50 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na slaný cuketový koláč:
- 1strednú cuketu
- 1 balenie lístkového cesta
- 250 g syra ricotta
- 1 vajce do náplne + 1 vajce na pomazanie cesta
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice strúhaného tvrdého syra na posypanie (napr.: parmezán, grana padano, …)
- 1 lyžička bazalky
- ďalšie korenie podľa chuti: tymián, kôpor, majorán, rozmarín, sušený cesnak
- soľ, korenie, olivový olej
Na ozdobu:
- Píniové oriešky, čerstvú bazalku
Postup prípravy
Najprv si pripravíme náplň cuketového koláča. Syr ricotta premiešame s vajíčkom, soľou, čiernym korením a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Podľa chuti dokoreníme. Použiť môžeme cesnak, rozmarín, tymian alebo bazalku.
Lístkové cesto rozvinieme (či rozvaľkáme) a surovú náplň rozotrieme od stredu koláča k jeho okraju, kde necháme voľné asi 2 cm na preloženie.
Následne zdobíme cuketou, ktorú sme predtým umyli a nakrájali na 2 mm tenké plátky. Tie ukladáme na surovú náplň cez seba do kruhov. Postupujeme od kraja smerom do stredu.
Recept a foto: @gazdina
Nakoniec voľné okraje koláča prehneme cez náplň a vytvorený okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme nahrubo mletým čiernym korením a posypeme strúhaným tvrdým syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C (dolný aj horný ohrev) 30–35 minút s plechom v spodnej tretine rúry, aby sa prepiekol aj spodok koláča. Okraje cuketového koláča by mali krásne zozlatnúť.
Medzitým si na suchej panvici do ružova opražíme píniové oriešky a pripravíme lístky čerstvej bazalky na dozdobenie upečeného koláča.
Na záver zostáva už len dozdobiť a popriať dobrú chuť!