Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Pistáciový cheesecake s bielou čokoládou

20. 4. | 966× prečítané


Je jar, všetko sa prebúdza a kvitne a to priamo zvádza k upečeniu nejakej zelenej dobroty. Tentoraz sme sa spojili s Kristínou z blogu Děvče u plotny, ktorá pre vás pripravila recept na dokonalý pistáciový cheesecake s jemnými tónmi limetky a polevou z bielej čokolády. Už sa vám zbiehajú sliny?

Zdieľať



Pistáciový cheesecake s bielou čokoládou

Čo budete potrebovať?

Na korpus:

  • 140 g maslových sušienok
  • 65 g masla

Na náplň:

  • 280 g krémového syra
  • 90 ml smotany na šľahanie
  • 65 g práškového cukru
  • 70–80 g pistáciovej pasty alebo pistáciového masla
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1/2 lyžičky nastrúhanej limetkovej kôry
  • 2 vajcia

Na polevu:

Na ozdobu:

Postup

Najprv si vyložíme dno tortovej formy s priemerom 20 cm papierom na pečenie. Ak máte len formu s priemerom 24 cm (to je tá najbežnejšia veľkosť), odporúčame použiť na korpus 200 g sušienok a 95 g masla a množstvo náplne aj polevy zdvojnásobiť.

Suroviny na náplň vytiahnite z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením, aby stihli dôjsť do izbovej teploty. Inak by sa náplň mohla zraziť.

Sušienky na korpus rozomelieme najemno a maslo rozpustíme. Premiešame ich v miske a vzniknutú zmes, ktorá pripomína mokrý piesok, natlačíme na dno a boky formy do výšky asi 2,5 cm. Necháme hodinu stuhnúť v chladničke.

Teraz si pripravíme náplň. Najskôr však predhrejeme rúru na 160 stupňov, program rovnomerné pečenie zhora aj zdola. Na dno rúry je dobré umiestniť malý hrniec s vodou, ktorý pri pečení dodá potrebnú paru. Vďaka nej nebude cheesecake vysušený!

Fotky a recept: Děvče u plotny

Náplň na cheesecake môžete miešať ručne kovovou metličkou, ale môžete použiť aj mixér. Do misky dáme krémový syr, smotanu, cukor, pistáciovú pastu a šťavu a kôru z limetky. Ako krémový syr môžete použiť napríklad 200 gramov Lučiny a 80 gramov tučného tvarohu vo vaničke. Miešajte, kým zmes nie je hladká a svetlúčko zelená.

Nakoniec pridáme vajcia a v tejto chvíli už naozaj zmes premiešame len ručne. Mixér by do zmesi dostal vzduch a cheesecake by sa pri pečení zbytočne nafúkol, čo je nežiaduce.

Náplň nalejeme na vychladený korpus a nechajte 5 minút odstáť, počas tejto doby sa na povrchu môžu objaviť vzduchové bublinky. Aby ste ich odstránili, buchnite s formou niekoľkokrát o kuchynskú linku.

Cheesecake dajte do rúry a pečte 45–50 minút. Hotový koláč spoznáte tak, že okraje budú upečené, ale prostriedok sa bude chvieť trochu ako želé. Vypnite rúru, jej dvierka pootvorte a koláč takto nechajte aspoň hodinu chladnúť. Tým predídete popraskaniu koláča na povrchu a navyše dôjde a spevní sa.

Premiestnite ho na linku, nechajte ho chladnúť ďalšiu hodinu a medzitým si pripravte čokoládovú polevu.

Fotky a recept: Děvče u plotny

Nad vodným kúpeľom spoločne rozpustite čokoládu, smotanu a maslo do podoby hladkej polevy. A je čas zdobiť! Prelejte polevou povrch koláča a posypte nasekanými pistáciami a plátkami ruží. Cheesecake vložte do chladničky a nechajte aspoň 5 hodín vychladiť. Dobrú chuť!


Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?