Halloweenské recepty
Kokosové netopiere
30 minút
10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na guličky:
- 200–300 g datľovej pasty premium
- lyžičku malinového lyofilizovaného prášku alebo drviny
- 30 g mandľovej múky
- strúhaný kokos na obalenie
Na ozdobenie netopierov
Postup
Základom budú klasické raw guličky. My sme na naše halloweenske netopiere použili datľovú pastu spolu s malinovým práškom a mandľovou múkou, ale vy môžete použiť čokoľvek, čo vám chutí. Obľúbili ste si napríklad lyofilizovaný prášok z čučoriedok? Šup tam s ním! Máte radi slaný karamel a pomaranč? Neváhajte!
Z hmoty vytvarujeme guličky, ktoré obalíme v kokose.
A teraz to hlavné – kreatívne sa vyriadiť! Na guličky nalepíme čoko oči z bielej čokolády a pridáme zubami z melónových semienok. Krídla vyrobíme z prepolených banánových plátkov.
Ako na oči z čokolády?
Oči môžete pripraviť z bielych čokokúskov a trošky rozpustenej horkej čokolády. Pokiaľ chcete oči väčšie, môžete čokokúsky použiť rovno celé a len do nich urobiť bodku z horkej čokolády ako zrenice. Neviete, ako na rozpúšťanie čokolády? Mrknite na prehľadný návod!
Tekvicové lízanky
Z raw guličiek, ktoré sme pripravovali na netopiere, môžete vytvoriť tiež lízanky v tvare tekvice.
Do hotovej raw guličky urobte špajdľou 4 zárezy, napichnite ju na špajľu a namočte do roztopenej pomarančovej čokolády. Ak budete chcieť tekvicu ešte dozdobiť horkou alebo mliečnou čokoládou, urobte guličky o trošku väčšie, nech sa vám lepšie zdobia.
Nepečené strašidielka
45 minút
7 porcií
Čo budete potrebovať?
Na tyčinky:
- 200–250 g bezlepkových ovsených vločiek
- 1 lyžičku lyofilizovaných malín
- 60 g bielej čokolády
- 1–2 lyžice kokosového oleja
- 2–3 lyžice agávového sirupu
Na ozdobu:
- 100 g pomarančovej alebo ruby čokolády
- 5 g kakaového masla
- čokoládové kúsky na čoko oči
Postup
V mise zmiešame bezlepkové ovsené vločky a lyofilizované maliny. Môžete pridať aj obľúbené semienka. Namiesto malín môžete použiť akékoľvek iné lyofilizované ovocie či obľúbené orechy.
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli s trochou kokosového oleja a pridáme agávový sirup. Rozpustenú čokoládu so sirupom nalejeme do sypkej zmesi a poriadne premiešame. Mala by nám vzniknúť lepkavá zmes, ktorú vtlačíme do formy na chlebíček vystlanej papierom na pečenie. Použiť môžete aj malý plech.
Dáme na 15 minút stuhnúť do chladničky a medzitým si rozpustíme pomarančovú alebo ruby čokoládu s trochou kakaového masla. Stuhnutú hmotu nakrájame na tyčinky o rovnakej veľkosti a môžeme začať zdobiť. Tyčinky môžete namočiť do roztopenej ruby alebo pomarančovej čokolády a ozdobiť ľubovoľne. My sme z nich urobili malé strašidielka s čokoládovými očami.
Roztomilé čokoládové pavúky
15 minút
10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na pavúčiky:
- 150 g obľúbenej čokolády
- 5 gramov kakaového masla
- tyčinky
Na ozdobu:
- čokoládové oči
Postup
Najprv si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Je len na vás, akú farbu pavúčikom dáte. Môžete sa naozaj vyhrať. Buď zostanete pri prirodzenej klasike v podobe mliečnej, karamelovej či horkej čokolády, pre deti sa na veselý Halloween hodia ale aj rúžové či oranžové pavúky. Stačí ich vyrobiť z ruby alebo pomarančovej čokolády. A nebojte, využijete ich aj v iných strašidelných receptoch.
Tyčinky nalámeme na menšie kúsky a lyžičkou plnou čokolády ich zalejeme. Nakoniec nalepíme na pavúky čokooči a necháme stuhnúť asi 10 minút v chlade.
Strašidelné banánové múmie
15 minút
10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na múmie:
Na ozdobu:
- čokoládové oči
Postup
Banány v čokoláde stačí pofrkať rozpustenou bielou čokoládou, ako by boli omotané obväzom, a pridať im čokooči. Pokiaľ chcete zdravšiu verziu, odporúčame vyrobiť halloweenske múmie zo sušených banánov bez čokolády – tie pravé sušené banány sú totiž rovnako tie tmavé!
Veselé halloweenske jabĺčka
5 minút
1 porcia
Čo budete potrebovať?
Postup
Jabĺčko umyjeme a usušíme. V dolnej tretine z jabĺčka vyrežeme široký úsmev. Do horného poschodia zasadíme melónové zuby a pusu vyplníme orechovým maslom. My sme použili mandľové. Nakoniec zastrčíte do pusy jahodový jazyk a zapichneme čokoládové oči.
Zvyškom rozpustenej čokolády zozadu môžete na kúsky prilepiť špajľu, aby ste vytvorili ešte zábavnejšie príšerky.
Tak do ktorého z našich halloweenskych receptov ste sa zamilovali najviac? Nechajte tento rok taviacu pištoľ a krepový papier v šuplíku a poďte s nami kúzliť v kuchyni. Recepty sú rýchle, jednoduché a aj malé deti úplne nadchnú. Navyše ich môžete zapojiť – kreatívne sa u nich vybláznia a tiež uvidia, že aj so zdravými vecami vie byť zábava!