⭐️ DOPRAVA ZADARMO ⭐️ – S 2 kusmi akýchkoľvek arašidov v cestíčku v košíku platíme poštovné my!

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Slaný cuketový koláč s ricottou

25. 8. | 2373× prečítané


Recepty z cukety? Tie máme - a nielen jeden! Pripravte si dnes s nami jemný cuketový koláč s ricottou. Či už neholdujete sladkým buchtám a máte veľa cukiet, alebo jednoducho milujete pokrmy z cukety, dávajte dobrý pozor. Tento slaný cuketový koláč vás nadchne!

Zdieľať



Slaný cuketový koláč s ricottou
50 minút
8–10 porcií

Čo budete potrebovať?

Na slaný cuketový koláč:

  • 1strednú cuketu
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 250 g syra ricotta
  • 1 vajce do náplne + 1 vajce na pomazanie cesta
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 lyžice strúhaného tvrdého syra na posypanie (napr.: parmezán, grana padano, …)
  • 1 lyžička bazalky
  • ďalšie korenie podľa chuti: tymián, kôpor, majorán, rozmarín, sušený cesnak
  • soľ, korenie, olivový olej

Na ozdobu:

Slaný cuketový koláč se sýrem

Postup prípravy

Najprv si pripravíme náplň cuketového koláča. Syr ricotta premiešame s vajíčkom, soľou, čiernym korením a 1 lyžicou citrónovej šťavy. Podľa chuti dokoreníme. Použiť môžeme cesnak, rozmarín, tymian alebo bazalku.

Lístkové cesto rozvinieme (či rozvaľkáme) a surovú náplň rozotrieme od stredu koláča k jeho okraju, kde necháme voľné asi 2 cm na preloženie.

Následne zdobíme cuketou, ktorú sme predtým umyli a nakrájali na 2 mm tenké plátky. Tie ukladáme na surovú náplň cez seba do kruhov. Postupujeme od kraja smerom do stredu.

Recept a foto:  @gazdina

Nakoniec voľné okraje koláča prehneme cez náplň a vytvorený okraj potrieme rozšľahaným vajíčkom. Koláč ešte zľahka pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme nahrubo mletým čiernym korením a posypeme strúhaným tvrdým syrom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C (dolný aj horný ohrev) 30–35 minút s plechom v spodnej tretine rúry, aby sa prepiekol aj spodok koláča. Okraje cuketového koláča by mali krásne zozlatnúť.

Medzitým si na suchej panvici do ružova opražíme píniové oriešky a pripravíme lístky čerstvej bazalky na dozdobenie upečeného koláča.

Na záver zostáva už len dozdobiť a popriať dobrú chuť!

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?