Čo sa v článku dozviete?
Čo sú antioxidanty
Antioxidanty pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu, ktorý môže byť príčinou ochorení, ako je napr. Alzheimerova a Parkinsonova choroba, infarkt myokardu alebo chronický únavový syndróm. Antioxidanty si naše telo dokáže vyprodukovať samo, bohužiaľ ale nie v takom množstve, aby stačili na pokrytie všetkých hrozieb. Našťastie môžeme dávku antioxidantov hravo doplniť - nachádzajú sa najmä v ovocí, zelenine a iných rastlinných potravinách.
Medzi najvýznamnejšie antioxidanty patria vitamíny A, C a E, z minerálnych látok to sú meď, zinok a selén. Veľké oxidačné účinky majú aj látky zvané polyfenoly a flavonoidy, ktoré nájdeme v bežnom ovocí a zelenine, orechoch alebo v zelenom čaji a káve.
Ktoré suroviny sa pýšia vysokým obsahom antioxidantov?
Kakao a horká čokoláda
Máme skvelú správu pre všetky maškrtné jazýčky a milovníkov čokolády!Horká čokoláda obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení a zabraňujú oxidácii zlého LDL cholesterolu, ktorý spôsobuje zanášanie a následne zápaly ciev. Čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým lepšie. Práve kakao je totiž bohatým zdrojom antioxidantov, pričom najviac ich obsahuje vo svojej nepraženej podobe. Skúste si každé ráno do kaše či jogurtu primiešať trochu nepražených kakaových bôbov. Majú príjemne sladkastú chuť a navyše božsky chrumkajú!
Čučoriedky
Hovorí sa o nich, že obsahujú najväčšie množstvo antioxidantov z bežne konzumovaného ovocia a zeleniny. Antioxidanty, konkrétne anthokyany, napomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb, redukujú LDL cholesterol a zároveň aj krvný tlak. Tiež podporujú správne fungovanie nášho mozgu. Lyofilizované čučoriedky môžete maškrtiť celý rok. Sú šetrne sušené mrazom, takže si zachovali všetky vitamíny i živiny.
Mandle
Antioxidanty v mandliach nájdeme predovšetkým v šupke, pre naše zdravie je preto lepšie konzumovať nelúpané mandle. Mandľová šupka obsahuje vitamín E (tokoferol), ktorý je označovaný za najdôležitejší antioxidant. Prispieva k lepšej funkcii srdca a ciev, posilňuje imunitu a dokonca vraj spomaľuje starnutie.
Maliny
Toto obľúbené ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny, céčka, mangánu a antioxidantov - anthokyany, ktoré znižujú oxidačný stres, pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení a bojujú proti zápalom. Ochutnajte mrazom sušené maliny, ktoré si zachovali všetky živiny aj chuť čerstvého ovocia.
Goji
Podlhovasté bobule goji, inak nazývané aj kustovnica čínska, sú bohatým zdrojom antioxidantov, dokonca sa preto označuje ako superpotravina. Vo východnej medicíne sa využívajú už po stáročia. Obsahujú antioxidant lycium barbarum, ktorý prispieva k zníženiu rizika srdcových ochorení či rakoviny a pomáha tiež v boji proti starnutiu pokožky.
Maca
Maca alebo inak žerucha peruánska, je rastlina pôvodom z Peru. Je bohatá na vápnik a draslík a plná výživných látok, ktoré pozitívne ovplyvňujú naše telo. Tieto látky sú zdrojom energie, napomáhajú zlepšovať náladu a bojujú proti nespavosti, ale tiež zvyšujú libido a majú pozitívny vplyv na plodnosť. Maca je zdrojom antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať niektorým zdravotným problémom, vrátane srdcových chorôb a rakoviny. Ak ste sa s ňou zatiaľ nestretli, určite stojí za to ju do svojho jedálnička zaradiť. Môžete si ju vychutnať buď vo forme prášku, alebo koncentrovaných kapsúl.
Potraviny bohaté na antioxidanty sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Prispievajú k posilneniu imunity a pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom, určite by sme na ne preto nemali zabúdať. Nemenej dôležitá je však bohatá a vyvážená strava, vďaka ktorej naše telo získa všetky živiny a prospešné látky, ktoré k správnemu fungovaniu potrebuje.