Medzinárodný deň mandlí je u nás celý týždeň! 💛 Nakúpte mandle všetkých chutí so zľavou až 20 %. 🔥

Antioxidanty: Superhrdinovia pre vaše zdravie

20. 1. | 18813× prečítané | 3 minúty čítania


Každý deň naše telo čelí útoku voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako je rakovina, cukrovka alebo srdcové ochorenia. Ako sa proti nim brániť? Pomôžu nám antioxidanty! Tieto prírodné látky posilňujú našu imunitu a podporujú zdravie buniek. Nájdeme ich v najrôznejších potravinách – od ovocia cez orechy až po čokoládu.

Zdieľať



Antioxidanty: Superhrdinovia pre vaše zdravie

Čo sa v článku dozviete?

Čo sú antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu - ten môže viesť k ochoreniam, ako je Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba, infarkt myokardu či chronický únavový syndróm.

Aj keď si naše telo dokáže niektoré antioxidanty vyrobiť samo, ich množstvo nie je vždy dostatočné. Preto je dôležité ich dopĺňať zo stravy. Najviac antioxidantov nájdeme v ovocí, zelenine a ďalších rastlinných potravinách.

Najvýznamnejšie antioxidanty: Vitamíny, minerály, polyfenoly.

Medzi kľúčové antioxidanty patria vitamíny A, C a E, rovnako ako minerály meď, zinok a selén. Ďalšie silné antioxidanty, ako polyfenoly a flavonoidy, nájdeme v bežnom ovocí, zelenine, orechoch, ale aj v zelenom čaji a káve. Tieto látky majú výrazné oxidačné účinky, ktoré pomáhajú chrániť naše zdravie.

Ktoré suroviny sa pýšia vysokým obsahom antioxidantov?

Kakao a horká čokoláda

Máme skvelú správu pre všetky maškrtné jazýčky a milovníkov čokolády! Horká čokoláda obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových ochorení a zabraňujú oxidácii zlého LDL cholesterolu, ktorý spôsobuje zanášanie a následne zápaly ciev. Čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým lepšie. Práve kakao je totiž bohatým zdrojom antioxidantov, pričom najviac ich obsahuje vo svojej nepraženej podobe. Skúste si každé ráno do kaše či jogurtu primiešať trochu nepražených kakaových bôbov. Majú príjemne sladkastú chuť a navyše božsky chrumkajú!

Sušené a lyofilizované ovocie

Sušené a lyofilizované ovocie sú skvelým zdrojom antioxidantov, ale každý spôsob sušenia ovplyvňuje ich obsah rôzne. Lyofilizácia, čiže sušenie mrazom, uchováva väčšie množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov, pretože teplo počas tohto procesu nespôsobuje ich stratu.

Na druhú stranu, teplom sušené ovocie, aj keď môže obsahovať o niečo menej antioxidantov, stále ponúka ich významnú dávku.

Medzi ovocie, ktoré je bohaté na antioxidanty, patria čučoriedky, maliny, goji, moruše, granátové jablko a jahody. Každý z týchto druhov ovocia obsahuje silné antioxidanty, ako sú flavonoidy, polyfenoly a vitamín C, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a podporujú zdravie celého tela.

Čučoriedky

Hovorí sa o nich, že obsahujú najväčšie množstvo antioxidantov z bežne konzumovaného ovocia a zeleniny. Antioxidanty, konkrétne anthokyany, napomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb, redukujú LDL cholesterol a zároveň aj krvný tlak. Tiež podporujú správne fungovanie nášho mozgu. Lyofilizované čučoriedky môžete maškrtiť celý rok. Sú šetrne sušené mrazom, takže si zachovali všetky vitamíny aj živiny.

Čučoriedky obsahujú najväčšie množstvo antioxidantov z bežne konzumovaného ovocia.

Maliny

Toto obľúbené ovocie je aj bohatým zdrojom vlákniny, céčka, mangánu a antioxidantov - anthokyany, ktoré znižujú oxidačný stres, pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení a bojujú proti zápalom. Ochutnajte mrazom sušené maliny, ktoré si zachovali všetky živiny aj chuť čerstvého ovocia.

Maliny sú zdrojom vitamínu C, mangánu aj antioxidantov. Prihoďte si ich každé ráno do misky s jogurtom!

Goji

Podlhovasté bobule goji, inak nazývané aj kustovnica čínska, sú bohatým zdrojom antioxidantov, dokonca sa preto označuje ako superpotravina. Vo východnej medicíne sa využívajú už po stáročia. Obsahujú antioxidant lycium barbarum, ktorý prispieva k zníženiu rizika srdcových ochorení či rakoviny a pomáha tiež v boji proti starnutiu pokožky.

Orechy

Orechy sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov a zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nášho tela. Väčšina orechov obsahuje vysoký podiel vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom podporujúcim zdravie srdca a ciev. Okrem vitamínu E nájdeme v orechoch aj minerály ako zinok a meď, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Orechy ako vlašské, lieskové, kešu, para alebo mandle sa pýšia nielen vysokým obsahom antioxidantov, ale aj vlákninou, bielkovinami a zdravými tukmi, ktoré majú pozitívny vplyv na náš metabolizmus a celkové zdravie.

Mandle

Antioxidanty v mandliach nájdeme predovšetkým v šupke, pre naše zdravie je preto lepšie konzumovať nelúpané mandle. Mandľová šupka obsahuje vitamín E (tokoferol), ktorý je označovaný za najdôležitejší antioxidant. Prispieva k lepšej funkcii srdca a ciev, posilňuje imunitu a dokonca vraj spomaľuje starnutie.

Mandle vyberajte so šupkou. Odroda Valencia ponúka lahodnú chuť a šťavnatosť.

Potraviny bohaté na antioxidanty sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička. Prispievajú k posilneniu imunity a pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom, určite by sme na ne preto nemali zabúdať. Nemenej dôležitá je však bohatá a vyvážená strava, vďaka ktorej naše telo získa všetky živiny a prospešné látky, ktoré k správnemu fungovaniu potrebuje.

Doplňte si antioxidanty do špajze

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?