90 minút
Čo budete potrebovať?
- 350 g hladkej múky
- 70 g kokosového cukru
- 150 ml mlieka
- 60 g rozpusteného vlažného masla
- 20 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 30 g hrozienok alebo sušených višní (môžete namočiť do rumu)
- 30 g plátkov mandlí alebo nasekaných pistácií
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- štipku soli
- vajce na potrenie
Postup
V mise zmiešame múku, cukor a soľ a urobíme v strede jamku, do ktorej nadrolíme droždie a zalejeme vlažným mliekom. Misu prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme narásť vzísť kvások. V ideálnych podmienkach to bude trvať asi 15 minút.
Ku kvásku pridáme vajce, rozpustené maslo, vanilkový cukor, škoricu a pomarančovú kôru a miešame zhruba 5 minút, kým nám nevznikne hladké cesto. Nakoniec pridáme hrozienka a mandle a ľahko ich do cesta vpracujeme. Hotové cesto prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme hodinu kysnúť v teple.
Vykysnuté cesto rozdelíme na počet dielov, z koľkých budeme vianočku pliesť, a necháme 5 minút nakysnúť. My sme vianočku upiekli rovno z ôsmich dielov. Ako na to? Nie je to žiadna veda, podľa tohto videa to zvládnete raz dva.