60 minút
asi 15 sušienok
Čo budete potrebovať?
- 160 g zmäknutého masla
- 130 g krupicového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 vajíčko
- 200 g hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžičku jedlej sódy
- štipku soli
- 30 g prášku z lyofilizovaných jahôd
- 120 g bielej čokolády
- 50 g makadamových orechov
- 30 g lyofilizovaných jahôd
Postup
Zmäknuté maslo spolu s krupicovým cukrom a vanilkovým extraktom vyšľahajte v robote či pomocou ručného šľahača do svetlej a nadýchanej peny, na strednú rýchlosť to trvá niekoľko minút. Medzitým premiešajte hladkú múku, kypriaci prášok, jedlú sódu a štipku soli s práškom z lyofilizovaných jahôd.
Akonáhle je maslo krásne vyšľahané a rozvoňané, zvýšte rýchlosť na maximum a zašľahajte vajíčko, následne do zmesi zapracujte pomocou cukrárskej stierky zmes múky.
Bielu čokoládu, makadamové orechy aj lyofilizované jahody nasekajte na menšie kúsky a opäť ich pomocou cukrárskej stierky primiešajte k cestu. Z cesta vytvorte pomocou naberačky na zmrzlinu kopčeky či vytvarujte ručne guľky, malo by ich byť približne 15. Vytvarované kopčeky dajte stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu.
Keď kopčeky budú dostatočne odležané, predhrejte rúru na 190 °C a veľký plech vysteľte papierom na pečenie. Pripravené guľky preložte na plech. Nechajte väčšie rozostupy, počas pečenia sa roztiahnu, takže ich radšej pečte pokojne na dvakrát.
Plech vložte do predhriatej rúry na 10 až 12 minút, kým sušienky nebudú na okrajoch zľahka hnedé. Nechajte ich vychladnúť na plechu asi 2 minúty, potom pomocou obracačky preložte na chladiacu mriežku. Pred podávaním nechajte dôjsť do izbovej teploty.
Recept a foto: @lzickacukru