Medzinárodný deň mandlí je u nás celý týždeň! 💛 Nakúpte mandle všetkých chutí so zľavou až 20 %. 🔥

Ako využiť mrazom sušené ovocie a zeleninu: 10 tipov na každý deň

15. 1. | 21499× prečítané


Poznáte už všetky výhody mrazom sušeného ovocia? Je chrumkavé, božsky chutí a ešte ku všetkému dlho vydrží. Ako využiť lyofilizované ovocie v kuchyni? Máme pre vás 10 originálnych tipov na využitie mrazom sušeného ovocia a pridáme nápady aj pre lyofilizovanú zeleninu. Tak čo, už sa vám zbiehajú sliny na klasiku v podobe mrazom sušených jahôd, alebo sa cítite na objavovanie nových chutí?

Zdieľať



Ako využiť mrazom sušené ovocie a zeleninu: 10 tipov na každý deň

Čo sa v článku dozviete?

1. Varila myška kašičku... s mrazom sušeným ovocím

Krupicová, sójová, ryžová alebo pohánková. Od detstva milujeme kašu na sto rôznych spôsobov. Čo tak ju vylepšiť lyoovocím? Okrem klasiky v podobe lyofilizovaných jahôd alebo malín využite aj iné bobuľové ovocie. Perfektne sa do kaší hodia napríklad brusnice alebo čučoriedky. Mrazom sušené brusnice doslova pretekajú vitamínom C, využívajú sa ako posilňovači imunity alebo pri problémoch s močovým mechúrom.

2. Mlsejte ovocné smoothie

Kto by nemiloval smoothie z čerstvého ovocia? Už nemusíte čakať do leta. Dajte šancu lyofilizovaným čučoriedkam, ktoré vykúzlia úsmev na tvári úplne rovnako ako čerstvé. Či je leto alebo zima – lyoovocie zostane chutné a voňavé ako práve odtrhnuté. Ako základ môžete použiť mlieko klasické aj rastlinné, prihoďte navyše prírodné sladidlo a perfektné smoothie je na svete.

3. Originálna desiata do školy

Univerzalitu lyofilizovaného ovocia ocenia aj deti. Pridajte im mrazom sušené mango do krabičky na desiatu do školy. Dokonalú kombináciu bude tvoriť s bielym jogurtom alebo tvarohom. Keď navyše pridáte hrsť ovsených vločiek a pár orieškov, dostanete perfektne vyváženú a nutrične bohatú desiatu pre vášho školáka.

4. Maškrtenie pre najmenších

Lyofilizované ovocie môžu aj malé deti. Neobsahuje žiadny pridaný cukor ani konzervanty, a pritom vydrží (správne uskladnené) v špajze aj mesiace. Malé deti z našich skúseností najviac milujú lyofilizované maliny, MYX Smoothie a mrazom sušený banán

Vymeňte cukríky za sladučké lyofilizované smoothie!

5. Jahodová pena je späť!

Robila vám mamička jahodovú penu? A mrzelo vás, že len párkrát do roka, pretože čerstvé jahody sú sezónnou záležitosťou? Nielen vegáni ocenia kúzlo lyofilizovaných jahôd vo vegánskej jahodovej pene. Recept, ako si doma jednoducho pripraviť našľahanú jahodovú dobrotu, ktorá chutí ako zo záhradky, nájdete tu

6. Domáce čokoládové kúzlenie

Najjednoduchší spôsob je potom jednoduché namáčanie lyofilizovaných kúskov do čokolády. Perfektne sa k tomu hodia väčšie kúsky, ako sú marhule alebo slivky

Mrazom sušené ovocie a čokoláda sú jednoducho dvojka, ktorá si skvele sedí v každej situácii, či už si chcete pripraviť domácu obdobu „Študentskej…“, alebo len jednoduchú dobrotu na večer. Zbiehajú sa vám sliny na višne alebo granátové jablko? Pripravte si ruby čokoládové hrudky

Milovníci sladkého ocenia mrazom sušené ovocie aj v doma ozdobenej čokoláde. Lyofilizované maliny sú výstrelom do čierneho s čokoládou bielou. Horká chuť vysokopercentnej čokolády ladí zase s lyofilizovanými mandarinkami. Inšpirujte sa…

7. Rozžiarte karafu s vodou

Lyofilizované ovocie sa perfektne hodí aj do karafy s vodou. Po namočení sa totiž rehydratuje a vodu príjemne osvieži a ochutí. Perfektne sa k tomu hodia napríklad lyofilizované jahody, ale ani s malinami alebo mandarínkou nešliapnete vedľa. Sú to super pomocníci, ako dostať trošku zdravej chuti do vášho pitného režimu.

8. Vylepšite nudný drink

Stále premýšľate, čím vylepšiť vašu oslavu? Využite mrazom sušené ovocie ako dokonalú bodku vašich drinkov. Našou najobľúbenejšou kombináciou je gin, tonic a mrazom sušené kúsky maracuji. Lyofilizovaná marakuja dodá drinku tú pravú kyselkavú sviežosť! A ak ste skôr konzervatívni, rovnako dobre poslúžia aj maliny. Lyofilizované jahody sa zase perfektne hodia do šampanského.

9. Ozdobte tortu, zákusok aj koláč

Lyofilizované ovocie má tú výhodu, že krásne drží tvar a nemusíte mať strach, že by na torte uschlo alebo začalo hniť. Svojej tortičke navyše pridáte chrumkavý element a veľa vitamínov. Namiesto klasických jahôd skúste ako ozdobu na polevu vyskladať lyofilizované černice alebo napríklad kľukvu a egreš. Vyvážite tak sladkosť troškou kyslej chuti.  

10. Objevte pečené aj nepečené recepty

Lyofilizované ovocie sa v kuchyni používa podobne ako čerstvé. Rozdiel je v tom, že lyofilizované ovocie je krehkejšie, neobsahuje žiadnu vodu, a tak sa dá jednoducho rozdrviť na prach. Táto vlastnosť je výhodou na prípravu krémov, cukroviniek alebo korpusov, kam môžete prášok z lyo ovocia pridať a svoj dezert tak prirodzene zafarbiť a zároveň dochutiť.

Dokonale ružový krém z lyofilozovaného ovocia získate použitím prášku z dračieho ovocia, ktorý povýši akýkoľvek dezert na tropickú bombu. Mňam! Pre citrusovú chuť zase siahnite po červenom pomaranči alebo limetke.

Upečte si čokoládový cupcake s lyoovocem

Čo budeme potrebovať:

Na korpus:

  • 2 hrnčeky múky
  • ¼ kávové lyžice jedlej sódy
  • 1 kávovú lyžičku soli
  • ¼ kávovú lyžičku prášku do pečiva
  • 1 hrnček horúcej vody
  • ¾ hrnčeku kakaového prášku
  • ¾ hrnčeku rastlinného oleja
  • ½ hrnčeku cukru
  • 2 vajcia

Na krém a ozdobu:

Namiesto čučoriedok môžete použiť akýkoľvek iný prášok z mrazom sušeného ovocia. Napríklad ten malinový!

Postup

Predhrejte rúru na 175 °C. Na plech by sa malo zmestiť 12 cupcakov vedľa seba. Pri príprave dbajte na to, aby všetky suroviny mali izbovú teplotu.

V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jedlú sódu. V stroji potom vyšľahajte olej s cukrom. Postupne k zmesi pridávajte vajíčka a šľahajte ďalej. Pri nízkej rýchlosti potom prisypte najprv cca tretinu sypkej zmesi, potom postupne zvyšok.

V menšej miske si medzitým do hladka rozmiešajte horúcu vodu s kakaovým práškom. Do cesta potom kakao pridávajte postupne a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie dokonale nespoja.

Cesto nalejte do predpripravených formičiek na muffiny (zhruba do dvoch tretín). Pečte 20–30 minút.

Príprava krému je jednoduchá. Zmiešajte šľahačku s práškom z lyoovocia. Pridajte práškový cukor a syr mascarpone. Šľahajte, kým krém pekne nezhustne.

Pred zdobením nechajte cupcakes vychladnúť. Krém naneste zdobiacim vreckom a na záver cupcake posypte lyofilizovanými čučoriedkami!

Chrumkajte si lyomrkvu

Tak čo, nalákali sme vás na mrazom sušené ovocie? Pokiaľ stále váhate ktoré, hoďte si kockou. A pri hádzaní si vychutnajte napríklad šampanské – s čím iným ako s lyofilizovanými jahodami. Na zdravie!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?