Čo sa v článku dozviete?
Ako sa líšia?
Odrody sa vzájomne líšia obvyklou veľkosťou, tvarom, farbou šupky a jej vráskavosťou, tvrdosťou škrupiny a dobou kvitnutia a dozrievania. Kvôli tomu sa každá hodí k niečomu inému. Niektoré idú ľahko lúpať, a preto ich bežne nájdete aj blanšírované, iné sú zase výnimočné svojím tvarom či farbou, takže skvele dozdobia nejeden zákusok. A čo potom keď chceme vyrobiť domáci nugát!
Aké mandle sa v sade pestujú, závisí aj na období ich kvitnutia a následnej úrody. Keďže väčšina mandľovníkov je cudzoopelivá, musia pestovatelia do svojich sadov vysádzať odrody, ktoré sú k sebe vzájomne kompatibilné a zároveň kvitnú v rovnaký čas, aby mali zo stromov čo najväčšie výnosy. Pestovanie mandlí je celkom veda!
Kalifornské mandle (USA)
O kalifornských mandliach sa hovorí ako o poklade údolia Sacramenta. A nie je sa čomu diviť – americké mandle predstavujú tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Ich odrody sa na základe vlastností radia do piatich typov, z ktorých najvýznamnejšie sú tri: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle sa sem radia podľa obvyklého tvaru, farby a povrchu šupky a ďalších vlastností, preto môžu niektoré odrody spadať do dvoch typov.
Nonpareil
Vzhľad & Chuť
plochý tvar, hladký povrch, tenká, veľmi svetlá šupka
prírodná, ľahko sladkastá až maslová chuť
Využitie
všade, kde je dôležitý vzhľad, často sa blanšírujú a sekajú na plátky
Pestovanie
kvitnutie: od polovice februára do začiatku marca
zber úrody: od konca augusta do polovice septembra
Zaujímavosti
Vďaka vysokej kvalite sa jedná o najpopulárnejšiu kalifornskú komerčnú odrodu. Štartuje sezónu zberu úrody. Tvorí asi 36 % podiel na trhu.
Medzi najznámejšie odrody patrí Nonpareil. Kvitne od polovice februára do začiatku marca a dozrievajú zo všetkých odrôd ako prvé – štartujú sezónu zbierania úrody! Jadierka bývajú väčšie, mierne podlhovasté, ploché, majú hladký povrch a tenkú mäkkú šupku, ktorú možno blanšírovaním ľahko odstrániť. Mandle sú krásne chrumkavé, ale stále maslové. Vďaka ľahkému blanšírovaniu a klasickému predĺženému tvaru sa veľmi často využívajú v gastronómii. Jedná sa o najpopulárnejšiu odrodu, hoci jej pestovanie nie je vôbec jednoduché. Za to sú potom pestovatelia náležite ocenení – ľahko sa zberá a jadierka sa pýšia vysokou kvalitou. Nie nadarmo sa im hovorí kráľovská odroda mandlí.
Carmel
Vzhľad & Chuť
úzky a podlhovastý tvar, jemne vráskavá šupka
sladká a krémová chuť
Využitie
blanšírovanie, praženie, ideálne do cukroviniek
Pestovanie
kvitnutie: 1–2 dni po odrode Nonpareil, teda koncom februára
zber úrody: v druhej polovici septembra
Zaujímavosti
Ľahko sa odklepáva zo stromu. Často sa sadí vedľa odrody Nonpareil, pre ktorej opeľovanie je dôležitá.
Americké mandle u nás zastupuje ešte odroda Carmel, ktorá sa v údolí Sacramenta zberá asi mesiac po odrode Nonpareil. Často sa vysádza vedľa odrody Nonpareil, pre ktorej opeľovanie je dôležitá. Je taktiež podlhovastá, ale užšia, má tmavšiu šupku a vráskavejší povrch. Jadrá bývajú menšie, ale na chuti im to neuberá! Ba naopak – chuť majú výraznejšiu než Nonpareil. Bývajú lacnejšie, nie sú príliš vhodné na blanšírovanie, ale skvele sa hodia k inému spracovaniu v kuchyni - napríklad k príprave domáceho mandľového mlieka alebo do pečenia.
Monterey
Vzhľad & Chuť
veľka mandľa, podlhovastý a úzky tvar, tmavšie, hlboko zvráskavený povrch
bohatá chuť
Využitie
praženie, na pečenie, k priamej konzumácii
Pestovanie
kvitnutie: 2 dni po odrode Nonpareil zber úrody: od druhej polovice až do konca septembra
Zaujímavosti
Častý výskyt dvojjadierok. Druhá najčastejšie pestovaná odroda.
Spolu s predchádzajúcimi patrí ku kalifornskému typu ešte aj odroda Monterey. Tá má tvrdú svetlú škrupinu, jadierka v nej sú veľké, podlhovasté a majú vráskavý povrch. Táto odroda tiež obsahuje veľké množstvo tzv. doubles, čo sú zdvojené jadierka. V jednej škrupine tak nájdeme miesto jednej mandle dve – jedna je vypuklá a druhá má jednu stranu plochú alebo je vpadnutá dovnútra. To je jeden z faktorov, podľa ktorých sa posudzuje obchodná trieda mandlí.
Butte
Vzhľad & Chuť
krátky a bacuľatý tvar, tmavo hnedá farba, vráskavý povrch
maslová chuť
Využitie
praženie, výroba mandľového masla alebo mlieka, k priamej konzumácii
Pestovanie
kvitnutie: 4 dni po odrode Nonpareil zber úrody: cca od 18. septembra do 3. októbra
Zaujímavosti
Pravdepodobne najúrodnejšia odroda. Často sa sadí s odrodou Padre, ktorá má podobné vlastnosti.
Medzi ďalšie odrody sa radí napríklad Butte alebo Padre, ktoré patria k typu Mission, kam spadajú odrody s tvrdou škrupinou. Tieto mandle sú menšie, bacuľaté a ich šupka je vráskavá a silná, čo zvyšuje priľnavosť soli pri pražení, avšak veľmi sťažuje blanšírovanie. Preto ich väčšinou v obchodoch nájdete so šupkou.
Európa
A ako je to s pestovaním mandlí v Európe? Starý kontinent síce za Amerikou v produkcii mandlí zaostáva, to však určite neznamená, že by tunajšie mandle boli menej kvalitné! Európske mandle mávajú plnšie chuť, jedná sa často o prémiovú surovinu a na trhu ich môžete nájsť v RAW kvalite. Nemusí sa fumigovať (ošetrovať plynom), pretože to k nám majú čo by kameňom dohodil, takže si môžete vychutnať ich čistú prírodnú chuť. V Európe sa komerčne pestujú predovšetkým v Španielsku, ale sady nájdete aj v Taliansku alebo Grécku. Darí sa tu iným odrodám ako v Amerike.
Valencia
Vzhľad & Chuť
plochý povrch s jemne chlpatou šupkou
výrazná chuť, ale stále sladká
Využitie
na výrobu domáceho mandľového mlieka alebo do pečenia
Pestovanie
kvitnutie: neskoré, v priebehu marca
zber úrody: v priebehu septembra
Zaujímavosti
Jemne chlpatá šupka ukrýva veľa vlákniny.
Z európskych mandlí často v obchodoch nájdete odrodu Valencia, ktorá sa vyznačuje podobnými vlastnosťami ako Nonpareil. Pochádza zo Španielska z oblasti Valencia. Jadierka sú prirodzene sladké, ploché a majú jemne chlpatú šupku, ktorá v sebe ukrýva veľa vlákniny! U nás si ich môžete vychutnať v RAW kvalite.
Marcona
Vzhľad & Chuť
plochý, guľatý tvar, drsnejší povrch
sladká chuť
Využitie
najčastejšie na zdobenie dezertov
Pestovanie
kvitnutie: začiatok marca
zber úrody: neskorý, začiatkom septembra
Zaujímavosti
Bohatá na zdravý tuk. Pochádza zo španielskej provincie Alicante.
Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků. Z tejto krajiny, konkrétne z provincie Alicante, pochádza tiež obľúbená odroda Marcona, ktorá je typická svojím guľatejším tvarom, pre ktorý si ju obľúbili ľudia po celom svete. Mandle sú uzavreté v malej, tmavej a tvrdé škrupine, preto nie je tak ľahké ich získať. Jadierka bývajú menšie, ale veľkosť doháňajú svojou sladkou chuťou. Majú jemnú textúru a dokonale sa hodia na zdobenie tort a zákuskov.
Largueta
Vzhľad & Chuť
predĺžený, špicatý tvar
prevláda sladká chuť
Využitie
často sa upravuje naslano a podáva sa k španielskemu tapas
Pestovanie
kvitnutie: koniec februára
zber úrody: neskorý, začiatkom septembra
Zaujímavosti
Vetvy mandlone sú previsnuté, nerastú smerom hore.
Ďalšou španielskou odrodou pestovanou komerčne je Largueta, ploché mandle, ktoré sa hodia na dražovanie a praženie. Španieli si ich radi dávajú so svojimi obľúbenými tapas. Zaujímavosťou je, že konáre tohto mandľovníka nerastú nahor, ale sú ovisnuté.
Guara
Vzhľad & Chuť
zaguľatené jadrá so svetlo hnedou šupkou
výrazne sladká chuť
Využitie
veľmi vhodné pre výrobu marcipánu alebo nugátu
Pestovanie
kvitnutie: v prvej polovici marca
zber úrody: skorý, na konci augusta
Zaujímavosti
Je to jedna z najpestovanejších odrôd v Španielsku.
Nesmieme zabudnúť ani odrodu Guara, ktorá plodí šťavnaté sladké jadrá. Tie sú vhodné na prípravu marcipánu, nugátu a sladkých dezertov. Už sa vám zbiehajú sliny? Vďaka svojej chuti si táto odroda získala srdcia temperamentných Španielov a je v krajine jednou z najpestovanejších.
Teraz už viete, ako sa od seba jednotlivé odrody líšia. Či už sa teda chystáte zdobiť, piecť, pripraviť domáce mandľové mlieko alebo si mandle upražiť k večernému maškrteniu, dokážete vybrať presne tie, ktoré práve potrebujete! Tak schválne – ktoré najviac prirastú k srdcu vám?