🚀 15 % úúplne na všetko! 🤩 S kódom: CHCEM15 + DOPRAVA len za 1,8 €. 🚚

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako spoznáte najlepšie makadamové orechy?

15. 7. | 9227× prečítané | 5 minút čítania


Už ste ich ochutnali? Makadamy sú okrúhle ako hopka, ale chrumkajú dostatočne, to sa nebojte! Makadamové orechy sú vo svojej najvyššej obchodnej triede najdrahšie orechy na svete. Prečo je ich cena tak vysoká? A ako tieto najlepšie makadamy podľa označenia na obale spoznáte?

Zdieľať



Ako spoznáte najlepšie makadamové orechy?

Co se v článku dozvíte?

Najdrahšie orechy na svete

Možno ste si pri nakupovaní vo Světě plodů všimli, že cena makadamových orieškov ďaleko presahuje iné druhy orechov. Premýšľali ste nad tým, prečo tomu tak je? Nie je to len ich nezameniteľnou jemnou lahodnou krémovou chuťou, ktorá z nich robí skutočnú delikatesu. Hlavný dôvod, prečo sú makadamy tak drahé, spočíva v náročnosti ich pestovania a zberu. A to predovšetkým tej časovej.

Hoci existuje sedem druhov makadamových stromov, iba dva z nich produkujú jedlé plody. Sú to konkrétne stromy makadamia celistvolistá (Macadamia integrifolia) a makadamia štvorlistá (Macadamia tetraphylla). Tieto vždyzelené stromy pochádzajú zo severovýchodnej časti Austrálie a ich lahodné plody boli medzi pôvodnými obyvateľmi Austrálie vyhľadávanou pochúťkou už tisíce rokov pred príchodom Európanov. Domorodci nazývali makadamové oriešky „Kindal Kindal“, ale britskí vedci im dali dodnes používané meno macadamia podľa Dr. Johna Macadama, významného škótskeho chemika polovice 19. storočia.

Celoročne zelené makadamové stromy rastú veľmi pomaly a plodiť orechy navyše začínajú až po 7 až 10 rokoch od zasadenia. Zdravý strom potom plodí pokojne aj ďalších 100 rokov, to však nič nemení na tom, že poľnohospodári, ktorí makadamové orechy pestujú, musia na začiatku vynaložiť veľa peňazí aj času, než sa im prostriedky začnú vracať.

Pozrite sa, ako vyzerá kolobeh života makadamov!

Zber makadamov nie je žiadny med

Presný čas zberu sa líši v závislosti na odrode stromu, lokalite a klimatických podmienkach. Makadamové oriešky majú veľmi silnú škrupinu, ktorá sťažuje rozoznanie zrelých a nezrelých plodov, čo proces zberu značne spomaľuje. Kvôli tomu, že makadamové orechy dlho zrejú, sa môže dokonca stať, že sa bude prekrývať zber a doba kvitnutia. To je zmätok, všakže?

Škrupina makadamových orechov je tak silná, že doma by ste ju takmer určite nerozlúskli ani s pomocou bežného luskáčika či kladivka. So škrupinou makadamu si poradí len kvalitná píla, prípadne špeciálne luskáčiky. Z tohto dôvodu sa bežne predávajú strojovo vylúpané jadrá a na celé makadamové orechy v obchode prakticky nenarazíte. To by ste museli vyraziť do Austrálie alebo Juhoafrickej republiky.

makadam plod
Škrupina makadamových orechov je veľmi pevná. Na rozlúsknutie je potrebný špeciálny luskáčik!

Hviezdy svetového obchodu

U makadamových orechov došlo v posledných rokoch k raketovému nárastu produkcie. Za posledných 10 rokov sa ich celosvetová produkcia zvýšila takmer o 50 %! Zaujímavosťou je, že hoci pochádzajú makadamové orechy z Austrálie, komerčne boli ako prvé pestované na Havaji, kde sú pre rast aj dozrievanie ideálne klimatické podmienky. Aby sa totiž stromom makadamie darilo, potrebujú veľa dažďa, výživnú pôdu a teplé počasie.

Najväčším producentom makadamových orechov bola donedávna Austrália. V posledných rokoch sa ale situácia zmenila a dnes sa najviac makadamových orechov pestuje v Juhoafrickej republike, ktorá tvorí s 17 550 tonami ročne 27% podiel na celosvetovej produkcii. Austrália zostáva s 13 300 tonami (22 % na celosvetovom trhu) druhým najväčším pestovateľom. Medzi ďalších producentov patrí napríklad Keňa, Čína, Spojené štáty (Havaj), Guatemala, Brazília či Vietnam.

makadam obal
Tie najlepšie na trhu nesú označenie trieda 0.

Obchodné triedy a kvality makadamových orechov

Makadamové orechy sa rovnako ako iné druhy orechov delia do rôznych obchodných tried, od ktorých sa odvíja ich predajná cena. Aby to nebolo jednoduché, každý producent si môže vybrať, ktoré štandardy a označovanie bude používať. Zároveň musia byť produkty vždy označené tak, aby spĺňali normy a nároky krajiny, v ktorej sa predávajú. Minimálne medzinárodne uznávané normy sú stanovené v predpisoch [1, 2] Európskej hospodárskej komisie Spojených národov (EHK OSN).

Podľa noriem EHK OSN je možné predávať len makadamy, ktoré spĺňajú kritériá dvoch akostí (I. a II.). Tieto kvalitatívne merítka zohľadňujú napríklad to, či je škrupina u celých plodov neporušená, čistá, bez škvŕn či známok plesne a ďalších viditeľných poškodení. Jadrá musia byť dostatočne vyvinuté, nemôžu byť potuchnuté a ďalej bez nežiaducich škvŕn a zafarbení. Orechy ani jadrá nesmú vykazovať nadmernú vlhkosť či neštandardný zápach a chuť. Plody, ktoré nespĺňajú požiadavky ani jednej z týchto tried, by sa ku spotrebiteľom vôbec nemali dostať. Orechy v škrupine delí Európska hospodárska komisia OSN do piatich skupín podľa veľkosti: od podpriemerných po extra veľké.

Klasifikácia makadamových orechov v škrupine podľa EHK OSN.

Klasifikácia vylúpaných makadamových jadier do obchodných tried je založená na dvoch kritériách. Prvým z nich je podiel celých jadier, respektíve jadier a ich zlomkov. Druhým meradlom je potom veľkosť zlomkov. Najkvalitnejšie makadamy nesú označenie trieda 0. A práve tieto sú tie najdrahšie orechy na svete. Ide o skutočnú delikatesu, ktorá rozhodne nie je bežne k dostaniu. Vy máte ale šťastie, pretože u nás vo Světě plodů si môžete makadamové orechy triedy 0 dopriať hneď. Stačí len párkrát kliknúť.

Ak sa vám ale predsa len cena zdá príliš vysoká, nezúfajte. V ponuke máme aj ich lacnejších súrodencov, makadamy triedy 1, ktoré sú len o trochu menšie. Nižšie triedy ale u nás nenájdete. Pre našich zákazníkov totiž vyberáme len tie najlepšie možné suroviny na trhu! Jednotlivé triedy majú tiež špecifické požiadavky na množstvo a veľkosť zlomkov, ktoré sa v nich môžu objavovať, alebo na veľkosť kúskov, ktoré ich tvoria. Napríklad v prípade tried 0 a I nesmie byť viac ako 1 % zo zlomkov menších ako 6,25 mm (¼ palca) a taká trieda VI musí prepadnúť sitom s veľkosťou dier 7,8×25 mm, ale nie už sitom s veľkosťou dier 2,34 mm2! Je to veda, čo poviete? Preto sme pre vás pripravili stručnú tabuľku jednotlivých tried, podrobnú verziu i so špecifickými parametrami nájdete tu.

Klasifikácia jadier makadamových orechov podľa EHK OSN

Tak už konečne viete, prečo sú makadamové orechy triedy 0 najdrahšie na svete. A verte, že za ochutnanie títo králi orechovej ríše rozhodne stoja! Nech už si ale vyberiete triedu 0 alebo I, ľutovať určite nebudete, ich chuť je jednoducho dokonalá. A ak si na nich chcete pochutnať v kombinácii s ostatnými prémiovými orechmi, medzi ktorými makadamy vyniknú svojou sladkou chuťou a maslovou textúrou, nezabudnite do košíka prihodiť našu Exclusivku!

Zaujíma vás delenie orechov do obchodných tried? Pozrite sa, ako sa delia kešu a aké poznáme mandle!

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?