Čo sa v článku dozviete?
Ananás? A mohla by som ho vidieť?
Ananas comosus čiže ananás chocholatý je pôvodne juhoamerická rastlina dorastajúca do výšky 70–150 cm. Do Európy sa dostal až v 15. storočí, a to vďaka Krištofovi Kolumbovi, ktorý rastlinu objavil pri svojich zahraničných plavbách a doviezol ju so sebou do Španielska. Ananás je známy predovšetkým pre svoje lahodné žltučké plody. Vzhľadom k nemalým nákladom na pestovanie, prevoz a starostlivosť sa toto exotické ovocie stalo symbolom bohatstva a vyslúžilo si prezývku „plod kráľov“.
Keď niekedy budete mať to šťastie vidieť ananásovníkovú plantáž, pravdepodobne vás ako prvá zaujme veľkolepá listová ružica, v ktorej mohutnosti sa stráca krátka, asi 30–centimetrová stonka. Listy ananásovníku by sa dali opísať ako mečovité, tuhé, dužinaté a hladké. Sú takmer meter dlhé! Približne po dvoch až troch rokoch od vysadenia ananásovníka dozrieva, práve v prízemnej listovej ružici, prvý plod.
Tento plod vzniká splynutím susediacich bobúľ, ktoré sa vyvíjajú zo semenníkov jednotlivých kvetov. Ananás by sa teda korektne mal označovať ako plodstvo, nie plod. Plodstvá sú väčšinou pokryté tuhou voskovitou kôrou, ktorá vytvára typickú šesťuholníkovou štruktúru jeho povrchu – sú to vlastne pozostatky po pôvodných kvetoch. Hore na ananáse je tzv. „koruna“ ktorá je zložená z tuhých, do ružice poskladaných lístkov.
Pravidelné hriadky plné exotiky
Najväčším producentom, ktorý dodáva ananásy na celosvetový trh, je Kostarika. Tá z celosvetovej produkcie, ktorá predstavuje cez 28 miliónov ton ananásov, zaberá úctyhodných 11 %! Tesne v závese za ňou sa držia Filipíny a Brazília.
Ananásovník sa pestuje na rozsiahlych plantážach so záhonmi v hriadkach. Tieto hriadky od seba bývajú spravidla vzdialené 50 cm a sú pretkané sieťou uličiek o šírkach 50–120 cm. Tým sa dosahuje frekvencie 37 až 44 tisíc rastlín na jeden hektár! Každučká rastlina je zasadená ručne a rozostupy medzi jednotlivými sadenicami musia byť rovnaké. Pokiaľ by bol rozsev nevyvážený, mohlo by dochádzať k nevyváženému pomeru živín obsiahnutých v jednotlivých kusoch ovocia. Na pestovanie ananásu je najvhodnejšia ľahko vlhká piesčitá pôda, ideálne strednej kyslosti.
V prirodzených podmienkach trvá ananásovníku aj dva až tri roky než prinesie prvý plod a jedna jeho sadenica prinesie každý cyklus iba jediný kus ovocia. Pomalý rast ananásu nehrá do kariet masovým producentom, a tak sa celkový proces urýchľuje tzv. umelou iniciáciou kvitnutia, ktorá skráti dobu zrenia zhruba o polovicu pôvodného času. Umelá iniciácia kvitnutia býva vyprovokovaná aplikáciou fytohormónov, čo sú hormóny urýchľujúce rast a dozrievanie ovocia. Tieto chemické látky podľa správy Sweet Fruit, Bitter Truth spôsobujú pracovníkom na plantážach dlhodobé zdravotné problémy a znečisťujú tamojšie vodné toky.
V našich sušených ananásoch ale tento chemický koktail nenájdete, pretože vieme, že kto si počká, ten sa dočká! Pokiaľ je o ananásovník dobre postarané, môže sa vo výnimočných prípadoch dožiť až úctyhodných 50 rokov. K tomu však na plantážach nedochádza, pretože pre stálu produkciu sú po zbere ananásovníky odstránené a nahradené novou generáciou.
Čo si zasial, to pozbieraš
Spoznať, kedy je ananás pripravený na zber, býva ale často celkom oriešok, pretože závisí nielen na odrode, ale aj na jeho ďalšom spracovaní. Zber ananásu začína spravidla medzi siedmym a štrnástym dňom po zožltnutí ovocia, ale ananásy určené na priamu konzumáciu sa zbierajú skôr, často ešte zelené. U nás si ale môžete byť istí, že sme nechali usušiť len dokonale dozreté kúsky!
Plody sa od spodnej časti stonky odlamujú alebo odrezávajú nožom zvaným „parang" a umývaním sa zbavujú nečistôt. Na Kostarike je väčšina ananásov zozbieraná ručne, pretože strojová úroda plody často poškodí alebo úplne zničí. Zo zberných stredísk ananásy putujú do „baliacich staníc“, kde vyškolený pracovníci kontrolujú ich kvalitu a sladkosť pomocou nástroja zvaného refraktometer a pripravujú plody na export.
Ananás je neklimakterické ovocie, čo znamená, že po zbere už nezvyšuje svoju sladkosť. Taký sladký ako si ho kúpite, taký ho aj budete jesť. Nemá teda doma cenu na nič čakať – môžete sa do neho pustiť hneď po príchode z obchodu.
Na rade je triedenie
Po zbere sa ananásy ručne triedia podľa kritérií kvality. Je bežnou praxou klasifikovať ananás na základe odrody, hmotnosti, tvaru, zrelosti a ďalších faktorov. Cena sa odvíja predovšetkým od odrody a veľkosti ovocia. Metóda triedenia ananásu je veľmi subjektívna a môže sa líšiť podľa trhu či lokality. Preto je dôležité zjednotiť triedenie a štandardizáciu ananásu, najmä pre export. Celosvetové štandardy pre čerstvý ananás stanovujú základné kritériá, ktoré musia vyvážané ananásy spĺňať. Ananás nesmie mať žiadne defekty šupky, koruna listov nesmie byť poškodená a musí byť bez klíčkov. Úplne vylúčené je potom poškodenie dužiny vnútri plodu. To všetko je pre nás prémiová kvalita.
Kam s ním ďalej
Po umytí a roztriedení sa rozhoduje, čo sa s ananásom stane ďalej. Tradične sa konzumuje čerstvý. Často sa ale stretnete aj s konzervovaným alebo dosladzovaným ananásom. To bohužiaľ nie je ten najekologickejší ani najzdravší spôsob, ako k tomuto ovociu pristupovať. Konzervovaný ananás je plný pridaného cukru, rovnako ako ananásové džemy, v ktorých je ovocná zložka zastúpená len z časti. A zvyšok? Opäť extra cukor.
My vo Světě plodů sme tento „cukrový problém” vyriešili po svojom. Či už sa jedná o chrumkavý lyofilizovaný ananás alebo o vláčny prémiový sušený ananás z Kostariky, vždy dostanete len a len 100 % ananásu. Napriek tomu si naše ananásy zachovali sladučkú chuť a vôňu, takže ich milujú aj deti! Ako je to možné? Necháme ananás kompletne dozrieť a usušiť priamo na Kostarike! Sušením v mieste produkcie navyše zmenší svoj objem, čo znamená, že ich transport k nám do Česka je o takmer 70 % ekologickejší než transport surových plodov.
Chcete si ananás vziať so sebou na desiatu, ale do vrecka sa vám celé balenie nezmestí? Skúste našu 100 % ananásovú tyčinku, s ktorou nie je cestovanie žiadny problém! „Kráľovské“ ovocie si vďaka nej môžete dopriať v škole, na výlete a čoskoro snáď aj na dovolenke pri mori, bez krabičiek a lepkavých rúk od šťavy z čerstvého ovocia.
Rastlina do kvetináča ale aj na plantáž
Ananásovník však nie je rastlina, ktorá by sa dala pestovať iba na plantážach. Darí sa jej tiež u nás, teda skôr v našich domácnostiach. Pokiaľ vo vašom byte zaujme miesto, kde bude mať k dispozícii primerané množstvo svetla a denný prísun slnečných lúčov, vyčaruje vám doma letné exotické zátišie a navyše zvlhčí suchý vzduch, ktorý býva v bytoch mnohokrát nevyžiadaným spoločníkom.
Na pestovanie v domácnostiach je potrebná len listová ružica, ktorú získate odkrojením od tela ananásu. Ružicu potom vložíte do širšieho pohára a umiestnite ju na suché miesto, kam nesvieti slnko. Po 1–2 týždňoch, kedy sa na ružici vytvoria zárodky koreňov, je pripravená na pestovanie. Rastlinka si to užíva v teplotách od 20 do 45 °C, tak nemusíte mať strach, že by jej u vás doma bolo horúco. Naopak je potrebné jej v zimných mesiacoch skôr prikúriť.
Tak čo, vrhnete sa do pestovania vášho domáceho ananásu? Alebo jeho pestovanie prenecháte profíkom a radšej zaženiete myšlienky na exotiku našimi dozlatista usušenými krásavcami? Či tak, alebo onak, nalaďte sa na letnú vlnu a nezabudnite svoje zážitky s ananásom zdieľať aj s nami!