karamel môžete ochutiť rovno lyžičkou soli.
TIP: Pokiaľ si chcete v kuchyni ušetriť prácu a nezáleží vám na tradičných postupoch, môžete karamel behom chvíľky pripraviť aj z karamelových kúskov.
Stačí v panvici alebo hrnci rozohriať smotanu a do tej potom vsypať karamelové kúsky. Behom chvíľky vymiešate krásne hladkú karamelovú polevu, ktorá sa nepripaľuje a nezostávajú v nej hrudky.
A ak je pre vás domáci karamel stále tak trochu strašiak, pozrite sa na podrobný návod, kde vás prípravou karamelu prevedieme krok po kroku:
Ako na domáci karamel? Pozrite sa na prehľadný fotonávod
Recept a foto: @zdrave_zivena