🚛 Iba do nedele DOPRAVA ZADARMO už od 20 EUR! Zadaj kód DZ20 a poštovné nechaj na nás! 🚛 

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako predĺžiť trvanlivosť orechov? Skúste zaváranie!

8. 2. | 1891× prečítané | 6 minut minút čítania


Domáce zaváranie je skvelý spôsob, ako svojim obľúbeným potravinám predĺžiť trvanlivosť a prakticky zužitkovať suroviny, ktoré v domácnosti počas úrodnej sezóny nestíhate spotrebovať. Vedeli ste, že okrem tradičnej zeleniny a ovocia je zaváranie ideálnou metódou, ako uskladniť aj orechy, aby vydržali čo najdlhšie? V prípade zavárania orechov stačí dodržiavať niekoľko základných pravidiel a výsledok bude s najväčšou pravdepodobnosťou skvelý. Aký je postup prípravy a aké výhody má zaváranie nielen vlašských orechov?

Zdieľať



Ako predĺžiť trvanlivosť orechov? Skúste zaváranie!

Čo sa v článku dozviete?

Aké výhody prináša zaváranie orechov?

Oriešky sú veľmi obľúbenou potravinou a nie je sa čomu diviť  – sú chrumkavé, lahodné a navyše plné zdravých tukov a ďalších prospešných látok. Okrem toho sú oriešky univerzálnou surovinou a nájdeme ich v receptoch mnohých svetových kuchýň. Zvlášť niektoré druhy orechov, ako sú napríklad vlašské orechy, lieskové orechy či mandle, sú zase nepostrádateľnými ingredienciami pri pečení (nielen) vianočných cukroviniek. Skrátka a dobre, mať doma poriadnu zásobu orechov nikdy nemôže byť na škodu! 

Na druhej strane môžu však orechy vplyvom nevhodného skladovania stratiť chuť, alebo dokonca zažltnúť či splesnivieť. S radosťou sa do nich pustia aj mole, ktoré sa dokážu prehrýzť aj do zatavených sáčkov a rôznych dóz s gumovým tesnením. Viete, ktoré orechy sú najviac náchylné na žltnutie a ako žlté orechy spoznať? Prečítajte si článok!

Hľadáte spôsob, ako uchovať orechy čo najdlhšie čerstvé a chutné? Pri správnom skladovaní vám orechy bez ujmy na chuti a ďalších vlastnostiach vydržia v chladničke niekoľko mesiacov, v mrazničke potom zhruba rok. Ako orechy skladovať sme si už povedali. Chcete, aby orechy v špajze vydržali ešte dlhšie? Úplne najlepším spôsobom dlhodobého uchovávania orechov je zaváranie, vďaka ktorému predĺžite ich trvanlivosť aj na niekoľko rokov. Počas zavárania sa zbavíte všetkých nechcených baktérií aj kyslíka v pohári, čo zaistí dlhšiu čerstvosť.

Okrem praktických dôvodov je tu navyše veľký priestor pre vašu kulinársku kreativitu – môžete skúsiť vyrobiť domáce zavarené orechy so sušenými bylinkami či korením. Pohár plný vlastnoručne zavarených orechov s ručne písaným štítkom je dokonalým darčekom pre akúkoľvek príležitosť.

Ako darček poslúži aj naše darčekové balenie orechov. Dózu potom môžete znova naplniť a použiť.

Ako správne zavárať orechy?

1. Orechy starostlivo preberte

Ešte než sa pustíte do samotného zavárania, treba orechy starostlivo prebrať a vybrať len kusy bez závad a kazov. Na jadrách ani škrupine by nemali byť známky plesne či pavučinky. Jasným signálom, že sú plody nažlknuté, je zápach a horkastá chuť.

2. S preschnutím neponáhľajte

Ďalším krokom je dostatočné preschnutie všetkých plodov. Nevylúpané jadrá nechajte najskôr preschnúť v škrupine a po vylúpaní proces opakujte. Na domáce sušenie orechov je vhodné použiť podklad, kde môže vzduch prúdiť aj spodkom. Ideálne sú rôzne sitá, mriežky alebo napnuté plátno. Orechy rozložené v jednej vrstve je najlepšie umiestniť na vetrané miesto alebo blízko kúrenia. Proces sušenia potrebuje svoj čas, a tak mu vyhraďte aspoň 4 týždne. Na dĺžku sušenia má samozrejme zásadný vplyv druh orechov a ich počiatočná vlhkosť a veľkosť.

Orechy najprv nechajte vysušiť v škrupine a potom aj vylúskané.

3. Dokonale čisté a suché poháre

Veľmi dôležitou súčasťou prípravy na zaváranie je bezpodmienečné dodržiavanie hygienických pravidiel. Vždy sa uistite, že všetky pomôcky, ktoré sa chystáte použiť, sú dokonale čisté. Kontaminácia baktériami by totiž viedla k znehodnoteniu orechov, čo určite nechcete riskovať. Aby boli zaváracie poháre aj viečka skutočne čisté, je dobré ich vyvariť.

Ako pripraviť poháre na zaváranie orechov? Umývanie v umývačke dnes predstavuje najjednoduchší a tiež najbežnejší spôsob sterilizácie zaváracích pohárov. Poháre a viečka stačí naskladať do umývačky a zapnúť horúce oplachovanie bez čistiacich prostriedkov. 

Jednoducho sterilizovať zaváracie poháre ide aj v rúre. Poháre najskôr vymyte horúcou vodou a umývacím prostriedkom. Po opláchnutí ich naskladajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 140 až 180 °C. Poháre nechajte ohrievať, kým neoschnú, teda zhruba 20 minút. Pokiaľ používate poháre, ktoré na sebe majú etiketu, nie je tento spôsob vhodný. Kusy papiera by mohli v rúre vzplanúť.

Poháre aj viečka je nutné dokonale vyčistiť.

Pokiaľ však nemáte ani umývačku, ani rúru, môžete sa spoľahnúť na rokmi overený spôsob vyvárania vo vodnom kúpeli. Poháre postavte vedľa seba do hrnca s vodou, ktorý potom postavte na platňu a vodu pomaly priveďte do varu. Po asi 10 minútach platničku vypnite a hrniec prikryte pokrievkou. Poháre v hrnci môžete ponechať, kým nevychladnú, potom ich však nezabudnite vysušiť čistou utierkou a nechať dôkladne vyschnúť na vzduchu.

4. V hrnci, rúre, mikrovlnke, alebo dokonca v umývačke?

Preč sú tie doby, kedy povinnou výbavou každej gazdinky bol poriadny zavárací hrniec. Ten vám dokonale poslúži aj dnes, nie je to však jediná možnosť. Záleží iba na tom, čo máte doma k dispozícii, prípadne aký spôsob zvolíte. Zavárať je možné v klasickom hrnci, zaváracom hrnci, v rúre, v mikrovlnke, alebo dokonca v umývačke riadu!

Či sa už pustíte do ktorejkoľvek zaváracej metódy, základná príprava orechov a pohárov bude rovnaká. Dokonale čisté a vysušené zaváracie poháre naplňte suchými orechmi asi 1 cm pod okraj. Potom môžete pohár zavrieť viečkom, ľahko pretrepať a pokiaľ „hladina“ orechov klesne, môžete ich ešte trošku doplniť. Do orechov sa, na rozdiel od ovocia či zeleniny, pri nakladaní už žiadna voda či nálev nepridáva. Potom poháre dobre uzavrite a pustite sa do zavárania. Po zavarení poháre vždy utrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Zaváranie v hrnci

Najspoľahlivejšou metódou je aj dnes starý dobrý zavárací hrniec. Ten je, ako už názov napovedá, špeciálne prispôsobený na zaváranie. Výsledky sú v tomto prípade oveľa spoľahlivejšie a nefungujú toľko na princípe pokus – omyl, ako je tomu aj ostatných metód.

Pokiaľ navyše vlastníte zavárací hrniec s vlastnou vykurovacou špirálou, nepotrebujete ani sporák a môžete sa do konzervácie potravín pustiť prakticky kdekoľvek, kde je zásuvka. Vďaka zabudovanému termostatu budete mať prehľad o teplote, ktorú je možné jednoducho regulovať.

Do zaváracieho hrnca naskladajte dobre zatvorené poháre s orechmi. Jednotlivé poháre by sa nemali dotýkať kvôli nebezpečenstvu prasknutia. Potom nalejte do hrnca vodu tak, aby dosahovala zhruba do štvrtiny až polovice výšky pohárov. Všeobecne sa na zaváranie orechov odporúča udržiavať teplotu okolo 80 °C po dobu 20 minút. Pri vyťahovaní horúcich pohárov buďte opatrní, použiť môžete aj zaváracie kliešte.

Zaváranie v rúre

Ďalšou jednoduchou možnosťou, ako zavárať orechy, je použitie rúry. Hodí sa pre neho plynová, elektrická aj teplovzdušná rúra. Postup je vždy podobný, len sa líšia nastavenia teploty a dĺžka zavárania. Najjednoduchšia je metóda s rúrou elektrickou, kde je možné presne nastaviť a kontrolovať teplotu. Na hlboký plech vyskladajte uzavreté poháre, medzi ktorými by mala byť medzera aspoň 1 cm. Plech potom zasuňte do spodnej časti rúry predhriatej na 200 až 220° Celzia. Následne do plechu nalejte vodu do výšky 1,5 – 2 cm. Väčšie poháre s orechmi zavárajte 10 až 13 minút, menšie 5 až 8 minút.

Zaváranie v umývačke

Možno vám zaváranie orechov v umývačke bude znieť odvážne, ale v skutočnosti sa jedná o veľmi jednoduchú metódu. Zatvorené poháre s orechmi stačí naskladať do umývačky tak, aby stáli vzpriamene viečkom nahor. Pred spustením umývačky sa uistite, že v zásobníku nie je umývacia tableta. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C a spustite základný umývací program. To je všetko, skrátka žiadna veda!


5. Správne skladovanie orechov

Správne skladovanie je, rovnako ako dokonale vyčistené pohárov a viečok, veľmi dôležitým predpokladom na to, aby zavarené orechy vydržali čo najdlhšie. Vždy sa uistite, že sú viečka od pohárov dobre utesnené, aby sa do nich nedostal vzduch, a teda vlhkosť a plesne. Na poháre nezabudnite nalepiť štítky s dátumom výroby, prípadne aj popisom obsahu

Poháre so zavarenými orechmi skladujte v suchej a tmavej miestnosti, kde je stála teplota 5–15 °C, teda najlepšie v špajze, garáži alebo pivnici. Pri správnom skladovaní by mali vydržať po dobu niekoľkých rokov bez toho, aby stratili svoju chrumkavosť, vôňu či chuťové vlastnosti. Po otvorení uchovávajte orechy v chladničke (alebo na inom chladnom mieste) a snažte sa ich čo najskôr spotrebovať.

Domáce zaváranie – praktická aj trendy záležitosť

Zaváranie orechov je rýchla, jednoduchá a efektívna metóda, ako dlhodobo uchovávať orechy bez toho, aby strácali na kvalite, pokazili sa, alebo sa stali lahodnou desiatou pre potravinové mole. Prestanete plytvať jedlom a ušetríte.

Okrem predĺženia trvanlivosti si tak doma ľahko urobíte zásoby orechov na varenie, pečenie alebo večerné maškrtenie. Milovníkovi orechového chrumkania zase zaručene urobíte radosť vlastnoručne vyrobeným pohárom s jeho obľúbencami. Jednoducho zas ďalšia trendy vec, ktorá nás núti vrátiť sa k umeniu našich babičiek. No a až orechy dôjdu, nie je nič jednoduchšie, než skočiť do Světa plodů!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?