Čo sa v článku dozviete?
Legislatívne pravidlá etikiet
Vedeli ste vôbec, že krajina pôvodu sa všeobecne na potravinách vôbec uvádzať nemusí? Z hľadiska práva je to nutné iba u niektorých surovín – napríklad v prípade mäsa, mlieka či jednozložkových potravín.
Vo Světě plodů sme si povedali, že sa pred vami, zákazníkmi, nemáme za čo hanbiť. Dodávateľov vyberáme starostlivo, a preto pred vami nemusíme mať tajnosti – nebojte sa opýtať, ak na e-shope nenájdete informáciu, ktorú hľadáte.
A ako to s tými zákonmi teda je? Na národnej úrovni spadajú údaje uvedené na etikete potravín pod Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru. Potravinová komora sa ale musí riadiť vyššou inštitúciou: nariadeniami z Európskej únie. Krajina pôvodu suroviny medzi povinnými údajmi u väčšiny potravín nie je. Čo však legislatíva upravuje? Na etikete musia byť jasne, čitateľne a definovanou veľkosťou písma uvedené tieto informácie (kompletné znenie nájdete v príslušnom nariadení):
- názov potraviny
- zoznam zložiek
- každá látka alebo pomocná látka spôsobujúca alergie alebo neznášanlivosť
- množstvo určitých zložiek
- čisté množstvo potraviny
- dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum použiteľnosti (viete, ako sa líšia?)
- osobitné podmienky skladovania alebo podmienky použitia
- meno a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku
- u konkrétnych druhov potravín krajina pôvodu alebo miesto pôvodu
- návod na použitie v prípade potraviny, ktorú by bez návodu bolo ťažké použiť;
- u nápojov s obsahom alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutočný obsah alkoholu
- výživové údaje
Všetky tieto nariadenia majú svoje ďalšie pravidlá a výnimky s ohľadom na konkrétny produkt. Vyrobiť etiketu nie je tak jednoduché, ako by sa mohlo zdať, všakže! Všetko je ale nariadené s jasným cieľom: ochrániť spotrebiteľa proti klamlivým praktikám.
Na čo si ešte dať pozor?
Podľa nariadenia č. 1169/2011 je uvedenie krajiny pôvodu (alebo miesto proveniencie) povinné vtedy, pokiaľ by neuvedenie tohto údaju mohlo uviesť spotrebiteľa do omylu ohľadom skutočnej krajiny pôvodu alebo miesta proveniencie konečnej potraviny. Najmä ak informácia pripojená k potravine alebo etiketa ako taká by inak naznačovala, že je z inej krajiny pôvodu alebo miesta proveniencie.
Miesto proveniencie? Že to počujete prvýkrát v živote? Je to vlastne len ďalšie legislatívne označenie pre miesto, o ktorom sa uvádza, že z neho potravina pochádza, ale nie je z právnej definície „krajinou pôvodu". A čo že to je, tá krajina pôvodu?

Pôvod, výroba, alebo spracovanie? Na slovách záleží
Spravidla sa uvádza ako „krajina pôvodu" tá krajina, v ktorej bola potravina vyrobená alebo v ktorej sa naposledy so surovinou nejakým významným spôsobom manipulovalo. Surovina môže teda pochádzať z jednej krajiny, byť spracovaná v druhej a nakoniec upravená v tretej. V takomto prípade sa teda na etikete uvádza posledná krajina. Na obale je možné tiež použiť ako označenie krajiny pôvodu „EÚ" alebo „mimo EÚ".
Stále neviete, čo si pod tým predstaviť? Ukážeme vám to na príklade:
Vo Světě plodů vám ponúkame mandle v slanom karameli s označením krajiny pôvodu: Holandsko. Asi ťažko si ide predstaviť, že by niekde na predmestí Amsterdamu mali pestovatelia obrovské sady mandlí... Mandle pochádzajú z Ameriky, ale v Holandsku ich opražili a zabalili do sladkoslaných chutí. Ako krajinu pôvodu teda uvádzame krajinu posledného spracovania – Holandsko. Rovnaký prípad je s našou čokoládou z ČR. Tiež nikto nepestuje čokoládové bôby priamo za továrňou vo Dvoře Králové, len ju tam v čokoládovni vyrábajú. Chcete vedieť, ako proces prebieha?
Pokiaľ ide o krajinu, kde bola surovina spracovaná, ale nie je to krajina ozajstného „pôvodu" suroviny, snažíme sa vám v popise produktu na e-shope dodať maximum informácií o celom procese, aby ste presne vedeli, čo kupujete! Napríklad v našich MYXoch nájdete len suroviny, ktoré si môžete kúpiť aj samostatne, a teda si môžete dohľadať presné zloženie aj pôvod konkrétnych surovín. Na otvorenosti si zakladáme, preto sa nás nebojte opýtať na všetko čo vás zaujíma. My na oplátku sľubujeme, že sa budeme snažiť zistiť čo najviac!

Slovenský produkt alebo záludnosti domácej produkce
Pri nákupe môžete naraziť aj na potraviny označené ako „Slovenský produkt“. Toto označovanie upravuje vyhláška, ktorú v súlade s európskym právom pripravilo ministerstvo poľnohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Na rozdiel od ostatných označení je toto označenie dobrovoľné, avšak zároveň musí produkt spĺňať určité požiadavky, aby sa ním mohol honosiť.
Pojmom „Slovenský produkt“ sa môžu označovať potraviny, ktoré majú najmenej 75 % surovín a prísad z celkového množstva použitých na jej výrobu zo Slovenskej republiky. Zároveň sa musia všetky fázy výrobného procesu uskutočniť na Slovensku.
Krajina pôvodu „Slovenská republika“ tak vôbec nemusí znamenať, že suroviny na výrobu produktu vyrástli a boli pozbierané na Slovensku. Stačí, aby ich tu niekto spracoval.
S legislatívou to nie je žiadna sranda. Vo Světě plodů pred vami nič neschovávame, pretože sme na naše suroviny právom hrdí. Všetko navyše radi vysvetlíme a vyjasníme. Od teraz už vám totiž pri nakupovaní nič neujde!