Upozornenie: Z dôvodu prechodu na nový systém je pre prihlásenie nutné obnoviť si heslo.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Mandľový koláč s vanilkovým pudingom a jahodami

29. 7. | 66× prečítané


Chrumkavé mandľové lupienky a šťavnaté jahody na pudingovom kréme s pravou vanilkou! Tiež už sa vám zbiehajú sliny? Tento voňavý recept pre vás pripravila Kristina z blogu Děvče u plotny a my sme sa do neho zamilovali. Pripravte si doma ľahký zákusok, po ktorom sa hneď zapráši. Ale nebojte, suchý nie je!

Zdieľať



Mandľový koláč s vanilkovým pudingom a jahodami
2 hodiny
8–10 porcií

Čo budete potrebovať?

Na korpus:

  • 2 vajcia
  • 95 g krupicového cukru
  • 120 g mandľovej múky 
  • 30 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 55 g rozpusteného masla
  • 30 g plátkov mandlí  
  • štipku soli

Na puding:

  • 55 ml mlieka
  • zrniečka z polovice vanilkového lusku  
  • 3 žĺtky
  • 35 g krupicového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla

Na ozdobu:

Vanilkové lusky a mandlová mouka

Foto a recept: @devceuplotny

Postup

V mise si vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli, až sa začnú robiť bublinky. Dosiahnuť svetlučkej vaječnej peny trvá aj niekoľko minút, ale nevzdávajte to!

V druhej miske si zmiešajte sypké ingrediencie: mandľovú aj obyčajnú hladkú múku a prášok do pečiva. Ručne ich potom spolu s rozpusteným maslom vmiešajte do vaječnej peny. Až bude cesto hladké, nalejte ho do formy vyloženej papierom na pečenie a posypte mandľovými plátkami. Potom vložte do predhriatej rúry. Pečte na 170 °C asi 35 minút. Povrch korpusu by mal mať zlatistú farbu.

Teraz je čas na prípravu pudingu! Do hrnca nalejte mlieko a pridajte vanilku. Ohrievajte, kým nezačne mlieko vrieť a potom ihneď odstavte. V miske si zmiešajte žĺtky s cukrom a škrobom. Ingrediencie by mali byť dokonale prepojené.

Do misky so žĺtkami vlejte asi polovicu mlieka a poriadne premiešajte. Potom zmes vlejte do hrnca ku zvyšku mlieka a za stáleho miešania varte, kým puding nezhustne. V chuti nesmie byť cítiť škrob!

Hotový puding z hrnca hneď prelejte do misky – je to preto, aby sa už ďalej nevaril zvyškovým teplom. Pridajte do neho maslo nakrájané na kúsky a rozmiešajte. Potom ho za občasného premiešania nechajte v chladničke vychladiť.

Korpus tesne pred servírovaním polejte pudingovým krémom a hore naskladajte jahody. Aby ste zvýraznili ich chuť a dodali koláču nevšednosť, ešte pred zdobením premiešajte jahody v miske s citrónovou šťavou a medom. Na záver koláč posypte plátkami mandlí a ozdobte kvetmi nechtíka.

Koláč by sa mal zjesť ihneď. Ak viete, že ho nezjete celý naraz, dozdobte jednotlivé kúsky až na tanieri a ovocie aj puding uchovávajte v chladničke zvlášť.

Mandlový koláč

Foto a recept: @devceuplotny

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?