45 minút
5 porcií
Čo budete potrebovať?
Na krém:
- 450–500 g predvarenej cvikly
1 cibuľu
750–900 ml zeleninového vývaru
2 dcl pomarančovej šťavy - ½ lyžičky pomarančových kúskov
- lyžičku lyo prášku z cesnaku
- lyžičku lyo prášku zo zázvoru
- lyžičku lyo rozmarínu
- soľ a čierne korenie
- olej
Na ozdobu
- 30 g zmesi konopných semienok, tekvicových semínek a píniových orieškov
- jedlé kvety
- olivový olej
Postup
Vopred si pripravíme zeleninový vývar a predvaríme cviklu. Cibuľu a cviklu nakrájame na menšie kúsky a opražíme v hrnci s trochou oleja. Až cibuľa zmäkne, zalejeme ju spolu s cviklou zeleninovým vývarom, ľahko osolíme a necháme asi 10 minút variť.
Nakoniec polievku ochutíme pomarančovou šťavou, lyofilizovaným práškom z cesnaku a zázvoru, lyofilizovaným rozmarínom a podľa chuti okoreníme. Keď použijete miesto sušeného korenia to lyofilizované, prevoniate svoje jedlo oveľa viac. Navyše si korenie vďaka sušeniu mrazom zachovalo ďaleko viac živín!
Polievku vymixujeme tyčovým mixérom, až sa z nej stane hladký krém. Na záver ju ozdobíme opraženými semienkami – využiť môžete konopné, tekvicové semienka alebo píniové oriešky. Pražte ich nasucho a len chvíľu, než sa rozvoňajú na panvici. Na záver polievku ešte posypte jedlými kvetmi a pokvapkajte olivovým olejom. Mňam!