2 hodiny
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 2 vajcia
- 95 g krupicového cukru
- 120 g mandľovej múky
- 30 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 55 g rozpusteného masla
- 30 g plátkov mandlí
- štipku soli
Na puding:
- 55 ml mlieka
- zrniečka z polovice vanilkového lusku
- 3 žĺtky
- 35 g krupicového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
- 50 g masla
Na ozdobu:
- 200 g jahôd
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 lyžička medu
- pár mandľových plátkov
- okvetné lístky nechtíka lekárskeho
Foto a recept: @devceuplotny
Postup
V mise si vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli, až sa začnú robiť bublinky. Dosiahnuť svetlučkej vaječnej peny trvá aj niekoľko minút, ale nevzdávajte to!
V druhej miske si zmiešajte sypké ingrediencie: mandľovú aj obyčajnú hladkú múku a prášok do pečiva. Ručne ich potom spolu s rozpusteným maslom vmiešajte do vaječnej peny. Až bude cesto hladké, nalejte ho do formy vyloženej papierom na pečenie a posypte mandľovými plátkami. Potom vložte do predhriatej rúry. Pečte na 170 °C asi 35 minút. Povrch korpusu by mal mať zlatistú farbu.
Teraz je čas na prípravu pudingu! Do hrnca nalejte mlieko a pridajte vanilku. Ohrievajte, kým nezačne mlieko vrieť a potom ihneď odstavte. V miske si zmiešajte žĺtky s cukrom a škrobom. Ingrediencie by mali byť dokonale prepojené.
Do misky so žĺtkami vlejte asi polovicu mlieka a poriadne premiešajte. Potom zmes vlejte do hrnca ku zvyšku mlieka a za stáleho miešania varte, kým puding nezhustne. V chuti nesmie byť cítiť škrob!
Hotový puding z hrnca hneď prelejte do misky – je to preto, aby sa už ďalej nevaril zvyškovým teplom. Pridajte do neho maslo nakrájané na kúsky a rozmiešajte. Potom ho za občasného premiešania nechajte v chladničke vychladiť.
Korpus tesne pred servírovaním polejte pudingovým krémom a hore naskladajte jahody. Aby ste zvýraznili ich chuť a dodali koláču nevšednosť, ešte pred zdobením premiešajte jahody v miske s citrónovou šťavou a medom. Na záver koláč posypte plátkami mandlí a ozdobte kvetmi nechtíka.
Koláč by sa mal zjesť ihneď. Ak viete, že ho nezjete celý naraz, dozdobte jednotlivé kúsky až na tanieri a ovocie aj puding uchovávajte v chladničke zvlášť.
Foto a recept: @devceuplotny