SUŠENÉ OVOCIE
-
Ovocie sušené nesírené
-
Sušené datle
-
MYX orechov a ovocia
-
Orechy a ovocie v čokoláde
-
Ovocie mrazom sušené
-
Sušené banány
-
Ovocné pasty a pyré
-
100% sušené ovocie
-
Sušené slivky
-
Tyčinky
-
Krabičky
-
Sladké drievko
Najpredávanejšie
Sušené ovocie
Najlepšia šťavnatá desiata nielen pre deti a športovcov!
Prečo práve naše sušené ovocie?
Prečo práve sušené ovocie?
Tiež sa vám už niekedy stalo, že ste zabudli na pomaranč v batôžku, pomliaždili ste si banán na túre? Museli ste kvôli tomu siahnuť po menej zdravej a hodnotnej desiate? Už nemusíte! Sušené ovocie nepodlieha skaze tak rýchlo, ako čerstvé. Vďaka šetrnému sušeniu si zachováva vitamíny a minerálne látky a zároveň dopravcovia ani vy nemusíte prevážať záťaž navyše v podobe vody. Sušené ovocie vydrží výkyvy teplôt a aj malý priestor v batôžku. Naše ovocie je bez pridaného cukru a aditív, nepoužívame siričitany ani zbytočnú chémiu. Ovocie je sladké a voňavé vďaka tomu, že dozrelo pred samotným zberom. Stačí si vybrať a vyskúšať!
Ako sa suší ovocie?
Sušenie potravín v poslednej dobe zažíva obrovský boom nielen u nás, ale aj po celom svete. Je to perfektný spôsob, vďaka ktorému sa nám darí konzervovať potraviny a uchovávať ich typickú chuť, vôňu a farbu po dlhú dobu. Prvé zmienky o sušení siahajú až do doby pred 3 500 rokmi, kedy ľudia využívali staré metódy sušenia, ako je sušenie na slnku alebo vo vetre. Dnes môžeme sušiť ovocie aj lyofilizáciou!
Čo je lyofilizované (mrazem sušené) ovocie?
Lyofilizácia, (inak aj freeze drying) je proces, kedy dochádza k vysušeniu prirodzene prítomnej vody v produkte, ale namiesto vysokých teplôt, sa používajú vysoké mraziarenské teploty a znížený tlak. V dnešnej dobe je možné lyofilizovať takmer čokoľvek! O lyofilizácii sa viac dozviete tu!
Výhody lyofilizovaného ovocia?
- ovocie sa príliš nemení ako po tvarovej, tak aj po chuťovej stránke
- je zdrojom takmer rovnakých nutričných hodnôt, ako získavame z čerstvého ovocia
- pomáha zachovať štruktúru, tvar ovocia a jeho prirodzenú farbu, chuť aj arómu, ďalej vlákninu, vitamíny a minerálne látky
Ako správne skladovať ovocie?
- v chladnom, suchom, tmavom a nevetranom prostredí
- ideálna teplota je okolo 15 °C
- v sklenených dózach alebo zavesené v plátených vrecúškach
Nesírené ovocie môže na slnku, v teple a vlhku prirodzene starnúť. Správne skladovanie je teda dôležité preto, aby ste sa ľahko vyhli nežiaducim kvasiacim procesom a skaze ovocia.
Prečo ovocie nesírime?
Oxid siričitý je látka, ktorá môže mať nežiaduce účinky pre ľudské telo. Vyrába sa synteticky zahrievaním rudy s určitým obsahom síry. Medzi nežiaduce účinky síry pre ľudské telo radíme:
- Bolesť žalúdka až žalúdočné vredy, zažívacie problémy
- Nevoľnosť a bolesť hlavy
- Problémy astmatického typu
Podľa čoho spoznáte sírené a nesírené ovocie?
- FARBA
- nesírené (prírodné) ovocie má prirodzenejšiu farbu vzhľadom k procesu sušenia, sú to tmavšie odtiene farieb, najmä žltá a hnedá,
- sírené ovocie má omnoho výraznejšiu až neprirodzenú farbu, pretože oxid siričitý bráni úniku farby - CHUŤ
- nesírené (prírodné) sušené ovocie chutí prirodzene
- do síreného ovocia sa z pravidla pridáva ešte cukor, pravdepodobne kvôli chuti - chutí potom ako cukríky
Prečo nesírime ovocie sa dozviete v našom článku.