Upozornenie: Z dôvodu prechodu na nový systém je pre prihlásenie nutné obnoviť si heslo.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako sa pestujú pistácie

10. 6. | 263× prečítané | 5 minut čítanie


Pistácie sú jedny z najdrahších orechov na trhu. Ich chuť je špecifická, v obchodoch ich nájdete solené, nesolené, pražené i raw. Nie sú len dobrým maškrtením k vínu, svoje uplatnenie nájdu v mnohých slaných i sladkých jedlách. Tiež sa občas prezývajú „zelené mandle". Poďte sa s nami pozrieť, ako sa tieto žiarivé krásky pestujú!

Zdieľať



Ako sa pestujú pistácie

Čo sa v článku dozviete?

Ako sa pestujú?

Pistacia vera, zvaný tiež pistácia pravá, je strom, ktorý môže dorastať až do výšky 12 metrov. Stromy na plantážach, kde sa pistácie pestujú, však bývajú kvôli ľahšiemu zberu menšie. Nemajú problém sa dožiť až 300 rokov, v začiatkoch svojho rastu ale neplodia zrovna veľké množstvo plodov. Najväčšiu produkcia dosahujú asi po dvadsiatich rokoch. Objem úrody počas rokov kolíše, stromy totiž plodia v dvojročných cykloch. Každé dva roky pestovatelia zožnú bohatú úrodu, v medziobdobí je úroda nižšia. Celkovo nemajú pistácie veľmi rady chlad, a preto sa im darí v teplých oblastiach – pre pestovanie je ideálna púštna až polopúštna klíma. Pistácia inak nie je nijako extrémne náročná na pestovanie, nesvedčí jej len mokro a kyslá pôda.

Na stromoch môžete v období kvitnutia vidieť trsy kvetov sfarbených do zeleno-ružova. Pistácia je dvojdomý strom, to znamená, že pestovatelia si musia dať pozor, aby v sade mali ako samčie, tak samičie stromy. Po opelení na stromoch vyrastú trsy plodov so zeleným dužinatým oplodím.

Plody sa zberajú, až sú zrelé. Sfarbia sa do červena až fialova (záleží na odrode) a počas neskorého leta (najčastejšie na konci augusta) sa zberajú. Hoci si mnoho ľudí myslí, že tvrdá škrupina pistácie sa otvára až počas praženia, nie je tomu tak. Tvrdá škrupina sa pod dužinatým oplodím otvára prirodzene počas dozrievania. Ukrýva totiž semienko – nám známe ako pistáciový oriešok.

stromy pistácie
Kvety a potom aj plody rastú v trsoch a k opeľovaniu môže dôjsť, iba keď sú v sade samčie aj samičie rastliny.

Ako sa pistácie zberajú?

Jedna rastlina môže každé dva roky vyplodiť okolo päťdesiat kilogramov orieškov. Pistácie sa zberajú buď priamo opadané zo stromu, čo im dáva prívlastok "podstromáky", alebo sa zhadzujú tzv. klátením. Podobnou metódou sa u nás zberajú vlašské orechy – zrážajú sa z vetiev pomocou dlhého bidla. Následne sa pistácie zbierajú zo zeme a dávajú sa do ľanových vriec.

pytel plný pistácií

Úroda na veľkých plantážach ale častejšie prebieha strojovo. K pistácii sa príde so špeciálnym vozíkom, ktorý pod korunu stromu roztiahne plachtu. Potom pevným ramenom uchytí kmeň stromu a zatrasie ním. Zrelé plody tak začnú padať do plachty, ktorá sa nakoniec vysype na korbu auta a zber sa odváža na ďalšie spracovanie. Najprv je potrebné odstrániť všetky nečistoty a cudzorodý materiál. Potom pistácie putujú do sušiarní.

Pozrite sa na video priamo z kalifornského pistáciového sadu! 

Ako sa pistácie spracovávajú

Jednotlivé plody sa odierajú za pomoci lúpacích kameňov, aby sa zbavili dužiny okolo – dochádza k tomu v špecializovaných strojoch. Zároveň sa nazbierané plody triedia od nečistôt, lístkov a ďalšieho materiálu, ktorý sa v priebehu zberu k pistáciám primiešal.

pistácie kontejner
Z pistácií sa najprv musí odstrániť červenofialové dužnaté oplodie a cudzorodý materiál.

Pistácie zbavené dužiny sa sušia rozprestreté vo veľkých plochách, najčastejšie na zemi v špeciálnych halách alebo na slnku. Tento proces trvá niekoľko týždňov a občas je potreba pistácie otočiť a prehrabať. Potom sa balia do vriec. Skladovanie je rovnako ako u ostatných orechov veľmi dôležité. Ak by pestovatelia skladovali pistácie nevhodne, mohlo by dôjsť k výskytu aflatoxínov a plesní. Podobné riziko môže nastať aj u vás doma! Prečítajte si, ako správne skladovať orechy.

sušení pistácií
Pistácie je potreba pred spracovaním dôkladne usušiť.

Po usušení sa pistácie rozdelia podľa toho, aký výsledný produkt chceme. Ak stačia nelúpané raw pistácie, môžu si veselo vhupnúť do vriec a putovať k nám na sklad do Bruntálu. Niekto ale nemá rád, keď mu cestu k zelenému pokladu sťažuje lúpanie tvrdej škrupiny. Pre tých sú ideálne lúpané pistácie. Tie sa v strojoch mechanicky zbavujú škrupiny, stále na nich ale zostáva hnedofialová šupka.

Ozajstní gurmáni si radi pochutia na blanšírovaných pistáciách. Tie sú tejto tenkej šupky zbavené vďaka rýchlemu spareniu a následnému lúpaniu. Takto upravené pistácie sa potom dajú ešte podrviť na kúsky alebo rozomlieť úplne dohladka. Tak vzniká pistáciová múka a pistáciové maslo.

A ako vznikajú pražené pistácie? Solené sú klasika, ale dajú sa pražiť aj v korení. Oriešky sa namočia do koreneného alebo slaného roztoku, aby vsiakli čo najviac chuti. Po opätovnom usušení sa nakoniec jemne opražia. Skúste napríklad tie s kajenským korením!

Pretože obsahujú aj veľa tukov, dá sa z nich vylisovať aj pistáciový olej. Využíva sa pri varení alebo v kozmetike.

Oriešky sa ešte pred pražením namočia do koreneného alebo slaného roztoku, aby nasiakli čo najviac chuti.

Produkcia pistácií vo svete

Pistácie majú svoj pôvod v Strednej Ázii, ale v súčasnosti na trhu vedú Spojené štáty americké. Tie za sezónu 2020/2021 pokryli 47 % celosvetovej produkcie. Na druhom mieste je Turecko s 30 % a za nimi Irán s 19 %. Prvú päticu uzatvára Sýria s 2 % a Grécko s jedným percentom celosvetovej produkcie pistácií. Najväčšiu plochu ale zaberajú pistáciové plantáže v Iráne. Podľa štatistík sa v Iráne v roku 2017 zožalo viac než 429 tisíc hektárov plochy, na ktorej sa pestujú pistácie. Pre porovnanie, v USA sa v rovnakom roku pestovali pistácie len na 100 tisícoch hektárov.

Pestovanie v našich podmienkach

Pestovanie v našich klimatických podmienkach nie je úplne nereálne. Semien, a teda lahodných orieškov, sa od svojej pistácie ale nedočkáte. Nie je možné ju pestovať celoročne vonku, nemá totiž rada mráz a zimu. Počas roka potrebujú svoje krátke obdobie pokoja. Pistácie milujú svetlo, vysaďte ich teda na miesto, kde budú mať dostatok slnka. V zime svetlo mať nemusia, pretože listy opadajú. Stromy pistácie nepresiahnu v našich podmienkach dva metre výšky a v lete nepohrdnú primeranou zálievkou. Ak k nej pridáte hnojivo pre exotické rastliny, nič nepokazíte.

pistácie

Vedeli ste, že..

  • Pistácie obsahujú vysoké množstvo vitamínu B6.
  • Obsahujú rastlinné vlákniny, ktoré podporujú trávenie a činnosť čriev.
  • Pistácie sú tiež zdrojom bielkovín.
  • Gaziantep je mesto v Turecku, v ktorom sa každoročne v októbri koná medzinárodný festival pistácií „International Gaziantep Pistachio Culture and Art Festival".
  • Pistáciový olej je vhodný pre suchú pokožku, pretože tlmí prejavy starnutia.
  • Najrozšírenejšou odrodou pistácie je Kerman.
  • Nelúpané pistácie sú náchylné na samovznietenie, a to vplyvom nízkeho obsahu vody a vysokého obsahu tukov. Preto sa pri preprave musia dodržiavať osobitné pravidlá.

Chcete sa dozvedieť, prečo je dobré jesť pistácie? Okrem toho, že ukrývajú veľa bielkovín a draslíka, sú nepostrádateľným pomocníkom všetkých cukrárov! Prečítajte si viac.

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?