Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Siričitany v potravinách

13. 1. | 825× prečítané | 2 minuty čítanie


Siričitany sú zlúčeninami síry, ktorá sa nachádza všade okolo nás - vo vzduchu, v pôde i v rastlinách. Príjem síry je pre nás v malom množstve dokonca nevyhnutný, podieľa sa totiž na chode nášho metabolizmu. V potravinách sa môžu siričitany vyskytovať prirodzene, často sú však do potravín umelo pridávané v procese tzv. sírenia. Ako sírenie ovplyvňuje kvalitu potravín? A sú siričitany naozaj tak nebezpečné, ako sa hovorí?

Zdieľať



Siričitany v potravinách

Prečo sa siričitany do potravín pridávajú?

V niektorých potravinách sa siričitany môžu nachádzať aj prirodzene - napríklad vo víne alebo v pive, kde sú siričitany produktom kvasiniek. Siričitany majú antioxidačné a antimikrobiálne účinky, pridávajú sa preto do potravín z niekoľkých dôvodov:

  • snižují riziko kažení potravin
  • zamezují množení bakterií
  • zpomalují proces hnědnutí ovoce a zeleniny
  • mají bělící efekt
  • zlepšují vlastnosti mraženého pečiva


V sušenom ovocí môžeme nájsť štyri druhy siričitanov a to oxid siričitý (E220), siričitan sodný (E221), disiričitan sodný (E223) a hydrogensiričitan draselný (E228). Prijateľná denná dávka siričitanov je 0-0,7 mg/kg telesnej hmotnosti.

Ako prebieha sírenie ovocia?

Siričitany majú podobu prášku, ktorý sa rozpustí v určitom množstve vody. V tomto roztoku sa potom čerstvé ovocie namáča 5-15 minút v závislosti na veľkosti kúskov. Po vybratí z roztoku sa voda z ovocia nechá odkvapkať a nasleduje proces sušenia. Sírené ovocie spoznáte na prvý pohľad – je krásne farebné, niekedy až nezdravo. Poctivé ovocie sušené na slnku prirodzene hnedne, čo ide vidieť napríklad u našich sušených marhhúľ. Pamätajte: len tie tmavé sú tie pravé!

Nesírená marhuľa sušená na slniečku. Len tá tmavá je tá pravá!

Vplyv siričitanov na naše zdravie

Pre väčšinu ľudí nie je konzumácia sírených potravín nebezpečná, u citlivých jedincov však môže dôjsť k alergickej reakcii, ktorá sa prejaví vyrážkou na pokožke alebo ťažkosťami s dýchaním. V krajnom prípade môže reakcia vyvolať astmu alebo anafylaktický šok. 

Siričitany majú i ďalšie negatívne účinky:

  • znižujú krvný tlak
  • dráždia žalúdok
  • nie sú vhodné pre deti
Ktoré marhuľe si vyberiete?

Prečo u nás nenájdete sírené ovocie?

Naše ovocie je nesírené, snažíme sa zachovať sušenou v čo najprirodzenejšom stave. Suroviny dozrievajú na slniečku a zberajú sa až plne dozreté plody, ktoré sú sladké a šťavnaté, preto nie je potrebné ich vylepšovať sírením ani dosladzovaním. Jedinou nevýhodou nesíreného ovocia je kratšia doba minimálnej trvanlivosti. Našťastie naše suroviny neležia dlhé roky v regáloch obchodných reťazcov – na sklad nám dorazia vždy čerstvé a hneď putujú rovno k vám, nie je preto potrebné ich síriť. 

Najobľúbenejšie nesírené ovocie Světa plodů

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?