Arašidy pražené v červenej košieľke z Uzbekistanu
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Arašidy pražené v červenej košieľke z Uzbekistanu
Informácie a výživové hodnoty
Arašidy sú plodom rastliny s názvom Podzemnica olejná. Napriek tomu, že väčšina ľudí si myslí, že sa jedná o oriešky, nie je tomu tak. Jedná sa o strukovinu. Rastú v podzemnej časti rastliny po trsoch. Sú chránené suchou škrupinkou, pričom v jednej škrupinke sa spravidla nachádzajú dva plody. My sme vám ale uľahčili prácu a arašidy vám ponúkame už zbavené škrupiny, žiadny odpad navyše. No možno sa ešte niečo nájde. Pokiaľ nemáte radi šupku, ktorá oriešku dodáva tú správnu chuť, ľahko ju odstránite. Nie sú pražené a tak sú pripravené na ďalšie spracovanie. Sú chrumkavé a plné chuti!
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Arašidy nie sú orechy, aj keď ich za ne považujeme, ale strukovina.
- Majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín (prevencia proti srdcovým ochorením).
- Až dve tretiny vyprodukovaných arašidov vo svete skonzumujú Američania.
- Používajú sa v sladkých aj v slaných pokrmoch.
- Zaujímavá košieľka určite spraví dobrý dojem.
Zloženie | 98 % pražené arašidy, 2 % slnečnicový olej |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO2. |
Krajina pôvodu | Uzbekistan |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | pražené orechy |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Zatiaľ si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.
Ako sa arašidy pestujú?
Samostatný vývoj arašidov je veľmi zaujímavý. Pôvod arašidov je potrebné hľadať v Južnej Amerike, kde boli pestované a šľachtené už pred 6 000 rokmi. Dnes ich však môžete nájsť vo všetkých tropických a subtropických regiónoch. Arašidy sú semená podzemnice olejnej, ktorá je rastlinou z čeľade bôbovitých. Ide teda o strukovinu, ktorej plodom je struk. Celý proces začína tak, že vyrastené kvety sú opeľované hmyzom a po oplodnení sa začínajú uzatvárať a stáčať k zemi. Plody sa následne zavrtávajú do pôdy, kde zrejú v hĺbke asi 5–8 cm.
Tip
Zabaľte si arašidy do produktívnej krabičky a môžete ich mať vždy a všade po ruke!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 2498 kJ / 599 kcal |
Tuky | 52,5 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 6,5 g |
Sacharidy | 15,3 g |
z toho cukry | 4,2 g |
Vláknina | 11,7 g |
Bielkoviny | 28 g |
Soľ | 0 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | 71 mg |
Železo | 1,29 mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.