Ovocie sušené nesírené

Najpredávanejšie

Ananas
 
od €13,05
(od €10,88 bez DPH)
Goji sušená Premium A380 1
 
od €9,80
(od €8,17 bez DPH)
Moruša biela sušená
 
od €4,66
(od €3,88 bez DPH)
Marhule sušené JUMBO 1 image
 
od €5,52
(od €4,60 bez DPH)
Datle sušené SAYER 1 image
 
od €3,10
(od €2,58 bez DPH)
Datle sušené Medjool 1 image
 
od €13,60
(od €11,33 bez DPH)
Datle sušené DEGLET 1 image
 
od €6,95
(od €5,79 bez DPH)
Akčný MEGA balíček krabička + 4x MYX 1 image
–15 %
 (–15 %)
€41,53
(€34,61 bez DPH)
Detail
sada
–10 %
 (–10 %)
€22,29
(€18,58 bez DPH)
Detail
Banány sušené plátky 1 image
 
od €7,07
(od €5,89 bez DPH)
38 položiek celkom
Ananas
Tip
od €10,88 bez DPH
od €13,05
Mango sušené FANCY 1 image
Tip
od €9,79 bez DPH
od €11,75
Datle sušené Medjool 1 image
Tip
od €11,33 bez DPH
od €13,60
Datle sušené DEGLET 1 image
od €5,79 bez DPH
od €6,95
MYX Tropik 1 image
Unikátne
Skladom
od €2,92 bez DPH
od €3,50
Datle sušené SAYER 1 image
od €2,58 bez DPH
od €3,10
Papaya sušená FANCY 1 image
od €7,88 bez DPH
od €9,45
Machovka sušená z Kolumbie
od €8,58 bez DPH
od €10,30
Banán sušený bez cukru z Ekvádoru 1 image
od €5,38 bez DPH
od €6,45
Banány sušené plátky 1 image
od €5,89 bez DPH
od €7,07
MYX Naše najlepšie ovocie 1 image
Tip
od €2,25 bez DPH
od €2,70
Slivky prírodne z Francúzska 1 image
od €10,88 bez DPH
od €13,05
Čerešne sušené prírodné z Bulharska
od €7 bez DPH
od €8,40
Višne sušené prírodné z ČR
ČR / SK
od €12,33 bez DPH
od €14,80
Brusnice lesné sušené 1 image
od €3,01 bez DPH
od €3,61
Hrozienka sultánky z Íránu
od €3,17 bez DPH
od €3,80
Hrozienka sušené SHADOW z Uzbekistanu 1 image
od €5,75 bez DPH
od €6,90
Figy sušené prírodné z Grécka 1 image
od €5,58 bez DPH
od €6,70
Sušené jablká so škoricou 1 image
Unikátne
€11,13 bez DPH
€13,35
Jablká sušené kocky 1 image
ČR / SK
od €5 bez DPH
od €6
Hrušky sušené kolieska z ČR
ČR / SK
od €13,91 bez DPH
od €16,69
Hrušky sušené osminky 1 image
ČR / SK
od €11,33 bez DPH
od €13,60
Schizandra z Číny 1 image
od €2 bez DPH
od €2,40
Goji sušená Premium A380 1
od €8,17 bez DPH
od €9,80
Paradajky sušené z Turecka 1 image
od €3,67 bez DPH
od €4,40
Marhule sušené JUMBO 1 image
od €4,60 bez DPH
od €5,52
Slivky sušené prírodne z ČR 1 image
ČR / SK
od €10,67 bez DPH
od €12,80
Slivky sušené z Moravy 1 image
ČR / SK
od €7,04 bez DPH
od €8,45
Slivky sušené prírodne z Bulharska 1 image
od €5,04 bez DPH
od €6,05
Figy sušené Baby zo Španielska 1 image
od €3,08 bez DPH
od €3,70
Sušená jablka krížalky 1 image
ČR / SK
od €5,08 bez DPH
od €6,10
Moruša biela sušená
od €3,88 bez DPH
od €4,66
Banán sušený prírodný celý
od €2,04 bez DPH
od €2,45
Hrušky sušené kocky 1 image
ČR / SK
od €4 bez DPH
od €4,80
Zázvor dosladzovaný sušené kúsky 1 image
od €6,33 bez DPH
od €7,60
Akčný MEGA balíček krabička + 4x MYX 1 image
–15 %
€34,61 bez DPH
€41,53
sada
–10 %
€18,58 bez DPH
€22,29
Datle Medjool + Arašídová pasta 1 image
–10 %
€18,29 bez DPH
€21,95

Čo to znamená sírené sušené ovocie?                                                     

= Je to sušené ovocie, ktoré je konzervované - oxidom siričitým (na etikete ako E220). Ovocie je konzervované E220 z dôvodu trvanlivosti - nemenované zdroje hovoria o dlhovekosti siričitanového ovocia, bežná minimálna trvanlivosť je 2 roky.

Položme si otázku: "Prečo sa sušené ovocie rozširuje?" Môžeme primárne hovoriť o ekonomických dôvodoch. Zozbierané ovocie nemusíte triediť - napadnuté kusy mikroorganizmy od nenapadnutých kusov. Aj keď ovocie dobre nasušíme, napadnuté kusy mikroorganizmy budú inklinovať k rýchlejšej skaze. Sírením všetky tieto procesy zastavíte. Sírenie ovocie výrobcom a spracovateľom "uľahčí - zefektívni" prácu, navyše im zaručí, že vypestované ovocie predajú - ovocie sa nepokazí. Môžeme hovoriť o diverzifikácii rizika pre výrobcov, preto primárne hovoríme o ekonomických dôsledkoch sírenie.

Prečo sa hovorí o sírenom ovocí?

Oxid siričitý - je látka, ktorá môže mať nežiaduce účinky pre ľudské telo. Vyrába sa synteticky zahrievaním rudy s určitým obsahom síry.

Medzi nežiaduce účinky síry pre ľudské telo radíme:

-   Bolesť žalúdka (dostanete hnačku), zažívacie problémy (až žalúdočné vredy)
-    Nevoľnosť a bolesť hlavy
-   Problémy astmatického typu

Neexistuje dostatok štúdií, ktoré by označili SO2 - ako látku zdraviu nebezpečnú (karcinogénnu), preto je pre výrobcov racionálne túto konzervačnú látku použiť. Pre zaujímavosť prijateľná denná dávka je 0 - 0,7 mg na kg ľudskej váhy. Oxid siričitý prednostne uškodí ľuďom, ktorí trpia intoleranciou na túto látku.


Podľa čoho spoznáte sírnej a nesírené ovocie?

    FARBA (primárny znak)

Nesírené (prírodné) ovocie má prirodzenejší farbu vzhľadom na proces sušenia. Sú to tmavšie odtiene farieb, prevažne - žltá, hnedá. Sírnej ovocie má oveľa výraznejší až neprirodzenou farbu, pretože oxid siričitý bráni úniku farby.

    CHUŤ

Do siričitanového ovocie je spravidla pridávaný ešte cukor, pravdepodobne kvôli chuti. Sírnej ovocie je sladké - chutí ako cukríky. Ak ovocie neumyjete, cítite na povrchu neviditeľnú "kôrku". Nesírené (prírodná) sušené ovocie chutí prirodzene ako ovocie. Keď máte ovocie v ústach, ucítite prírodné sladkosť plodov.

    CENA (alebo prečo je prírodný sušené ovocie drahé?)

Spracovateľ a výrobca musí zvládnuť oveľa viac pracovných činnosti (= pracovných procesov). Musí ovocie pozbierať, vytriediť, usušiť a zabaliť v hygienických podmienkach. Zároveň nesírené ovocie má menšiu trvanlivosť než ovocie sírnej (= musí sa "za včas" predať) a sušené ovocie sa pri celom obchodnom procese (= ceste od výrobcu ku konečnému spotrebiteľovi) môže kedykoľvek pokaziť. Stačí chybička v prvotných pracovných procesoch. Spracovateľ a výrobca tak riskuje - toto riziko musí kompenzovať cenou, v ktorej sa premietne celkový pracovný náročnosť prirodzeného sušenie ovocia.

Ako eliminovať koncentráciu SO2 u siričitanového ovocia?

Chceli by sme uviesť na pravú mieru, že sa u sušeného ovocia oxidu siričitého v plnej miere nikdy nezbavíme. Oxid siričitý je celým ovocím prestúpený. Môžeme sa ho zbaviť povrchovo. Stačí, keď ovocie prepláchneme v teplej vode. Zároveň ovocie umyjeme od prachu a ďalších mikrobiologických nečistôt. Odporúčame opláchnuť každej ovocie a suché plody.

Ďalšie informácie o sušenom ovocí

                                   

Sušením ovocia dochádza k zníženiu obsahu vody, zároveň sa zvýši obsah cukru, tým je sušené ovocie tak sladké a trvanlivé. Rozlišujeme nasledujúce DRUHY sušeného ovocia


A) "100% sušené ovocie"

Jedná sa o nesladené ovocie sušené teplom, popr. na slnku, a to bez akýchkoľvek pridaných látok (= 100% sušené ovocie svojím prirodzeným obsahom). Sušené ovocie v tejto skupine je nesírené, bez pridaného cukru, konzervantov a iných aditívnych látok.

 
B) Mrazom sušené (= Lyofilizované ovocie)

Mrazom sušené ovocie = maximum zachovaných vitamínov a výživových hodnôt. Na výber máte z jahôd, černíc, višní a malín. Chrumkavé. Voňavé. Zdravé. Tento druh sušeného ovocia sa vyznačuje vysokou výživnou hodnotou.

Ovocie mrazom sušené je tiež 100% sušené ovocie, bez pridaného cukru, konzervačných látok a pridaných aróm či farbív.

 
C) Klasické sušené ovocie

Klasické sušené ovocie býva poväčšine konzervované cukrom a SO2. Deje sa tak v prvom rade z ekonomických dôvodov (sírené ovocie má trvanlivosť až niekoľko rokov), ďalším dôvodom môže byť vzhľad (na prvý pohľad vyzerá sírnej ovocie podobne ako čerstvé).

Platí, že nie všetko, čo dobre vyzerá, v skutočnosti tiež dobré je a naopak!