🔥 Zľava 15 % s kódom DNES15 + doprava zadarmo do Balíkovo nad 33,99 € 🚛

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Prečo jesť kešu?

11. 2. | 66475× prečítané | 8 minút čítania


Kešu oriešky pochádzajú z tzv. „kešu stromu“. Tak sa hovorí obličkovcu západnému –⁠ tropickému stromu z Brazílie, ktorý sa teraz pestuje v teplých klimatických podmienkach po celom svete. Kešu orechy sú bohaté na živiny a ľahko sa dajú spracovať v kuchyni. Ako väčšina orechov, aj kešu môžu pomôcť zlepšiť vaše celkové zdravie. Sú spájané s výhodami, ako je chudnutie, lepšia kontrola hladiny cukru v krvi a zdravšie srdce. Poďte s nami zistiť, či je to pravda!

Zdieľať



Prečo jesť kešu?

Čo sa v článku dozviete?

Čo obsahujú kešu?

Pýtate sa, čo všetko môže taký malý prírodný oriešok obsahovať? Prečo kešu jesť a ako môžu byť prospešné nášmu zdraviu? Najväčší podiel tvoria tuky, kešu však obsahujú prevažne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre telo prospešné, pretože pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Okrem tukov nájdeme v kešu tiež bielkoviny, sacharidy a nesmie chýbať ani vláknina. Z vitamínov obsahuje kešu hlavne vitamín E - významný antioxidant, B-komplex a provitamín A. Z minerálov to sú draslík, fosfor, magnézium, vápnik, sodík, železo, zinok a selén.

Samozrejme, že nutričné hodnoty sa môžu u rôznych kešu orechov mierne líšiť. Záleží to na pôvode, odrode, ale predovšetkým na spôsobe spracovania. Pri vysokých teplotách sa veľa cenných látok ničí, ak teda chcete z kešu vyťažiť maximum, poslúžia prírodné oriešky lepšie ako tie pražené.

Nutričné hodnoty kešu orechov

Makroživiny na 100 g

Energia 2314 kJ / 553 KCAL
Tuky   43, 8 g
z toho nasýtené mastné kyseliny   7,8 g
Sacharidy  30,2 g
z toho cukry  5,9 g
Vláknina   3,3 g
Bielkoviny   18,2 g
Soľ  0,03 g

Mikroživiny na 100 g

Sodík 12 mg   Fosfor593 mg
Horčík292 mg Zinok5,75 mg
Vápnik37 mg Vitamín B20,058 mg
Železo6,68 mg Vitamín B50,864 mg
Mangán1,65 mg Vitamín B60,417 mg
Meď2,19 mg Niacín1,062 mg
Draslík660 mg Kyselina listová25 μg
Selén19,9 μg Vitamín E0,9 mg

* Nutričné hodnoty kešu WW320.

7 dôvodov, prečo jesť kešu

1. Pomáhajú pri chudnutí

Hoci vás môže odradiť vysoký obsah tukov, štúdia ukázala, že kešu obsahujú menej kalórií, než sa pôvodne myslelo. Okrem toho sú orechy bohaté na bielkoviny a vlákninu. O tých je známe, že znižujú hlad a podporujú pocity plnosti. Nesmieme ale zabúdať na vyváženú stravu a pohyb.

2. Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení

Strava bohatá na orechy, vrátane kešu orechov, je spájaná s nižším rizikom ochorení ako je mozgová mŕtvica a srdcové choroby. Kešu je vhodné aj pre ľudí s diabetom typu 2, pretože pomáha znižovať hladinu inzulínu. Ako ukázala štúdia, ľudia konzumujúci kešu orechy mali nižšie pomery LDL (zlého) cholesterolu k HDL (dobrému) cholesterolu, než tí, ktorí vôbec kešu nejedli. Ďalšie výskumy spájajú spotrebu kešu orechov aj so znižovaním krvného tlaku.

3. Priaznivo pôsobí na pokožku

V kešu orechoch sa nachádza olej, ktorý priaznivo pôsobí na ľudskú pokožku. Je to hlavne kvôli obsahu zinku, selénu a fosforu, ktoré zaručia, že vaša pokožka bude prirodzene vláčna a pružná.

Kešu oříšky

4. Má blahodarné účinky na vlasy

Pravidelná konzumácia kešu napomáha aj zdraviu našich vlasov. Vďaka obsiahnutým kyselinám a minerálom pomôžu kešu zaistiť, že vaše vlasy budú stále zdravé, vyživené a hebké.

5. Pomáha udržať vaše kosti zdravé

Kešu obsahuje vápnik, horčík a draslík – látky potrebné pre udržanie zdravých kostí. Okrem toho sú zdrojom vitamínu K, ktorý spolu s vápnikom udržuje kosti vo forme, zabezpečuje ich dostatočnú mineralizáciu a chráni ich pred zlomeninami či osteoporózou.

6. Udržíte si zdravú ústnu dutinu

Žuvanie kešu orechov spôsobuje nadmernú produkciu slín, ktoré neutralizujú baktérie streptokokov v ústach. Okrem toho, žuvanie orechov masíruje ďasná a čistí inak ťažko prístupné miesta medzi zubami.

7. Ľahko ich zaradíte do jedálnička

Jednoducho kešu pridáte do jedál alebo z nich vyrobíte vlastné domáce produkty. Pre raw (ne)pečenie sa často využívajú kešu krémy, nasekané zase skvele podčiarknu chuť ázijských jedál, a hodia sa aj do sladkých kaší. A sú skvelou zásobárňou energie na výlety aj desiaty do práce! Stačí zaloviť v Mega packu a zdravá desiata je na svete!

Využití kešu v kuchyni

Ako využiť kešu v kuchyni?

Keď sa povie kešu orech, väčšina z nás si vybaví chutné maškrtenie, ktoré ponúkneme priateľom na stôl, alebo s ktorým hrešíme večer pri filme. Existuje ale veľa tipov, ako orechy využiť priamo pri varení.

  • Celé alebo mleté ​​kešu možno pridať do rôznych pokrmov, od miešaného tofu s hranolkami, cez polievky, šaláty až po dusené mäso. Skúste orechy pred použitím opražiť na panvici. Uvidíte, ako sa zintenzívni och chuť a jedlo krásne prevonia!
  • V indickej, thajskej a čínskej kuchyni sú kešu často kombinované s ryžou.
  • Kešu orechy sú často používané aj pri raw zákuskoch, alebo ako základ korpusu, či domáceho orechového krému. Chcete to skúsiť? Náš krémový kešu zákusok chutná priamo božsky a bez pečenia je pripravený behom chvíľky. Stačí vychladiť!
  • Kešu pastu zo 100% pražených kešu orechov nemusíte využiť len pri pečení. Namažte ich na toust, budete sa olizovať až za ušami!
  • Chcete ozdobiť zákusok či tortu? Skúste tentoraz miesto mandlí kešu. Naše kešu sú výstavné kúsky najvyššej obchodnej triedy. V balení nájdete len minimum zlomkov a bucľaté oriešky urobia na dezertu ozajstnú parádu.
  • Tak ako ďalšie orechy sa aj kešu môžu namlieť najemno a používať ako náhrada pšeničnej múky.
  • Chutné kešu mlieko? Stačí vám kešu, voda a výkonný mixér! Robí sa rovnako ako to mandľové.
  • Skúste kešu orechy namočiť a rozmixovať s jablčným octom alebo citrónovou šťavou. Pripravíte si tak vlastnú bezmliečnu vegánsku kyslú smotanu alebo krémový syr. Použite ich na dochutenie jedál alebo k príprave vašich obľúbených dezertov bez mliečnych výrobkov.

Majte na pamäti, že niektoré pražené a solené kešu orechy môžu obsahovať značné množstvo pridaných olejov a soli. Ak je vaším cieľom obmedziť prebytočnú soľ alebo pridané tuky, je lepšie si vybrať niektorú z nasucho pražených alebo surových nesolených variánt.

Kešu môžu spôsobiť alergickú reakciu

Tak ako u iných potravín, aj kešu nám môžu spôsobiť komplikácie ako napríklad alergickú reakciu. Tá je spôsobená kyselinou anakardovou. Najrizikovejšou skupinou sú malé deti. Medzi príznaky patrí svrbenie kože, ťažkosti s dýchaním a bolesti brucha, ktoré môže sprevádzať zvracanie a hnačka.

Príznaky alergie na kešu sa obvykle objavia okamžite po vystavení alergénu. Zriedkavo príznaky začínajú aj neskôr po konzumácii. Ak by sa u vás prejavil niektorý z príznakov, určite vyhľadajte lekára.

Kešu oříšek

10 zaujímavostí, ktoré ste o kešu nevedeli

  1. Na spodnej strane kešu jabĺčka nájdeme nám známe „oriešky". V skutočnosti sa jedná o semená tohto plodu.
  2. Z jedného jabĺčka môžeme získať iba jeden kešu oriešok.
  3. Z dreva kešu stromu sa vyrába nábytok známy tiež ako biely mahagón.
  4. Z kešu jabĺk sa vyrábajú džem či kompóty.
  5. Tiež sa z nich lisuje šťava, z ktorej sa vyrába víno, pálenka alebo ocot.
  6. Semeno je obklopené dvojitým plášťom – škrupinou, ktorá obsahuje žieravú fenolovú živicu (silný toxín dráždiaci pokožku).
  7. Zo škrupín kešu orechov sa získavajú látky, ktoré možno použiť v mnohých smeroch: ako mazivá, hydroizoláciu alebo farby.
  8. Kešu nikdy nie sú tak úplne RAW. Kešu orechy sú pred odstránením škrupiny vždy ošetrené pražením, varením alebo horúcou parou. Tým sa neutralizuje toxický olej, ktorý môže dráždiť pokožku, a tvrdá škrupinka ide potom ľahšie rozlúsknuť.
  9. Takzvané „raw kešu", ktoré sú k dostaniu v obchodoch boli varené, ale nie pražené.
  10. Kešu orechy majú zvyčajne pred pražením zelený odtieň.

Zaraďte si kešu do svojho jedálnička! Pomôže vám k tomu napríklad aj náš desiatonosič. Naplňte jej časť prírodnými alebo praženými kešu orechmi, ktoré vám dodajú energiu v škole, v práci, na tréningu aj na výlete, a do zvyšku dosypte iné zdravé dobroty. My milujeme v kombinácii s maslovými kešu orechmi napríklad náš MYX Leto. A čo vy?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?