Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8196× prečítané
Iba do nedele DOPRAVA ZADARMO už od 20 EUR! Zadaj kód DZ20 a poštovné nechaj na nás!
Pozeraj na mňa, som kráľom všetkého ovocia! Dokonale oranžový, plný Céčka a ďalších super vitamínov. Urob si zo mňa čaj, až sa budeš cítiť pod psa a ja Ti zlepším celý deň.
Krásne farebné plody rakytníka rešetliakového, dreviny, ktorá je u nás známa už po celé stáročia, ale poslednou dobou sa opäť teší väčšiemu záujmu. Často boli tieto bobuľky využívané v ľudovom liečiteľstve – napríklad v Rusku sa dokonca rakytníku hovorilo "sibírsky zázrak", práve vďaka množstvu vitamínov a minerálnych látok. Teraz sa využíva ako v potravinárstve, tak aj ako doplnok stravy, či v kozmetike. Má jemne kyslú chuť, za ktorú môže značný obsah vitamínu C, ten je dokonca niekoľkonásobne vyšší ako u citrusov; má krásne oranžovú, niekedy až červenkastú farbu, ktorá závisí od obsiahnutého množstva karotenoidov v jednotlivých bobuľkách.
Sušený rakytník môžete len tak zobať ako desiatu alebo si ho pridať do rannej kaše či jogurtu. Vďaka vysokému obsahu vitamínov sa rakytník používa aj v podobe čaju. Stačí jednu až dve lyžičky preliať litrom vriacej vody, nechať pätnásť minút lúhovať a následne scediť. Ak však chcete z rakytníka dostať do tela čo najvyššie množstvo vitamínu C, odporúča sa jesť ho tepelne neupravený.
Rakytník je dvojdomá rastlina, to je dôvod, prečo potrebuje samčie aj samičie rastliny pospolu, inak by nevyrástla. Pestovať rakytník nie je až tak zložité, preto sa nemusíte obávať ho pestovať na svojich záhradkách. Darí sa mu najlepšie na slniečku v dobre priepustnej pôde. Jediné, čo mu naozaj nesvedčí je tieň a trvalo vlhká pôda. Rakytník je veľmi odolná rastlina, takže sa nemusíte obávať, že by prísun mrazu alebo horúčav nevydržal. Aj keď je jeho pestovanie veľmi jednoduché, jeho zber je však tou neľahkou a nemilou časťou. Vďaka tŕňom, ktoré túto krásnu rastlinku zdobia, sa stáva z trhanie plodov celkom náročná a trpezlivá práca. Vyčesávať plody sa neodporúča, pretože aj pri ručnom zbere môžu guľôčky ľahko prasknúť, a to kvôli tenkej šupke a pomerne veľa šťavy ukrytej vo vnútri plodu.
„Plody rakytníka sú malé, žlté, kyslé bobuľky plné semienok, ktoré po rozhryzení, uvoľnia rakytníkový olej. Ten je bohatý na vitamín C, ktorý sa šetrným sušením zachová a nestráca sa. Vďaka vysokému podielu vitamínu C a obsahu rakytníkového oleja je plod aj po usušení mäkký. Na výrobu 100 g rakytníka pripadá 550 g čerstvej suroviny, ktorú vypestovali aj zožali farmári na Ukrajine, kde sa rastline veľmi darí.“
Ako šikovne použiť superpotraviny? Máme tipy na využitie v kuchyni
14.05.22 | 430× prečítané | 5 minút
Jarný detox: Je potrebný, alebo ide len o marketingový ťah?
21.04.22 | 890× prečítané | 5 minút
Chutné kyselé tak ako to má byť
Plody sú plné vitamínov, len ich treba namočiť do vody, aby sa napili a boli mäkké.
Chutné kyselé tak ako to má byť
Plody sú plné vitamínov, len ich treba namočiť do vody, aby sa napili a boli mäkké.
Rakytník sušený