60 minút
forma 28x11 cm
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 3 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- lyžičku vanilkovej pasty
- lyžičku citrónových kúskov
- 80 g repkového oleja
- 160 g mlieka
- 10 ml citrónového extraktu
- 200 g hladkej múky
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- štipku soli
- 100 g bielej čokolády
- olej a hrubú múku na vymazanie formy
Na krém a dozdobenie:
- 300 g plnotučného tvarohu vo vaničke
- 2 lyžice práškového cukru
- lyžičku vanilkovej pasty
- jedlé kvety ruže
- plátky citrónu
Postup
- Rúru predhrejte na 170 °C, formu na chlebíček o veľkosti 28x11 cm vymažte olejom a vysypte hrubou múkou.
- Celé vajíčka spolu s krupicovým cukrom, vanilkovou pastou a citrónovými kúskami vyšľahajte v robote či ručným šľahačom do svetlej, hustej a nadýchanej peny, na strednej rýchlosti to trvá cca 8 až 10 minút. Vo vedľajšej mise si medzitým zmiešajte olej, mlieko a citrónový extrakt.
- Znížte rýchlosť robota či šľahača na minimum a tenkým pramienkom k vyšľahaným vajíčkam prilejte tekutú zmes oleja. Teraz začnite po lyžiciach pridávať hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom a štipkou soli a opatrne ju zašľahajte do cesta. Pracujte s ním jemne, aby ste neporušili vzduchové bublinky. Na záver ešte cesto zľahka premiešajte stierkou, aby ste sa uistili, že v ňom nie sú hrudky. Bielu čokoládu pokrájajte na kúsky a stierkou ju pár ťahmi vmiešajte do cesta.
- Zmes nalejte do vymastenej formy a pečte v predhriatej rúre okolo 40–45 minút alebo do doby, kým nebude krásne zlatistá. Radšej vyskúšajte špáradlom, či je chlebíček naozaj upečený. Hotový nechajte cca 5 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte a nechajte dôjsť do izbovej teploty.
- Akonáhle je chlebíček už studený, pripravte krém. Tvaroh spolu s práškovým cukrom a vanilkovou pastou jednoducho premiešajte a naneste na vychladnutý chlebíček. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 20 minút. Nakoniec ozdobte plátkami citróna a jedlými kvetmi ruže a ihneď podávajte.
Recept a foto: @lzickacukru