Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 15625× prečítané
❤️ Chrumkavé valentínske darčeky už čakajú. Zamilujte sa! ❤️
Viem, že si zaslúžiš trochu rozmaznávať. So mnou okúsiš prémiovú kvalitu tej najlepšej vanilky na trhu. Tak prečo ešte vyčkávaš? Rozvoniam Ti domov tak, že aj susedom sa budú zbiehať sliny.
Vanilkový struk sa vám môže javiť ako niečo nezvyčajné, niečo s čím si neviete dať rady. Je úzky, podlhovastý a zvráskavený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, struk stačí narezať po jeho dĺžke a z obalu vylúpnuť jeho semienka. Tie držia pekne pokope a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové struky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny struk môžete vložiť do nádoby s cukrom a dodať mu tak príjemné aróma.
Ako Bourbon je označovaná len vanilka rastúca na Madagaskare a ostrovoch Réunion, Maurícius, Comore a Mayotte. Tieto vanilkové struky sú dlhé, plné a vláčne, ich semená majú sladkú chuť, aróma je výrazne sladké a predovšetkým silné a dlhotrvajúce. Vďaka svojej kvalite je Bourbon považovaná za najviac cenenú vanilku.
Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonakov, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonacké mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky – princeznú za zlý výber milenca spolu s ním popravili. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa potom rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových strukov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh vanilky aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť – na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny struk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú struky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.
Vanilku můžete v kuchyni využít na více různých způsobů. Oprostěte se od klasické vanilkové zmrzliny, krému, cukroví a vanilkového cukru a dopřát si vanilkovou chuť i v jiných receptech. Netradiční použití vanilky v kuchyni ocení i ten nejvybíravější mlsný jazýček. Vyzkoušet můžete třeba ovoce plné vanilkové chuti, které vytvoříte povařením jádrového ovoce či fíků s vanilkovým luskem, cukrem a vodou. Své kulinářské umění můžete povýšit na úplně nový level, pokud vanilku přidáte ke křupavému vepřovému bůčku. A pokud si večery rádi zpříjemňujete skleničkou alkoholu, zkuste si vytvořit třeba vanilkové daiquiri z bílého rumu, cukrového sirupu, čerstvé limetkové šťávy a vanilkových semínek. S vanilkou se zkrátka nemusíte bát experimentovat!
English Toffee: Karamelový dezert s vanilkou a orieškami
31.01.23 | 190× prečítané
Ovsené lievance s jablkami a cmarom
29.01.23 | 178× prečítané
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Informácie o získavaní recenzií