Čo sa v článku dozviete?
Základom sú kakaové boby
Aby sme vám priblížili, prečo je chuť tejto čokolády tak jedinečná, prirovnáme ju k vínu. Sauvignon Blanc z Francúzska a Sauvignon Blanc z Nového Zélandu nebudú nikdy chutiť rovnako. Tak, ako sa líši chuť vína vďaka rôzne zrelým hroznám a lokálnym podmienkam pri pestovaní, líši sa aj chuť kakaových bôbov, z ktorých sa čokoláda vyrába. Poznáme celkovo tri druhy kakaových bôbov: Criollo, Trinitario a Forastero. Nielen, že má každá odroda svoju špecifickú chuť, navyše je ovplyvnená rôznymi faktormi – úlohu hrá miesto pestovania, nadmorská výška alebo podnebie.
Madagaskar má špecifickú faunu a flóru, ktorá sa odráža na chuti a vôni tejto čokolády. Boby potrebujú stálu dennú teplotu 22–26 °C a vlhkosť okolo 77–86%. Pôda má byť kyslá až neutrálna (pH 5,7–7), hlboká, bohatá na živiny a musí vedieť dobre zadržiavať vodu. Práve preto je klíma pralesov na Madagaskare jedným z najlepších prostredí pre pestovanie kakaových bôbov. Toto všetko totiž tvorí jedinečnú chuť kakaových bôbov, vďaka ktorým si potom môžete vychutnať jemnú a kvalitnú čokoládu, ktorá sa už ďalej nemusí zložito dochucovať.
Nechajte sa omámiť chuťou
Plné kakaové tóny, jemná horkastá chuť, ktorá sa strieda s jemne kyselkavým zakončením, a nezameniteľná chuť kakaových bôbov s ovocnými tónmi. To je čokoláda z Madagaskaru. Vďaka svojmu pôvodu má unikátnu chuť pripomínajúcu citrusy alebo lesné ovocie so štipkou divokej mäty. Nepotrebuje tak žiadny pridaný cukor, dochucovadlá ani vanilku. Neprechádza ani chemickými procesmi, ako je alkalizácia (odkyslenie), ktoré sú pre výrobu čokolády bežné. Chcete vedieť, ako sa vyrába čokoláda? Prečítajte si náš článok.
Kvalita, ktorá je navyše vzácna
Kvalitné kakao z Madagaskaru rozhodne netvorí na trhu veľký podiel a len tak ho v regáli európskych obchodov nenájdete. Čokoláda z tohto kúta sveta sa tak môže bezpochyby pýšiť prívlastkom unikátne. A keďže si vo Světě plodů na kvalitu a jedinečnosť potrpíte, museli sme čokolády z Madagaskaru zaradiť do našej ponuky!
Čokoláda začala byť vo svete známa v roku 2004. O jej kvalite svedčí aj to, že v roku 2009 získala označenie „Fine cocoa“ od International Cocoa Company, čo je medzivládna organizácia pod záštitou OSN, ktorá pôsobí na medzinárodnom trhu s kakaom a snaží sa o nastolenie udržateľných pomerov v tomto biznise.
V roku 2013 dostala čokoláda certifikát BIO Organic. Byť BIO znamená starať sa o obnoviteľné zdroje, neznečisťovať prostredie. A čo viac? Túto horkú čokoládu alebo mliečnu čokoládu z kešu mlieka si môžu vychutnať aj vegáni. Samozrejme že ponúkame aj iné vegánskej čokolády, napríklad našu nugátovú s vysokým obsahom lieskových orieškov, tieto produkty z Madagaskaru však ponúknu úplne iný zážitok.
Dlhoročná tradícia a fascinujúca cesta až k vám
Kakaovníky nájdeme na severe ostrova v časti Sambirano. Sú pestované priamo v dažďových pralesoch, ktoré im poskytujú dostatočný tieň. Na Madagaskare si tiež potrpia na kvalitu, chuť a čerstvosť, a preto sa z kakaového bôbu môže stať čokoláda už za niekoľko dní. Kakaovníky sú po jednom vysadené v džungli, a tým pádom sa neničí okolitá krajina neustálym výrubom vzácnych rastlín a vysádzaním jednoliatych plantáží. Kakaové bôby zbierajú pracovníci ručne a zvážajú ich priamo do tamojšej čokoládovne!
Od roku 1940 sa totiž výroba tejto čokolády odohráva v čokoládovni Robert, ktorá sa nachádza v madagaskarskom meste Antananarive. Z toho máme veľkú radosť, pretože suroviny sa tak zbytočne niekoľkokrát neprevážajú okolo celého sveta!
Kakaové bôby prechádzajú niekoľkými kontrolami v laboratóriách, aby bola zaručená ich kvalita. Ak bôby spĺňajú všetky štandardy, sú hneď spracovávané, aby sa zachovala čerstvosť, ktorá je kľúčovým faktorom pre vynikajúcu chuť. Počas procesu sa samozrejme dohliada aj na vlhkosť a viskozitu. Dbá sa aj na splnenie požiadaviek kvality medzinárodných noriem a kontroluje sa chuť vo všetkých fázach procesu. Všetko skratka musí byť tip top. Aby sa čokoláda následne pri preprave k nám do Světa plodů neroztopila, používajú sa špeciálne chladiace prepravné zariadenia a kontajnery. Vám už potom stačí si ju len pridať do košíka.
Pridaná hodnota čokolády
Farmári, výrobne a ďalšie organizácie zapojené do výroby madagaskarskej čokolády navzájom úzko spolupracujú. Čím kvalitnejšie kakaové bôby madagaskarský poľnohospodári vypestujú, tým väčší majú príjem a môžu si vďaka tomu dovoliť lepší život.
Organizácia Raisetrade pomáha zlepšovať kvalitu života v mieste pôvodu suroviny. Svojimi aktivitami sa snažia oceniť skutočnú hodnotu kakaových bôbov. Zároveň, na rozdiel od Fairtrade certifikácie, myslia aj na jej ďalšie spracovanie na mieste produkcie, čím znižujú ekonomickú priepasť medzi poľnohospodármi a dovozcami, a tiež zvyšujú povedomie o potrebe podpory tamojších farmárov.
Čokolády Madagaskar vo Světě Plodů
Vybrali sme pre vás vysokopercentné čokolády, aby ste si mohli užiť ich plnú kakaovú chuť, na ktorú v supermarkete len tak nenarazíte. Vyberiete si 100% horkú čokoládu vyrobenú len z kakaových bôbov, alebo 85% horkú čokoládu obohatenú o kakaové maslo a trstinový cukor, ktoré jej dodávajú vláčnosť a jemne sladkastú chuť? Obe môžete použiť na pečenie, polevy či len tak na maškrtenie.
Alebo radšej siahnete po mliečnej čokoláde? Má veľmi špecifickú kakaovú chuť s ovocnými a citrusovými podtónmi. Navyše má vysoký pomer kakaovej sušiny, až 65 %, kdežto u mliečnych čokolád v supermarkete nájdete približne len 30 až 45 %.
Stravujete sa vegánsky? Ani tak nezostanete ochudobnení o mliečnu čokoládu! Namiesto obyčajného mlieka sa používa mlieko vyrobené z kešu orechov, ktoré dodáva čokoláde smotanovo jemnú chuť a textúru. Jej svetlo hnedá farba a krémovo jemná chuť s lahodnými tónmi ovocia a orieškov vás dostane.
Čokoládu nájdete balenú v kilových baleniach po 10 tabuľkách. To už je poriadna porcia! Ale varujeme vás, ani tak v špajze nevydrží dlho. Je totiž tak dobrá, že nebudete môcť prestať ulamovať! Neobsahuje veľké množstvo cukru, namiesto bieleho sa používa trstinový a vďaka spracovaniu prémiových kakaových bôbov pekne za čerstva, nepotrebuje žiadne ďalšie vylepšováky. Tiež sa už nemôžete dočkať, až sa do nej zahryznete?