Aktivované orechy a semienka
3 položiek celkom
Aktivované orechy a semienka
Na pohľad možno neuvidíte rozdiel, ale aktivované orechy majú výraznejšiu chuť,
ktorá sa líši od chute bežných orechov. Sú jemne chrumkavé a proste vynikajúce.
Chcem sa dozvedieť viac
Čo aktivovanie orechov a semienok znamená?
- dlhodobým namáčaním môžete naštartovať klíčenie, ktoré spôsobuje zmeny
- aby proces klíčenia začal, orechy sa namočia do vody na 12-24 hodín (izbová teplota)
- môže sa do vody pridať aj soľ
- následne sa z vody vyberú a sušia sa na určitej teplote podľa veľkosti a druhu (okolo 60 ° C)
Vďaka prítomnosti vody počas namáčania sú uvoľňované fytázové enzýmy, ktoré štiepia fytáty a uvoľňujú minerály, ktoré rastlina obsahuje. To znamená, že by sme mali byť schopní tieto minerály lepšie vstrebať.
Výhody aktivovaných orechov a semienok?
- fytáty obsiahnuté v aktivovaných orechoch a semienkach majú antioxidačné a protizápalové účinky
- môžu ovplyvňovať aj hladinu uhľohydrátov
- kontrolujú hladinu glukózy
- znižujú riziko obličkových kameňov
U nás si môžete dopriať aktivované španielske mandle, tekvicové semienka alebo MYX orechov.
Ak Vás táto nezvyčajná metóda zaujala, viac sa dozviete v našom článku tu.