Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8952× prečítané
Ak si myslíš, že som len taký obyčajný, tak sa pekne mýliš! Moje chrumkavé kúsky majú výraznú, ostrú chuť, ktorá dá zabrať bacilom a nachladnutiu! Dokonca si zo mňa môžeš urobiť aj čaj!
Vedeli ste, že zázvor môže pomôcť nielen v boji s bacilmi, ale priaznivo ovplyvňuje bolesti hlavy a nevoľnosti? Má široké využitie v kuchyni a každý, kto má rád pálivé, si na dobrom zázvorovom čaji určite pochutí. Pridať ho môžete ale aj do omáčok alebo limonád. Zázvor je olúpaný, nasekaný na malé kúsky a usušený mrazom, aby bol pripravený na rýchle použitie. Nutrične, chuťou a vôňou sa od čerstvého zázvoru nelíši, akurát je zbavený všetkej vody. Keďže ide o domáci produkt, môžeme si osobne skontrolovať kvalitu vo všetkých častiach výrobného procesu – od pestovania až po sušenie. Zázvor je bez pridaného cukru či iných aditív, taktiež na jeho pestovanie neboli použité žiadne fytohormóny, pesticídy či herbicídy.
„Prečo lyofilizovať zázvor? Pretože ho môžem mať celý rok v špajze a nepokazí sa. Vzali sme korene zázvoru, poriadne ich vyčistili, nakrájali na 5 mm hrubé plátky a usušili mrazom. Zázvor je tak oveľa silnejší, než sušený za tepla, chrumkavý, voňavý a výrazný. Šupku sme nechali, obsahuje veľa zdravých aktívnych látok a vďaka šetrnému spracovaniu mrazom, vitamíny a minerály zostávajú v surovine. Ak ste chorí alebo máte plechovú pusu, ako čaj alebo olovrant na cesty je zázvor najlepší parťák.“
Lyofilizácia čiže sušenie mrazom je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách -55 až -100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Lyofilizácia alebo sušenie mrazom je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para) bez toho, aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách −55 až −100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezaistili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Ako skladovať potraviny sušené mrazom
22.03.21 | 8787× prečítané | 5 minút
Prečo jesť mrazom sušené ovocie?
15.03.21 | 2937× prečítané | 7 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne textové hodnotenie.
Zázvor lyofilizovaný kúsky