🍍 20 % na LYO OVOCIE s kódom: CHRUMKNITO20 🥭

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

30. 5. | 3035× prečítané | 6 minút čítania


Chceli by ste si pochutnávať bez výčitiek, ale rastlinná strava vám jednoducho nesedí? Vegánstvo našťastie nie je jedinou cestou, ako sa stravovať eticky. Súťaženie, kto žije viac „eko-bio-fér“, pritom navrhujeme nechať bokom. Radšej sa sústreďme na malé, ale dlhodobo udržateľné zmeny, vďaka ktorým môžeme byť pomyselnou kvapkou v mori zodpovednejšieho konzumného správania.

Zdieľať



Ako sa stravovať eticky a udržateľne, aj keď nie ste vegan?

Čo sa v článku dozviete?

Jedlo vs. životné prostredie

Keby steak na vašom tanieri mohol rozprávať, vypočuli by ste si dlhý príbeh o tonách spaseného, ​​často neekologicky vypestovaného krmiva, hektolitroch vypustených skleníkových plynov a stovkách kilometrov, ktoré musel výsledný produkt uraziť, aby sa dostal do vášho nákupného košíka. Alarmujúce dopady na životné prostredie ale nemá len chov dobytka a hydiny, ale aj konvenčné poľnohospodárske postupy, ktoré si žiadajú obrovské množstvo vody a spoliehajú sa na chemické pesticídy, herbicídy či hnojivá. 

Podčiarknuté sčítané, súčasný systém produkcie potravín predstavuje takmer jednu tretinu celosvetových emisií skleníkových plynov, spotrebováva veľké množstvo prírodných zdrojov, podieľa sa na strate biodiverzity a má negatívne dopady na naše zdravie – paradoxne ako v zmysle podvýživy, tak aj epidémie obezity.

Ďalšia etická dilemu potom prináša otázka wellbeingu zvierat, ale aj samotných producentov (farmárov, pestovateľov, drobných výrobcov), ktorí si zaslúžia férové ​​podmienky a spravodlivé ohodnotenie. S každým nákupným rozhodnutím tak globálnej ekonomike vysielame jasnú správu, v akom svete by sme chceli žiť. 

Nenechajte sa zmiasť zdravou fasádou

Chystáte sa do toho poriadne obuť a presedlať na zdravé taniere plné farebných pochutín? Spomaľte. Nie všetko, čo sa tvári zdravo, je totiž dobré aj pre planétu. Napríklad také avokádo – obsahuje množstvo vitamínov a zdravých tukov, ale jeho produkciu sprevádza veľká spotreba vody a chemických postrekov, nelegálne výrub stromov v Mexiku aj ekologická stopa vzniknutá počas transportu. Bez poškvrnky nie je ani povesť rozrastajúcich sa mandľových sadov, ktoré sa podieľajú na sužujúcich obdobiach sucha v Kalifornii, alebo sója, ktorej masová produkcia prispieva k odlesňovaniu Brazílie. 

To ale neznamená, že by ste si už nikdy nemohli dať obľúbený avotoast alebo si pochutnať na sladučkých mandliach. Podobne ako u živočíšnych výrobkov stačí, keď ich budete v rámci pestrého jedálnička konzumovať s rozvahou a zodpovedajúcou vďačnosťou.

Chceli by ste svoje stravovacie návyky hacknúť ešte viac, ale neviete, ako na to? A počuli ste už o flexitariánstve? Ide o alternatívny spôsob stravovania, kde je povolené jedenie mäsa a ďalších živočíšnych produktov, avšak s ohľadom na životné prostredie a s dôrazom na spôsob, ktorým sa o zvieratá (a rastliny) stará.

Keď teda flexitariána prepadne chuť na steak, namiesto do supermarketu zamieria radšej do miestneho mäsiarstva alebo na najbližšiu bio farmu. Konzumujú lokálne potraviny, chránia prírodu a dbajú o zníženie uhlíkovej stopy

Flexitariánstvo: viete, čo jete?

Zaujímate sa o ekológiu? Potom môže byť flexitariánska diéta tou správnou cestou.

Ako nakupovať ekologicky?

Cesta k etickejšiemu stravovaniu začína už pri nákupe. Vybavte sa vlastnou plátenkou alebo sieťovkou a dajte šancu bezobalovým obchodom. Jedálniček pritom postavte na lokálnych, sezónnych a čo najmenej spracovaných potravinách. Každý priemyselný proces totiž životné prostredie zaťažuje.

Nájdite si obľúbený farmársky obchodík s lokálnymi potravinami. Pokiaľ bývate na vidieku, môžete sa rovno opýtať na najbližšej farme, kde môžete zohnať čerstvé mäso, vajcia alebo mliečne výrobky za skvelé ceny.

A čo zelenina? Oprášte prútený košík a vydajte sa na trh, kde zaobstaráte čerstvé a voňavé ovocie z lokálnych zdrojov. 

TIP: Vedeli ste, že v našich predajniach dostanete pri nákupe do vlastnej krabičky 5% zľavu

Pri balených potravinách sa potom naučte vyznať v ich etiketách. Zamerajte sa na krajinu pôvodu a pátrajte po medzinárodných certifikátoch, ako je BIO alebo Fairtrade. Pretože sa týto potravinárski „bobríci“ nerozdávajú len tak tak, ale predchádza im dôkladná previerka, budete mať istotu, že ide o výrobok spracovaný férovým spôsobom, za etických podmienok a s rešpektom k životnému prostrediu.

eticke stravovanie
Mäso z lokálnych zdrojov môže byť síce drahšie, kvalitou aj chutou však to zo supermarketu ďaleko predbehne. Nájdite si v okolí najbližšiu biofarmu a nakupujte eticky.

A čo zelenina? Oprášte prútený košík a vydajte sa na trh, kde zaobstaráte čerstvé a voňavé ovocie z lokálnych zdrojov.

Vyznajte sa v etiketách

Premýšľať nad jedlom v širšej perspektíve treba pri nákupe všetkých potravín. Rady a tipy, ako sa naučiť múdro nakupovať a vyznať sa v etiketách na obaloch surovín, sa dočítate v tomto článku.

A pokiaľ stále tápete v etiketách, pretože neviete, na čo sa zamerať, zbystrite, keď uvidíte certifikát FairTrade, Bio kvalita alebo regionálna/slovenská potravina. V tomto prípade máte istotu, že ide o výrobok, ktorý bol spracovaný férovým spôsobom za etických podmienok rešpektujúcich životné prostredie. Viac informácií o tom, ako čítať obaly a zloženie potravín, sa dozviete tu.

bio kvalita produkt ekologického zemědělství logo
fair trade značka
regionální potravina logo

6 tipov, ako sa stravovať eticky a zároveň ušetriť

Doteraz ste súhlasne prikyvovali, ale zrazu vás prepadli obavy, že sa vám zodpovednejšie stravovanie predraží? Kdeže! Biopotraviny a farmárske výrobky síce bývajú o niečo drahšie, ale ďalšími opatreniami, ako je čiastočné nahradenie mäsa strukovinami a návrat k celistvým potravinám, naopak môžete výrazne ušetriť. Obmedziť zbytočné výdavky vám potom pomôžu aj naše osvedčené tipy: 

  1. Neplytvajte jedlom – kupujte len to, čo skutočne zjete. Vyhnete sa tak vyhadzovaniu zvyškov a uľavíte aj svojej peňaženke.
  2. Trvanlivé potraviny nakúpte do zásoby – kvalitné trvanlivé potraviny naopak kúpte v akcii a urobte si železné zásoby. Väčšie množstvo rýchlo sa kaziaceho jedla môžete uložiť do mrazničky alebo zavariť.
  3. Nebuďte povrchní – niektoré reťazce ponúkajú lacnejšiu „škaredú zeleninu“, ktorá nespĺňa prísne estetické štandardy, ale inak je úplne v poriadku. Rovnako tak aj plody od drobných pestovateľov väčšinou nevyzerajú tak lákavo ako naleštené jablká zo supermarketov, napriek tomu často mávajú lahodnejšiu chuť a pestrejšiu škálu živín.
  4. Vráťte sa k základom – pestovanie jedlých plodín v záhradke alebo napríklad len v kvetináči na balkóne je zase trendy. Ušetriť ale môžete aj vlastnoručným spracovávaním základných surovín z poctivého zdroja. Zavárajte, nakladajte a sušte.
  5. Chystajte si jedlo so sebou – do práce či školy si noste vlastné desiaty, aby ste sa vyhli nákupu drahých a nekvalitných pochutín zabalených v plaste. A ak odoberáte obedy v jednorazových obaloch, opýtajte sa na možnosť využiť vlastný umývateľný jedlonosič alebo sa piďte po podnikoch zapojených do iniciatívy Rekrabička.
  6. Staňte sa súčasťou komunity – ľudí, ktorým nie je osud našej planéty ľahostajný, pribúda. Spojte preto sily s podobne naladenými kamarátmi. Podeľte sa o cenovo výhodnejšie veľkoobchodné balenie potravín a užite si spoločný čas pri ich spracovaní. Alebo sa zapojte do spolku, ktorý obrába miestnu komunitnú záhradu. 
eticke stravovani pestovani
Ak máte možnosť vypestovať si vlastnú zeleninu, tak smelo do toho! Napríklad také paradajky, jahody alebo bylinky to zvládnu pokojne aj na balkóne.

Etické stravovanie je jedným zo spôsobov, ako prevziať zodpovednosť za následky našich individuálnych volieb. V mene udržateľnosti by sme však nemali zabúdať na vlastné zdravie – ako to fyzické, tak aj psychické. Túžba robiť svet krajším miestom je totiž síce chvályhodná, ale vystresovaný, unavený a otrávený z prehnaného obmedzovania sa nám ju podarí naplniť len ťažko. Zlatá stredná cesta tak zrejme opäť bude tou správnou


Najobľúbenejšie BIO a lokálne potraviny z našej ponuky:

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?