Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8952× prečítané
Kakao, kakaové bôby, kakaová hmota. Ale čo také kakaové maslo? Veľmi sa o mne nehovorí, a pritom som poriadny frajer s jemnou dušou a krémovou konzistenciou. Vykúzlim nielen horúcu čokoládu, ale vynikám aj pri varení či vyprážaní. Uvidíš, že neexistuje nič, čo by som nedokázal!
Milujete vôňu horúcej čokolády a jej nezameniteľne krémovú konzistenciu? Tak sa na chvíľu zastavte, usaďte sa a užite si jej lahodnú chuť plnými dúškami vďaka nášmu kakaovému maslu. Praktické kúsky nášho kakaového masla sa ľahko a rýchlo rozpúšťajú, preto sú vhodné nielen na prípravu horúcej čokolády, ale svoje využitie nájdu aj pri pečení, varení, vyprážaní, a dokonca pri výrobe domácej kozmetiky. Kakaové maslo vzniká lisovaním rozdrvených kakaových bôbov a je jednou zo základných surovín na výrobu čokolády.
Kakaovníky sa oberajú väčšinou dvakrát ročne. Plody sú pripravené na zber, keď sú žlté alebo červené. Po zbere sa bôby ručne lúskajú a následne fermentujú. Fermentáciou dochádza k biologickým zmenám, znižuje sa trpká chuť a vzniká červenohnedá farba. Bôby sa ďalej sušia a pražia. Pražením získavajú čokoládovú farbu a arómu. Alkalizujú sa, aby sa zlepšili ich chuťové vlastnosti a ľahšie sa získavalo maslo. Bôby sa ďalej môžu ešte drviť. Očistené pražené bôby sa dostávajú na mleciu linku, kde sa okrem mletia zahrievajú a vzniká hnedá polotekutá kakaová hmota. Vzniknutá kakaová hmota má vo výrobnom procese dve cesty. Jedna ako základná surovina na výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a masla. Vzniknutá hmota sa lisuje v hydraulických lisoch pri teplote 90–100 °C. Pri tomto procese sa oddeľujú dve zložky: kakaové maslo a kakaové pokrutiny.
15.12.21 | 9141× prečítané
Ako rozpustiť čokoládu? Mrknite na prehľadný fotonávod
03.11.21 | 33624× prečítané | 6 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Kakaové maslo kúsky