🤩 Neodolateľná ponuka! Dnes DOPRAVA ZA 1,8 € na výdajné miesta BALÍKOVO 🚚 💨

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Tajomstvo bezlepkového pečenia

13. 8. | 1201× prečítané


Máte v rodine alebo medzi priateľmi celiaka? A vy zúfalo neviete, čím ho pohostiť, keď príde na návštevu? V obchode stojíte pred regálom bezlepkových výrobkov a obočie sa vám pri pohľade na ceny bezlepkových produktov dvíha do polovice čela? V tomto článku vám prezradíme tajomstvo bezlepkového pečenia, pretože aj bezlepkári si zaslúžia dobré a chutné jedlo a nemusia byť ani drahé. Zistite ako na to!

Zdieľať



Tajomstvo bezlepkového pečenia

Na čo slúži lepok?

Lepok je bielkovina, ktorá sa nachádza v obilninách, ako je pšenica, jačmeň a raž. Je dôležitou zložkou pri pečení. Keď sa múka zmieša s vodou, lepok vytvára elastickú sieť, ktorá dáva cestu pružnosť a pevnosť. Táto lepková sieť zachytáva vzduchové bubliny počas kysnutia, čo umožňuje cestu získať na objeme a udržať štruktúru.

Lepok tiež pomáha udržať vlhkosť v pečive, čo zaisťuje mäkkú a jemnú textúru. Bez lepku majú cestá tendenciu byť drobivé a menej pružné, čo predstavuje výzvu pri pečení bezlepkových koláčov, kde je potrebné použiť alternatívne ingrediencie, aby sa dosiahla podobná štruktúra a konzistencia. Čo pridať do cesta, aby bolo vláčne a mäkké?

Aj bezlepkové koláče môžu byť vláčne a mäkké.

Bezlepkové múky majú tendenciu byť suchšie

Múky ako sú ryžová, mandľová alebo kukuričná múka, majú tendenciu byť suchšie ako pšeničná múka. Dôležité je teda pridať do cesta vlhkosť. K tomu dobre poslúži ovocie - napríklad nastrúhané jablká, hrušky, roztlačené banány alebo pokojne aj strúhaná cuketa.

Nastrúhané ovocie uvoľňuje počas pečenia vlhkosť, čo zlepšuje celkovú vláčnosť a mäkkosť výsledného výtvoru. Vláknina a pektín v ovocí pôsobia ako spojivo, ktoré drží cesto pohromade. To je obzvlášť dôležité pri bezlepkovom pečení, kde chýba lepková sieť.

Do bezlepkového cesta pridajte čerstvé ovocie, získate mäkký a vláčny výsledok.

Akú bezlepkovú múku vybrať?

Na trhu je veľké množstvo prirodzene bezlepkových múk. Od rôznych zmesí až po jednodruhové, ktoré môžeme rozdeliť do niekoľkých kategórií:

  1. obilné: ryžová, kukuričná, pšenová, ovsená
  2. pseudoobilné: pohánková, quinoová, amarantová
  3. strukovinové: cícerová, šošovicová, fazuľová
  4. orechové a semienkové: mandľová, kokosová, ľanová
  5. škrobové: zemiaková, tapioková

Na pečenie sladkých buchiet a koláčov sa najlepšie hodí ryžová, pohánková, mandľová alebo kokosová múka, a je dobré ich pri pečení aj kombinovať.

Pozor na hygienu!

Len nezabudnite pri príprave dbať na čistotu v kuchyni! Pokiaľ má byť koláč vhodný pre celiakov, dezinfikujte pred prípravou plochy a upracte všetky veci, ktoré by mohli vašu snahu zmariť - upracte z linky pšeničnú múku aj pečivo a používajte vždy čisté náčinie!

zdravá strava

Bezlepkový karamelový koláč s lieskovými orechmi

Vyskúšajte jednoduchý hrnčekový koláč vhodný pre celiakov, ktorý zvládne každý!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?