60 minút
4 porcie
Čo budete potrebovať?
- 500 g kuracích pŕs
- 2 lyžice hustého bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 1 lyžička korenia garam masala
- ½ lyžičky kurkumy
- soľ
Na korma pastu:
- 50 g kešu orieškov
- 1 lyžica ghí
- 2 stredne veľké cibule
- 1,5 lyžičky nastrúhaného zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky feniklových semienok
- 80 g kokosového mlieka (hustého mlieka z plechovky)
- 2 lyžice vody
Ďalej potrebujete:
- 1 lyžicu ghí
- 2 lyžičky mletého koriandru
- 1 lyžičku mletej rímskej rasce
- 1 lyžičku kurkumy
- 2 bobkové listy
- 1 rolku škorice
- ¼ lyžičky mletého kardamónu
- ¼–½ lyžičky kajenského korenia (podľa chuti)
- soľ
Na podávanie:
- jazmínová ryža alebo chlebové placky
- sezamové semienka
- čerstvý koriander
Postup
Kuracie prsia nakrájajte na kocky.
V mise premiešajte ingrediencie na marinádu – jogurt, prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, zázvor, garam masalu, kurkumu a soľ. Premiešajte s kuracím mäsom, zakryte misu fóliou a nechajte v chladničke hodinu marinovať.
Kešu orechy je dobré vopred namočiť – ideálne na 4 hodiny. V hrnci rozohrejte ghí. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na prepustenom masle ju opekajte do zlato-hneda. K cibuli pridajte nastrúhaný zázvor, prelisovaný cesnak a fenikel. Opekajte len pár sekúnd, cesnak sa rýchlo pripaľuje. Potom obsah panvice preložte do mixéra, pridajte kešu orechy, kokosové mlieko, podľa potreby trochu vody a všetko spoločne rozmixujte do hladkej pasty.
V hrnci (použiť môžete ten istý, ako na cibulu) rozohrejte ďalšiu lyžicu ghí a prisypte korenie – koriander, rímsku rascu, kurkumu, bobkový list, škoricu, kardamóm, kajenské korenie a asi pol minútky miešajte, aby sa korenie rozvoňalo. Do hrnca pridajte marinované mäso a za občasného miešania nechajte zatiahnuť.
Do hrnca pridajte korma pastu a ¾ hrnčeka vody. Osoľte, premiešajte a pod pokrievkou varte na miernom ohni asi pol hodiny. Mäso zmäkne a omáčka sa zredukuje. Pokiaľ by ste varili na väčšom ohni, môže sa vám omáčka pripaľovať. Nakoniec pridajte garam masalu, podľa potreby dosoľte a odstavte z platne.
Kuraciu kormu naservírujte do misiek, ozdobte sezamom a koriandrom a podávajte s ryžou alebo rôznymi chlebovými plackami.
Recept a foto: @zdrave_zivena