90 minút
30–35 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 70 g mletých pistácií alebo mandlí
- 50 g práškový cukor
- 100 g nastrúhaného masla
- citrónovú kôru
- 2 žĺtky
Na obalenie:
- 20 g vanilkový alebo práškový cukor
Na ozdobu:
Postup
V mlynčeku si pomelieme orechy, pre ozvláštnenie odporúčame mandle alebo pistácie. Najlepšie sú tie blanšírované, cesto potom bude krásne jemné a nebudú v ňom drsné kúsky šupiek. V mise si zmiešame sypké ingrediencie: múku, cukor a citrónovú kôru a tiež pomleté orechy. Následne pridáme maslo a z cesta urobíme posýpku, do ktorej pridáme žĺtky. Zo zmesi spracujeme mäkké cesto, ktoré dáme na chvíľu vychladiť.
Nemusíte sa báť cesto nechať v chlade dlhšie. Cesto je veľmi poddajné a pri manipulácii v izbovej teplote sa s ním oplatí pracovať skôr rýchlejšie – absorbuje teplo z vašich rúk, a ak ho zahrejete príliš, bude sa lepiť a roztekať.
Keď je cesto dostatočne odpočinuté, rozdelíme ho na 4 diely, z ktorých vyvaľkáme hadíky. Tie potom rozdelíme nožíkom na malé kúsky, z ktorých tvarujeme rožteky. Tie rozprestrieme na papier na pečenie a dáme do predhriatej rúry.
Ak sa nám rožteky nedarí tvarovať v ruke, môžeme použiť mlynček s vhodným nadstavcom. Potom už stačí len tyčinky zakrútiť. Rožteky budú krásne nadýchané a budú sa prepekať rovnomerne!
Pečieme na 170 °C asi 10 minút. Rožteky po vytiahnutí musia byť stále svetlé, pozorne ich preto strážte! Po vytiahnutí z rúry ešte teplé rožteky obaľujeme v práškovom alebo vanilkovom cukre. Musíme byť opatrní, ľahko sa stane, že sa krehké rožteky nechtiac prelomia. Pre dokonalú vianočnú vôňu môžeme obaliť rožteky aj vo vanilkovom cukre. Zabudnite však na lacné vanilínové náhrady, pravej vanilke sa nič nevyrovná. Mmm, cítite tú vôňu?
TIP!
Ak chceme rožteky ešte niečím dozdobiť, môžeme ich namočiť v čokoláde a ešte teplé ich ozdobiť jedlými kvetmi alebo nasekanými orieškami.