60 minút
25–30 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 120 g mandľovej múky
- 145 g práškového cukru
- 90 g bielku (cca 3 bielka)
- 50 g cukru krupice
- štipku soli
- práškové prírodné farbivo
Na náplň:
- 150 g bielej čokolády Edelweiss
- 70 ml smotany
- lyžicu lyofilizovaného jahodového prášku
Postup
Do misy dáme bielka, pridáme štipku soli a začneme pomaly šľahať. Keď sa začne tvoriť biely sneh, postupne pridáme cukor. Bielky šľaháme asi 8 minút, kým nie je sneh lesklý a tuhý. V poslednej minúte šľahania pridáme práškové farbivo. Farbiva pridáme toľko, nakoľko chceme mať sýtu výslednú farbu makróniek. Odporúčame ho pridávať postupne a chvíľu počkať, než sa do cesta zašľahá. Pokiaľ chcete mať makrónky ružové, pridajte štipku prášku z lyofilizovaného dračieho ovocia, pre modrú farbu odporúčame spirulínu.
Teraz príde na rad múka s práškovým cukrom. My do makroniek odporúčame našu mandľovú múku, ktorá je pre ne priamo určená. Pokiaľ ju nemáme, vsypeme mandľovou múku spolu s práškovým cukrom do mixéra a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká zmes podobná hladkej múke. Zmes ešte na záver preosejeme cez sito, aby sa do cesta nedostali žiadne nežiaduce kúsky.
Sypké ingrediencie pridáme k sfarbenému snehu a veľmi opatrne ich vmiešame stierkou, kým sneh nemá konzistenciu lávy – to spoznáme tak, že cesto pomaly, ale rovnomerne tečie. Správnu konzistenciu môžeme tiež otestovať pravidlom osmičky – cesto naberieme na stierku a snažíme sa urobiť dve osmičky bez pretrhnutia.
Plech vystelieme papierom na pečenie alebo formou na makrónky. Odporúčame si papier na plechu prichytiť magnetkou, nebude vám kĺzať a urobíte krásne kolieska.
Cesto nastriekame na plech do požadovaného tvaru a na záver s ním 3× buchnite o stôl, aby nám z makróniek odišiel prebytočný vzduch. Makrónky ešte nedávame do rúry. Najprv ich necháme zaschnúť, pokiaľ sa nedajú pohladiť po povrchu bez toho, aby sa lepili. Makrónky pečieme v predhriatej rúre na 145 °C 10–12 minút.
Teraz je čas na prípravu náplne. Smotanu privedieme k varu a potom okamžite stiahneme z platne. Nalejeme ju do misky s bielou čokoládou a rozmiešame. Zmes vymiešame metličkou až máme krásne lesklú ganache. Nakoniec pridáme jahodový prášok a znovu vymiešame, aby sa farba krásne rozprestrela.
Vychladnuté makrónky môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie. My sme tentoraz zvolili čokoládu a kúsočky lyofilizovaných jahôd, nebojte sa ale experimentovať! Náplňou potom zlepíme makrónky k sebe.
Makrónky skladujeme na chladnom mieste, stavíme sa ale, že nevydržia veľmi dlho. My sme sa olizovali až za ušami!