Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 140 g maslových sušienok
- 65 g masla
Na náplň:
- 280 g krémového syra
- 90 ml smotany na šľahanie
- 65 g práškového cukru
- 70–80 g pistáciovej pasty alebo pistáciového masla
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- 1/2 lyžičky nastrúhanej limetkovej kôry
- 2 vajcia
Na polevu:
- 60 g bielej čokolády
- 30 ml smotany na šľahanie
- 10 g masla
Na ozdobu:
- 15 g nahrubo nasekaných blanšírovaných alebo lúpaných pistácií
- niekoľko sušených lístkov ruží
Postup
Najprv si vyložíme dno tortovej formy s priemerom 20 cm papierom na pečenie. Ak máte len formu s priemerom 24 cm (to je tá najbežnejšia veľkosť), odporúčame použiť na korpus 200 g sušienok a 95 g masla a množstvo náplne aj polevy zdvojnásobiť.
Suroviny na náplň vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením, aby stihli dôjsť do izbovej teploty. Inak by sa náplň mohla zraziť.
Sušienky na korpus rozomelieme najemno a maslo rozpustíme. Premiešame ich v miske a vzniknutú zmes, ktorá pripomína mokrý piesok, natlačíme na dno a boky formy do výšky asi 2,5 cm. Necháme hodinu stuhnúť v chladničke.
Teraz si pripravíme náplň. Najskôr však predhrejeme rúru na 160 stupňov, program rovnomerné pečenie zhora aj zdola. Na dno rúry je dobré umiestniť malý hrniec s vodou, ktorý pri pečení dodá potrebnú paru. Vďaka nej nebude cheesecake vysušený!
Fotky a recept: Děvče u plotny
Náplň na cheesecake môžete miešať ručne kovovou metličkou, ale môžete použiť aj mixér. Do misky dáme krémový syr, smotanu, cukor, pistáciovú pastu a šťavu a kôru z limetky. Ako krémový syr môžete použiť napríklad 200 gramov Lučiny a 80 gramov tučného tvarohu vo vaničke. Miešajte, kým zmes nie je hladká a svetlúčko zelená.
Nakoniec pridáme vajcia a v tejto chvíli už naozaj zmes premiešame len ručne. Mixér by do zmesi dostal vzduch a cheesecake by sa pri pečení zbytočne nafúkol, čo je nežiaduce.
Náplň nalejeme na vychladený korpus a nechajte 5 minút odstáť, počas tejto doby sa na povrchu môžu objaviť vzduchové bublinky. Aby ste ich odstránili, buchnite s formou niekoľkokrát o kuchynskú linku.
Cheesecake dajte do rúry a pečte 45–50 minút. Hotový koláč spoznáte tak, že okraje budú upečené, ale prostriedok sa bude chvieť trochu ako želé. Vypnite rúru, jej dvierka pootvorte a koláč takto nechajte aspoň hodinu chladnúť. Tým predídete popraskaniu koláča na povrchu a navyše dôjde a spevní sa.
Premiestnite ho na linku, nechajte ho chladnúť ďalšiu hodinu a medzitým si pripravte čokoládovú polevu.
Fotky a recept: Děvče u plotny
Nad vodným kúpeľom spoločne rozpustite čokoládu, smotanu a maslo do podoby hladkej polevy. A je čas zdobiť! Prelejte polevou povrch koláča a posypte nasekanými pistáciami a plátkami ruží. Cheesecake vložte do chladničky a nechajte aspoň 5 hodín vychladiť. Dobrú chuť!