Čo sa dozviete?
Prečo raňajkovať ovsenú kašu?
- Je zdrojom kvalitnej vlákniny – vedeli ste, že Česi vo svojich jedálničkoch nemajú dostatok vlákniny? Odporúčané množstvo je okolo 30 gramov denne, doplňte ju hneď ráno vločkami!
- Prospieva tráveniu – práve vďaka vláknine ju uvítajú vaše črevá. Vláknina pomáha proti zápche a navyše dokáže spomaliť spracovávanie sacharidov. Rozloží tak získanú energiu na celé dopoludnie.
- Pripravíte ju v raz dva – a to nehovoríme o instantnej kaši z vrecka! Stačí nasypať hrsť vločiek do hrnca s nepriľnavým povrchom, zaliať mliekom, prihodiť obľúbené suroviny a chvíľu miešať.
- Kombinovať môžete donekonečna – do ovsenej kaše sa hodí takmer všetko. Banán, maliny alebo jablká sú klasika; my ale milujeme aj višne, bielu čokoládu, karamel alebo kokos!
- Je zdrojom komplexných sacharidov – tie na rozdiel od rýchlych cukrov spracováva náš metabolizmus postupne, a tak budete mať s ovsenou kašou na raňajky viac energie pre celé dopoludnie.
- Nebolí peňaženku – taká domáca ovsená kaša (a to aj s kvalitnými surovinami hore!) vyjde váš rodinný rozpočet lepšie ako každodenná návšteva pekárne dole na ulici.
- Môžu ju aj ľudia, ktorí sa vyhýbajú lepku – málo sa to vie, ale ovsené vločky sú prirodzene bezlepkové. Pokiaľ ste sa teda rozhodli v strave obmedziť lepok, ovsené kaše sa nemusíte báť!
- Navodzuje pocit sýtosti – máme vyskúšané, že ovsená kaša vás zasýti na dlhšiu dobu ako napríklad šiška. Je to ideálne raňajky pred víkendovým výletom do prírody aj náročným pracovným dňom.
- Baví - deti, dospelých, mužov aj ženy všetkého veku. Stačí si len nájsť svoju obľúbenú kombináciu.
Recepty na ovsenú kašu
1. Banánová kaša s pistáciami
10 minút
1 porcia
Čo budete potrebovať?
Na kašu
- 60 g ovsených vločiek
- 140 ml mlieka
- 50 g rozmačkaného banánu
- pol lyžičky cejlónskej škorice
- lyžičku medu
Na ozdobu
Postup
Vločky zmiešame s mliekom a za stáleho miešania ohrievame v hrnci nad miernym plameňom. Až kaša trochu zhustne, pridáme roztlačený banán, škoricu a med. Odstavíme.
Necháme trochu vychladnúť a potom servírujeme do misky. Hore pokladáme nakrájaný banán na kolieska, banánové kúsky v horkej čokoláde a na záver posypeme pistáciami.
Recept a foto: @delish_by_adri
2. Jahodová kaša s chia semienkami cez noc
cez noc
1 porcia
Čo budete potrebovať?
Na kašu
- 40 g ovsených vločiek
- 15 g chia semienka
- 15 g mandľového proteínu
- 90 g bieleho jogurtu
- 90 ml mlieka
- 120 g nakrájaných jahôd na kocky
- 3 lyžičky jahodovej marmelády
Na ozdobu
- jahody lyofilizované prášok
- čerstvé jahody
- chia semienka
- jahody lyofilizované plátky
Recept a foto: @delish_by_adri
Postup
Všetko okrem jahôd a marmelády zmiešame dohromady. Na dno uzatvárateľného pohára dáme jahody, potom väčšinu pripravenej zmesi, marmeládu a nakoniec zvyšok kaše. Cez noc necháme uzavreté v chladničke.
Pri servírovaní potom posypeme práškom z lyofilizovaných jahôd, chia semienkami a dozdobíme čerstvými alebo mrazom sušenými jahodami.
Ak neraňajkujete doma, ale v práci alebo na cestách, vezmite si so sebou suroviny na dozdobenie do desiatonosiča. A potom už len vyrazte so zdravými raňajkami v taške!
3. Krémová kaša s dvojitou čokoládou, višňami a lesným ovocím
10 minút
1 porcia
Na kašu
- 50 g ovsených vločiek
- 20 g obľúbeného proteínu
- 5 g kakaa
- 120 ml mlieka
- 50 ml višňového pyré
- 140 g bieleho jogurtu
- 150 g lesného ovocia
Recept a foto: @delish_by_adri
Postup
Vločky, proteín, kakao, mlieko a višňové pyré dáme do hrnca a za stáleho miešania ohrievame na miernom plameni. Keď kaša zhustne, pridáme do nej jogurt a odstavíme.
Na dno misky dáme obľúbené lesné ovocie – môžete použiť čerstvé, mrazené alebo lyofilizované. Naň nalejeme ovsenú kašu, ktorú posypeme kúskami čokolády a dozdobíme mrazom sušenými višňami. A potom už len spokojne maškrtíme!
Na čo myslieť pri príprave ovsenej kaše
Naozaj vám bude stačiť pár ingrediencií. Ak máte radi v kaši veľké vločky, nebojte sa urobiť si poriadnu JUMBO kašu. Ak máte radi skôr jemnejšiu textúru, vločky si vopred rozmixujte.
Výber mlieka je čisto na vás. Pokiaľ chcete mať z kaše viac energie, voľte plnotučné, v diéte polovicu celkového množstva mlieka nahraďte vodou. Kúzliť môžete aj s rastlinnými mliekami, ktoré kaši dodajú štipku chuti navyše.
Myslite aj na bielkoviny. Mlieko je super, pokiaľ si ale strážite príjem proteínov, doplňte ich do kaše aj inak: orechovými proteínmi, alebo napríklad tvarohom. Hore na kašu môžete dať aj skyr alebo grécky jogurt.
Zdravé tuky sú kamoš! Pri príprave kaše máme tendenciu myslieť len na suroviny plné sacharidov, do kaše sa ale perfektne hodia aj orechy a semienka. Tie sú nabité zdraviu prospešnými tukmi a antioxidantmi. Také vlašské orechy sú navyše potravou pre mozok!
Čím osladiť ovsenú kašu?
Nestarnúcou klasikou zostáva med. Sladkosť ale vie dodať aj sušené ovocie. Vsaďte na datle, jablká alebo napríklad slivky. Pokiaľ chcete pridať ďalšie sladidlo, vyhnite sa bielemu cukru a radšej kašu doslaďte napríklad panelou – to je vlastne vylisovaná a šetrne usušená trstinová šťava, ktorá chutí ľahko ovocne a navyše je plná živín! Trstinový cukor strčí do vrecka!
Najlepšia kombinácia chutí
Neviete si rady s tým, ako nakombinovať chute v ovsenej kaši tak, aby sa po nej len zaprášilo? Pozrite sa s nami na 7 tipov, čo sa hodí do každej rannej kaše!