Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Odrody mandlí

26. 1. | 317× prečítané | 5 minut čítanie


Pri nákupe mandlí nevyberajte len podľa kvality a veľkosti, ale tiež podľa odrody. Celkom ich existuje vyše 30, ktoré sa v USA pestujú komerčne, a veľa ďalších, lokálne šľachtených a pestovaných odrôd z rôznych kútov sveta. Zaujíma vás, ako sa od seba líšia? Ktorú odrodu mandlí použiť na nugát či marcipán, ktoré mandle idú ľahko lúpať alebo ako sa líšia španielske odrody od tých kalifornských? Vytvorili sme prehľadné porovnanie bežne dostupných odrôd mandlí, aby ste v mandliach mali raz a navždy jasno.

Zdieľať



Odrody mandlí

Čo sa v článku dozviete?

odrůdy mandlí
Neexistujú len jedny mandle! V USA komerčne pestujú viac ako 30 odrôd.

Ako sa líšia?

Odrody sa vzájomne líšia obvyklou veľkosťou, tvarom, farbou šupky a jej vráskavosťou, tvrdosťou škrupiny a dobou kvitnutia a dozrievania. Kvôli tomu sa každá hodí k niečomu inému. Niektoré idú ľahko lúpať, a preto ich bežne nájdete aj blanšírované, iné sú zase výnimočné svojím tvarom či farbou, takže skvele dozdobia nejeden zákusok. A čo potom keď chceme vyrobiť domáci nugát!

Aké mandle sa v sade pestujú, závisí aj na období ich kvitnutia a následnej úrody. Keďže väčšina mandľovníkov je cudzoopelivá, musia pestovatelia do svojich sadov vysádzať odrody, ktoré sú k sebe vzájomne kompatibilné a zároveň kvitnú v rovnaký čas, aby mali zo stromov čo najväčšie výnosy. Pestovanie mandlí je celkom veda!

Kalifornské mandle (USA)

O kalifornských mandliach sa hovorí ako o poklade údolia Sacramenta. A nie je sa čomu diviť – americké mandle predstavujú tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Ich odrody sa na základe vlastností radia do piatich typov, z ktorých najvýznamnejšie sú tri: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle sa sem radia podľa obvyklého tvaru, farby a povrchu šupky a ďalších vlastností, preto môžu niektoré odrody spadať do dvoch typov.

Nonpareil

Medzi najznámejšie odrody patrí Nonpareil. Kvitne od polovice februára do začiatku marca a dozrievajú zo všetkých odrôd ako prvé – štartujú sezónu zbierania úrody! Jadierka bývajú väčšie, mierne podlhovasté, ploché, majú hladký povrch a tenkú mäkkú šupku, ktorú možno blanšírovaním ľahko odstrániť. Mandle sú krásne chrumkavé, ale stále maslové. Vďaka ľahkému blanšírovaniu a klasickému predĺženému tvaru sa veľmi často využívajú v gastronómii. Jedná sa o najpopulárnejšiu odrodu, hoci jej pestovanie nie je vôbec jednoduché. Za to sú potom pestovatelia náležite ocenení – ľahko sa zberá a jadierka sa pýšia vysokou kvalitou. Nie nadarmo sa im hovorí kráľovská odroda mandlí.


Carmel

Americké mandle u nás zastupuje ešte odroda Carmel, ktorá sa v údolí Sacramenta zberá asi mesiac po odrode Nonpareil. Často sa vysádza vedľa odrody Nonpareil, pre ktorej opeľovanie je dôležitá. Je taktiež podlhovastá, ale užšia, má tmavšiu šupku a vráskavejší povrch. Jadrá bývajú menšie, ale na chuti im to neuberá! Ba naopak – chuť majú výraznejšiu než Nonpareil. Bývajú lacnejšie, nie sú príliš vhodné na blanšírovanie, ale skvele sa hodia k inému spracovaniu v kuchyni - napríklad k príprave domáceho mandľového mlieka alebo do pečenia.


Monterey

Spolu s predchádzajúcimi patrí ku kalifornskému typu ešte aj odroda Monterey. Tá má tvrdú svetlú škrupinu, jadierka v nej sú veľké, podlhovasté a majú vráskavý povrch. Táto odroda tiež obsahuje veľké množstvo tzv. doubles, čo sú zdvojené jadierka. V jednej škrupine tak nájdeme miesto jednej mandle dve – jedna je vypuklá a druhá má jednu stranu plochú alebo je vpadnutá dovnútra. To je jeden z faktorov, podľa ktorých sa posudzuje obchodná trieda mandlí.


Butte

Medzi ďalšie odrody sa radí napríklad Butte alebo Padre, ktoré patria k typu Mission, kam spadajú odrody s tvrdou škrupinou. Tieto mandle sú menšie, bacuľaté a ich šupka je vráskavá a silná, čo zvyšuje priľnavosť soli pri pražení, avšak veľmi sťažuje blanšírovanie. Preto ich väčšinou v obchodoch nájdete so šupkou.


Odrůdy amerických mandlí
Tabuľka uvádza vybrané odrody amerických mandlí, ich typický vzhľad, chuť a použitie v kuchyni.

Európa

A ako je to s pestovaním mandlí v Európe? Starý kontinent síce za Amerikou v produkcii mandlí zaostáva, to však určite neznamená, že by tunajšie mandle boli menej kvalitné! Európske mandle mávajú plnšie chuť, jedná sa často o prémiovú surovinu a na trhu ich môžete nájsť v RAW kvalite. Nemusí sa fumigovať (ošetrovať plynom), pretože to k nám majú čo by kameňom dohodil, takže si môžete vychutnať ich čistú prírodnú chuť. V Európe sa komerčne pestujú predovšetkým v Španielsku, ale sady nájdete aj v Taliansku alebo Grécku. Darí sa tu iným odrodám ako v Amerike.

Valencia

Z európskych mandlí často v obchodoch nájdete odrodu Valencia, ktorá sa vyznačuje podobnými vlastnosťami ako Nonpareil. Pochádza zo Španielska z oblasti Valencia. Jadierka sú prirodzene sladké, ploché a majú jemne chlpatú šupku, ktorá v sebe ukrýva veľa vlákniny! U nás si ich môžete vychutnať v RAW kvalite.


Marcona

Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků. Z tejto krajiny, konkrétne z provincie Alicante, pochádza tiež obľúbená odroda Marcona, ktorá je typická svojím guľatejším tvarom, pre ktorý si ju obľúbili ľudia po celom svete. Mandle sú uzavreté v malej, tmavej a tvrdé škrupine, preto nie je tak ľahké ich získať. Jadierka bývajú menšie, ale veľkosť doháňajú svojou sladkou chuťou. Majú jemnú textúru a dokonale sa hodia na zdobenie tort a zákuskov


Largueta

Ďalšou španielskou odrodou pestovanou komerčne je Largueta, ploché mandle, ktoré sa hodia na dražovanie a praženie. Španieli si ich radi dávajú so svojimi obľúbenými tapas. Zaujímavosťou je, že konáre tohto mandľovníka nerastú nahor, ale sú ovisnuté.


Guara

Nesmieme zabudnúť ani odrodu Guara, ktorá plodí šťavnaté sladké jadrá. Tie sú vhodné na prípravu marcipánu, nugátu a sladkých dezertov. Už sa vám zbiehajú sliny? Vďaka svojej chuti si táto odroda získala srdcia temperamentných Španielov a je v krajine jednou z najpestovanejších.

Tabuľka uvádza vybrané odrody španielskych mandlí, ich typický vzhľad, chuť a použitie v kuchyni.

Teraz už viete, ako sa od seba jednotlivé odrody líšia. Či už sa teda chystáte zdobiť, piecť, pripraviť domáce mandľové mlieko alebo si mandle upražiť k večernému maškrteniu, dokážete vybrať presne tie, ktoré práve potrebujete! Tak schválne – ktoré najviac prirastú k srdcu vám?

 

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?