Makrónky

 

Hovorí sa, že makrónky sú cukrárskou maturitou. My ale veríme, že je v silách každého si ich pripraviť doma. Tieto typické francúzske dobroty sú obľúbené po celom svete a my vieme prečo. V ich oblých tvaroch sa skvelo dopĺňajú všetky potrebné vlastnosti. Sú sladučké, vláčne, ale napriek tomu chrumkavé a ich veselé farby lákajú nielen deti. Mňam!

 
recept-makronky
 

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

Na náplň:

 

Do misy dáme bielka, pridáme štipku soli a začneme pomaly šľahať. Keď sa začne tvoriť biely sneh, postupne pridáme cukor. Bielky šľaháme asi 8 minút, kým nie je sneh lesklý a tuhý. V poslednej minúte šľahania pridáme práškové farbivo. Farbiva pridáme toľko, nakoľko chceme mať sýtu výslednú farbu makroniek. Odporúčame ho pridávať postupne a chvíľu počkať, než sa do cesta zašľahá. Pokiaľ chcete mať makrónky ružové, pridajte štipku prášku z lyofilizovaného dračieho ovocia, pre modrú farbu odporúčame spirulinu.

Teraz príde na rad múka s práškovým cukrom. My do makroniek odporúčame našu mandľovú múku, ktorá je pre ne priamo určená. Pokiaľ ju nemáme, vsypeme mandľovou múku spolu s práškovým cukrom do mixéra a rozmixujeme, aby nám vznikla sypká zmes podobná hladkej múke. Zmes ešte na záver preosejeme cez sito, aby sa do cesta nedostali žiadne nežiaduce kúsky.

Sypké ingrediencie pridáme k sfarbenému snehu a veľmi opatrne ich vmiešame stierkou, kým sneh nemá konzistenciu lávy. To spoznáme tak, že cesto pomaly, ale rovnomerne tečie. Správnu konzistenciu môžeme tiež otestovať pravidlom osmičky – cesto naberieme na stierku a snažíme sa urobiť dve osmičky bez pretrhnutia.

 
recept-makronky-postup
 

Plech vystelieme papierom na pečenie alebo formou na makrónky. Odporúčame si papier na plechu prichytiť magnetkou, nebude vám kĺzať a urobíte krásne kolieska.

Cesto nastriekame na plech do požadovaného tvaru a na záver s ním 3× buchnite o stôl, aby nám z makróniek odišiel prebytočný vzduch. Makrónky ešte nedávame do rúry. Najprv ich necháme zaschnúť, pokiaľ sa nedajú pohladiť po povrchu bez toho, aby sa lepili. Makrónky pečieme v predhriatej rúre na 145 °C 10–12 minút.

Teraz je čas na prípravu náplne. Smotanu privedieme k varu a potom okamžite stiahneme z platne. Nalejeme ju do misky s bielou čokoládou a rozmiešame. Zmes vymiešame metličkou až máme krásne lesklú ganache. Nakoniec pridáme jahodový prášok a znovu vymiešame, aby sa farba krásne rozprestrela.

 
recept-na-makronky
 

Vychladnuté makrónky môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie. My sme tentoraz zvolili čokoládu a kúsočky lyofilizovaných jahôd, nebojte sa ale experimentovať! Náplňou potom zlepíme makrónky k sebe.

Makrónky skladujeme na chladnom mieste, stavíme sa ale, že nevydržia veľmi dlho. My sme sa olizovali až za ušami!

Keď sa vám makrónky doma podaria, nezabudnite sa podeliť o radosť. Pochváľte sa nám fotkou, pošlite ju na Facebook do správ alebo nás označte na Instagrame! Budeme sa tešiť!
 
 
 
 

Dobrú chuť!

logo_small