30 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na penu:
- 200 ml aquafaby (nálev z cícera)
- jednu lyžicu jablčného octu
- 40–60 g kryštálového cukru alebo xylitolu
- 2 lyžice prášku z lyofilizovaných jahôd
Na dozdobenie:
- plátky lyofilizovaných jahôd
- lístky mäty
Postup
Tekutinu z konzervovaného cícera (aquafabu) precedíme cez sito do misy šľahača a šľaháme 10 minút, kým nezačne vznikať sneh. Následne pridáme lyžicu jablčného octu a šľaháme ďalších 20 minút. Počas šľahania postupne po lyžiciach pridávame cukor. Namiesto bieleho cukru môžete využiť napríklad aj sladidlo xylitol – má menej kalórií a je vhodný pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index!
Šľaháme, kým nie je sneh tuhý a lesklý. Nemusíte sa báť, že aquafabu prešľaháte, na rozdiel od vaječných bielkov sa prešľahať nedá! Nakoniec pridáme dve lyžice prášku z lyofilizovaných jahôd a naposledy prešľaháme.
Prášok má niekoľko výhod – je vyrobený iba z lyofilizovaných jahôd a neobsahuje žiadne ďalšie aditíva, čo zaručuje neodolateľnú chuť aj kvalitu. Zároveň si takto spracované jahody zachovajú všetky vitamíny i vôňu, takže vám poďakujú nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše zdravie!

Vzniknutú penu dáme pomocou stierky do pohárov a necháme aspoň pol hodiny vychladnúť v chladničke. Na záver dezert zdobíme celými lyofilizovanými jahodami a mätou.