🎉 Oslava 10 rokov už len do nedele. Chrumkajte párty dobroty s 10% ZĽAVOU! 🎈

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Odrody mandlí

26. 1. | 3349× prečítané | 5 minút čítania


Pri nákupe mandlí nevyberajte len podľa kvality a veľkosti, ale tiež podľa odrody. Celkom ich existuje vyše 30, ktoré sa v USA pestujú komerčne, a veľa ďalších, lokálne šľachtených a pestovaných odrôd z rôznych kútov sveta. Zaujíma vás, ako sa od seba líšia? Ktorú odrodu mandlí použiť na nugát či marcipán, ktoré mandle idú ľahko lúpať alebo ako sa líšia španielske odrody od tých kalifornských? Vytvorili sme prehľadné porovnanie bežne dostupných odrôd mandlí, aby ste v mandliach mali raz a navždy jasno.

Zdieľať



Odrody mandlí

Čo sa v článku dozviete?

odrůdy mandlí
Neexistujú len jedny mandle! V USA komerčne pestujú viac ako 30 odrôd.

Ako sa líšia?

Odrody sa vzájomne líšia obvyklou veľkosťou, tvarom, farbou šupky a jej vráskavosťou, tvrdosťou škrupiny a dobou kvitnutia a dozrievania. Kvôli tomu sa každá hodí k niečomu inému. Niektoré idú ľahko lúpať, a preto ich bežne nájdete aj blanšírované, iné sú zase výnimočné svojím tvarom či farbou, takže skvele dozdobia nejeden zákusok. A čo potom keď chceme vyrobiť domáci nugát!

Aké mandle sa v sade pestujú, závisí aj na období ich kvitnutia a následnej úrody. Keďže väčšina mandľovníkov je cudzoopelivá, musia pestovatelia do svojich sadov vysádzať odrody, ktoré sú k sebe vzájomne kompatibilné a zároveň kvitnú v rovnaký čas, aby mali zo stromov čo najväčšie výnosy. Pestovanie mandlí je celkom veda!

Kalifornské mandle (USA)

O kalifornských mandliach sa hovorí ako o poklade údolia Sacramenta. A nie je sa čomu diviť – americké mandle predstavujú tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Ich odrody sa na základe vlastností radia do piatich typov, z ktorých najvýznamnejšie sú tri: Nonpareil, California type a Mission type. Mandle sa sem radia podľa obvyklého tvaru, farby a povrchu šupky a ďalších vlastností, preto môžu niektoré odrody spadať do dvoch typov.

Nonpareil

Vzhľad & Chuť

plochý tvar, hladký povrch, tenká, veľmi svetlá šupka
prírodná, ľahko sladkastá až maslová chuť

Využitie

všade, kde je dôležitý vzhľad, často sa blanšírujú a sekajú na plátky

Pestovanie

kvitnutie: od polovice februára do začiatku marca
zber úrody: od konca augusta do polovice septembra

Zaujímavosti

Vďaka vysokej kvalite sa jedná o najpopulárnejšiu kalifornskú komerčnú odrodu. Štartuje sezónu zberu úrody. Tvorí asi 36 % podiel na trhu.

Medzi najznámejšie odrody patrí Nonpareil. Kvitne od polovice februára do začiatku marca a dozrievajú zo všetkých odrôd ako prvé – štartujú sezónu zbierania úrody! Jadierka bývajú väčšie, mierne podlhovasté, ploché, majú hladký povrch a tenkú mäkkú šupku, ktorú možno blanšírovaním ľahko odstrániť. Mandle sú krásne chrumkavé, ale stále maslové. Vďaka ľahkému blanšírovaniu a klasickému predĺženému tvaru sa veľmi často využívajú v gastronómii. Jedná sa o najpopulárnejšiu odrodu, hoci jej pestovanie nie je vôbec jednoduché. Za to sú potom pestovatelia náležite ocenení – ľahko sa zberá a jadierka sa pýšia vysokou kvalitou. Nie nadarmo sa im hovorí kráľovská odroda mandlí.


Carmel

Vzhľad & Chuť

úzky a podlhovastý tvar, jemne vráskavá šupka
sladká a krémová chuť

Využitie

blanšírovanie, praženie, ideálne do cukroviniek

Pestovanie

kvitnutie: 1–2 dni po odrode Nonpareil, teda koncom februára
zber úrody: v druhej polovici septembra

Zaujímavosti

Ľahko sa odklepáva zo stromu. Často sa sadí vedľa odrody Nonpareil, pre ktorej opeľovanie je dôležitá.

Americké mandle u nás zastupuje ešte odroda Carmel, ktorá sa v údolí Sacramenta zberá asi mesiac po odrode Nonpareil. Často sa vysádza vedľa odrody Nonpareil, pre ktorej opeľovanie je dôležitá. Je taktiež podlhovastá, ale užšia, má tmavšiu šupku a vráskavejší povrch. Jadrá bývajú menšie, ale na chuti im to neuberá! Ba naopak – chuť majú výraznejšiu než Nonpareil. Bývajú lacnejšie, nie sú príliš vhodné na blanšírovanie, ale skvele sa hodia k inému spracovaniu v kuchyni - napríklad k príprave domáceho mandľového mlieka alebo do pečenia.


Monterey

Vzhľad & Chuť

veľka mandľa, podlhovastý a úzky tvar, tmavšie, hlboko zvráskavený povrch
bohatá chuť

Využitie

praženie, na pečenie, k priamej konzumácii

Pestovanie

kvitnutie: 2 dni po odrode Nonpareil zber úrody: od druhej polovice až do konca septembra

Zaujímavosti

Častý výskyt dvojjadierok. Druhá najčastejšie pestovaná odroda.

Spolu s predchádzajúcimi patrí ku kalifornskému typu ešte aj odroda Monterey. Tá má tvrdú svetlú škrupinu, jadierka v nej sú veľké, podlhovasté a majú vráskavý povrch. Táto odroda tiež obsahuje veľké množstvo tzv. doubles, čo sú zdvojené jadierka. V jednej škrupine tak nájdeme miesto jednej mandle dve – jedna je vypuklá a druhá má jednu stranu plochú alebo je vpadnutá dovnútra. To je jeden z faktorov, podľa ktorých sa posudzuje obchodná trieda mandlí.


Butte

Vzhľad & Chuť

krátky a bacuľatý tvar, tmavo hnedá farba, vráskavý povrch
maslová chuť

Využitie

praženie, výroba mandľového masla alebo mlieka, k priamej konzumácii

Pestovanie

kvitnutie: 4 dni po odrode Nonpareil zber úrody: cca od 18. septembra do 3. októbra

Zaujímavosti

Pravdepodobne najúrodnejšia odroda. Často sa sadí s odrodou Padre, ktorá má podobné vlastnosti.

Medzi ďalšie odrody sa radí napríklad Butte alebo Padre, ktoré patria k typu Mission, kam spadajú odrody s tvrdou škrupinou. Tieto mandle sú menšie, bacuľaté a ich šupka je vráskavá a silná, čo zvyšuje priľnavosť soli pri pražení, avšak veľmi sťažuje blanšírovanie. Preto ich väčšinou v obchodoch nájdete so šupkou.


Odrůdy amerických mandlí
Tabuľka uvádza vybrané odrody amerických mandlí, ich typický vzhľad, chuť a použitie v kuchyni.

Európa

A ako je to s pestovaním mandlí v Európe? Starý kontinent síce za Amerikou v produkcii mandlí zaostáva, to však určite neznamená, že by tunajšie mandle boli menej kvalitné! Európske mandle mávajú plnšie chuť, jedná sa často o prémiovú surovinu a na trhu ich môžete nájsť v RAW kvalite. Nemusí sa fumigovať (ošetrovať plynom), pretože to k nám majú čo by kameňom dohodil, takže si môžete vychutnať ich čistú prírodnú chuť. V Európe sa komerčne pestujú predovšetkým v Španielsku, ale sady nájdete aj v Taliansku alebo Grécku. Darí sa tu iným odrodám ako v Amerike.

Valencia

Vzhľad & Chuť

plochý povrch s jemne chlpatou šupkou
výrazná chuť, ale stále sladká

Využitie

na výrobu domáceho mandľového mlieka alebo do pečenia

Pestovanie

kvitnutie: neskoré, v priebehu marca
zber úrody: v priebehu septembra

Zaujímavosti

Jemne chlpatá šupka ukrýva veľa vlákniny.

Z európskych mandlí často v obchodoch nájdete odrodu Valencia, ktorá sa vyznačuje podobnými vlastnosťami ako Nonpareil. Pochádza zo Španielska z oblasti Valencia. Jadierka sú prirodzene sladké, ploché a majú jemne chlpatú šupku, ktorá v sebe ukrýva veľa vlákniny! U nás si ich môžete vychutnať v RAW kvalite.


Marcona

Vzhľad & Chuť

plochý, guľatý tvar, drsnejší povrch
sladká chuť

Využitie

najčastejšie na zdobenie dezertov

Pestovanie

kvitnutie: začiatok marca
zber úrody: neskorý, začiatkom septembra

Zaujímavosti

Bohatá na zdravý tuk. Pochádza zo španielskej provincie Alicante.

Mají jemnou texturu a dokonale se hodí ke zdobení dortů a zákusků. Z tejto krajiny, konkrétne z provincie Alicante, pochádza tiež obľúbená odroda Marcona, ktorá je typická svojím guľatejším tvarom, pre ktorý si ju obľúbili ľudia po celom svete. Mandle sú uzavreté v malej, tmavej a tvrdé škrupine, preto nie je tak ľahké ich získať. Jadierka bývajú menšie, ale veľkosť doháňajú svojou sladkou chuťou. Majú jemnú textúru a dokonale sa hodia na zdobenie tort a zákuskov.


Largueta

Vzhľad & Chuť

predĺžený, špicatý tvar
prevláda sladká chuť

Využitie

často sa upravuje naslano a podáva sa k španielskemu tapas

Pestovanie

kvitnutie: koniec februára
zber úrody: neskorý, začiatkom septembra

Zaujímavosti

Vetvy mandlone sú previsnuté, nerastú smerom hore.

Ďalšou španielskou odrodou pestovanou komerčne je Largueta, ploché mandle, ktoré sa hodia na dražovanie a praženie. Španieli si ich radi dávajú so svojimi obľúbenými tapas. Zaujímavosťou je, že konáre tohto mandľovníka nerastú nahor, ale sú ovisnuté.


Guara

Vzhľad & Chuť

zaguľatené jadrá so svetlo hnedou šupkou
výrazne sladká chuť

Využitie

veľmi vhodné pre výrobu marcipánu alebo nugátu

Pestovanie

kvitnutie: v prvej polovici marca
zber úrody: skorý, na konci augusta

Zaujímavosti

Je to jedna z najpestovanejších odrôd v Španielsku.

Nesmieme zabudnúť ani odrodu Guara, ktorá plodí šťavnaté sladké jadrá. Tie sú vhodné na prípravu marcipánu, nugátu a sladkých dezertov. Už sa vám zbiehajú sliny? Vďaka svojej chuti si táto odroda získala srdcia temperamentných Španielov a je v krajine jednou z najpestovanejších.


Tabuľka uvádza vybrané odrody španielskych mandlí, ich typický vzhľad, chuť a použitie v kuchyni.

Teraz už viete, ako sa od seba jednotlivé odrody líšia. Či už sa teda chystáte zdobiť, piecť, pripraviť domáce mandľové mlieko alebo si mandle upražiť k večernému maškrteniu, dokážete vybrať presne tie, ktoré práve potrebujete! Tak schválne – ktoré najviac prirastú k srdcu vám?

 

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?