30 minút
4 porcie
Čo budete potrebovať?
Na brokolicovú polievku:
- 1 stredne veľká brokolica
- asi 10cm kus póru
- cca 600 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 1–2 lyžice olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 strúčik cesnaku
- mleté čierne korenie
- čerstvá alebo sušená bazalka
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 100 ml rastlinnej smotany (najlepšia je mandľová alebo kešu)
- 2 čajové lyžičky bielej miso pasty
- muškátový oriešok (nemusí byť)
Na ozdobu:

Postup
Brokolicu rozoberieme na ružičky, pór nakrájame na polkolieska, cesnak prelisujeme, alebo nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme soľ a pór, ktorý krátko orestujeme.
Pridáme brokolicu, korenie, bazalku a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou. Tekutina by ideálne v hrnci mala byť zarovno s brokolicou. Ak máte radi hustejšiu polievku, dolejte radšej vývar či vodu trochu pod úroveň ružičiek.
Privedieme do varu a varíme na miernom stupni asi 7 minút, aby sa brokolica úplne nerozvarila. Nakoniec pridáme rastlinnú smotanu, dochutíme lahôdkovým droždím a ešte minútku povaríme.
Odstavíme, pridáme miso pastu a polievku rozmixujeme do hladkého krému. Ďalej už nevaríme. Dochutíme soľou a čiernym korením, prípadne muškátovým orieškom.
Na tanieri podávame ozdobené mandľovými lupienkami, ktoré predtým nasucho opražíme.
Recept a foto: @laskave_varenie