Prečo sa siričitany do potravín pridávajú?
V niektorých potravinách sa siričitany môžu nachádzať aj prirodzene - napríklad vo víne alebo v pive, kde sú siričitany produktom kvasiniek. Siričitany majú antioxidačné a antimikrobiálne účinky, pridávajú sa preto do potravín z niekoľkých dôvodov:
- snižují riziko kažení potravin
- zamezují množení bakterií
- zpomalují proces hnědnutí ovoce a zeleniny
- mají bělící efekt
- zlepšují vlastnosti mraženého pečiva
V sušenom ovocí môžeme nájsť štyri druhy siričitanov a to oxid siričitý (E220), siričitan sodný (E221), disiričitan sodný (E223) a hydrogensiričitan draselný (E228). Prijateľná denná dávka siričitanov je 0-0,7 mg/kg telesnej hmotnosti.
Ako prebieha sírenie ovocia?
Siričitany majú podobu prášku, ktorý sa rozpustí v určitom množstve vody. V tomto roztoku sa potom čerstvé ovocie namáča 5-15 minút v závislosti na veľkosti kúskov. Po vybratí z roztoku sa voda z ovocia nechá odkvapkať a nasleduje proces sušenia. Sírené ovocie spoznáte na prvý pohľad – je krásne farebné, niekedy až nezdravo. Poctivé ovocie sušené na slnku prirodzene hnedne, čo ide vidieť napríklad u našich sušených marhhúľ. Pamätajte: len tie tmavé sú tie pravé!
Vplyv siričitanov na naše zdravie
Pre väčšinu ľudí nie je konzumácia sírených potravín nebezpečná, u citlivých jedincov však môže dôjsť k alergickej reakcii, ktorá sa prejaví vyrážkou na pokožke alebo ťažkosťami s dýchaním. V krajnom prípade môže reakcia vyvolať astmu alebo anafylaktický šok.
Siričitany majú i ďalšie negatívne účinky:
- znižujú krvný tlak
- dráždia žalúdok
- nie sú vhodné pre deti
Prečo u nás nenájdete sírené ovocie?
Naše ovocie je nesírené, snažíme sa zachovať sušenou v čo najprirodzenejšom stave. Suroviny dozrievajú na slniečku a zberajú sa až plne dozreté plody, ktoré sú sladké a šťavnaté, preto nie je potrebné ich vylepšovať sírením ani dosladzovaním. Jedinou nevýhodou nesíreného ovocia je kratšia doba minimálnej trvanlivosti. Našťastie naše suroviny neležia dlhé roky v regáloch obchodných reťazcov – na sklad nám dorazia vždy čerstvé a hneď putujú rovno k vám, nie je preto potrebné ich síriť.