Nenechajte si ujsť DOPRAVU ZADARMO do výdajní pri nákupe nad 20 EUR! 🚛 Neplatí pre veľkoobchod.

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Pistáciové a mandľové rožteky

14. 1. | 4168× prečítané


Bez vanilkových rožtekov si málokto vie predstaviť Vianoce. Aj z týchto klasických koláčov ale môžete vykúzliť dobrotu, na ktorú budú o polnoci chodiť všetci maškrtníci z okolia. Poďte sa s nami pozrieť na trošku netradičný recept - pistáciové a mandľové rožteky.

Zdieľať



Pistáciové a mandľové rožteky
90 minút
30–35 kusov

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

Na obalenie:

  • 20 g vanilkový alebo práškový cukor

Na ozdobu:

Postup

V mlynčeku si pomelieme orechy, pre ozvláštnenie odporúčame mandle alebo pistácie. Najlepšie sú tie blanšírované, cesto potom bude krásne jemné a nebudú v ňom drsné kúsky šupiek. V mise si zmiešame sypké ingrediencie: múku, cukor a citrónovú kôru a tiež pomleté ​​orechy. Následne pridáme maslo a z cesta urobíme posýpku, do ktorej pridáme žĺtky. Zo zmesi spracujeme mäkké cesto, ktoré dáme na chvíľu vychladiť.

Nemusíte sa báť cesto nechať v chlade dlhšie. Cesto je veľmi poddajné a pri manipulácii v izbovej teplote sa s ním oplatí pracovať skôr rýchlejšie – absorbuje teplo z vašich rúk, a ak ho zahrejete príliš, bude sa lepiť a roztekať.

Keď je cesto dostatočne odpočinuté, rozdelíme ho na 4 diely, z ktorých vyvaľkáme hadíky. Tie potom rozdelíme nožíkom na malé kúsky, z ktorých tvarujeme rožteky. Tie rozprestrieme na papier na pečenie a dáme do predhriatej rúry.

Ak sa nám rožteky nedarí tvarovať v ruke, môžeme použiť mlynček s vhodným nadstavcom. Potom už stačí len tyčinky zakrútiť. Rožteky budú krásne nadýchané a budú sa prepekať rovnomerne!

Pečieme na 170 °C asi 10 minút. Rožteky po vytiahnutí musia byť stále svetlé, pozorne ich preto strážte! Po vytiahnutí z rúry ešte teplé rožteky obaľujeme v práškovom alebo vanilkovom cukre. Musíme byť opatrní, ľahko sa stane, že sa krehké rožteky nechtiac prelomia. Pre dokonalú vianočnú vôňu môžeme obaliť rožteky aj vo vanilkovom cukre. Zabudnite však na lacné vanilínové náhrady, pravej vanilke sa nič nevyrovná. Mmm, cítite tú vôňu?

TIP!

Ak chceme rožteky ešte niečím dozdobiť, môžeme ich namočiť v čokoláde a ešte teplé ich ozdobiť jedlými kvetmi alebo nasekanými orieškami.


Načítám

Čítajte tiež

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 840× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 773× prečítané

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 840× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 773× prečítané

Ako jednoducho otvoriť kokos?

Ako jednoducho otvoriť kokos?

28.08.23 | 1061× prečítané | 2 minúty

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

25.08.23 | 572× prečítané

Arašidové müsli tyčinky

Arašidové müsli tyčinky

24.08.23 | 2426× prečítané

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

21.08.23 | 1582× prečítané

Datľové brownies

Datľové brownies

20.08.23 | 1960× prečítané

Kuracia korma s ryžou

Kuracia korma s ryžou

19.08.23 | 313× prečítané

Zdravé semienkové krekry

Zdravé semienkové krekry

18.08.23 | 1011× prečítané

Mrkvové lievance s tvarohom

Mrkvové lievance s tvarohom

17.08.23 | 1195× prečítané

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?