Fumigácia

 

Aby v suchých plodoch nezostali žiadni škodcovia, majú producenti dve možnosti, ako suroviny spracovať. Buď ich zahriať na vysokú teplotu, ktorá však spolu s mikroorganizmami zničí veľa na vodu viazaných vitamínov a minerálov, alebo môžu suroviny ošetriť fumigantom.

 

mandle-fumigace

 
Čo sú fumiganty a prečo sa využívajú

Fumiganty sú chemické zlúčeniny, ktoré sa využívajú na ničenie škodcov a mikroorganizmov. Ich využitie je nevyhnutné najmä pri exporte tovaru zo zámoria, aby nedošlo k zavlečeniu škodcov do cieľovej destinácie. Všetky drevené škatule a palety sa preto pred nalodením postriekajú fumigantom a celý proces sa zopakuje pri vykladaní tovaru.

Ošetrujú sa však aj samotné suroviny. Na ošetrenie orechov sa využíva plyn zvaný propylénoxid (PPO). Ten sa púšťa do uzavretej komory, v ktorej sú orechy uložené. Ošetrenie redukuje baktérie, kvasinky a plesne bez nutnosti zahriatia orechov na vysokú teplotu. Zbavíme sa tak škodcov a pritom nezničíme všetky vitamíny.

 

V USA to bez fumigantov nejde

O procese sa hovorí najčastejšie v súvislosti s mandľami. V USA bola v roku 2007 fumigácia mandlí dokonca uzákonená. Americkí zákonodarcovia tak rozhodli po salmonelovej afére, ktorá sa odohrala začiatkom tohto storočia. Vtedy sa nakazilo najmenej 32 ľudí salmonelovou infekciou, ktorá pochádzala zo surových prírodných kalifornských mandlí. Americké mandle preto kúpime vždy iba ošetrené fumigantom.

 

Druhá strana mince

Fumigácia má však aj iné dôsledky než je zničenie nežiadúcich mikroorganizmov. Jej odporcovia tvrdia, že proces zmení vlhkosť i chuť produktu. Vo výsledku vám môže fumigovaná mandľa pripadať chrumkavejšia a chuťovo menej výrazná ako tá neošetrená. Podľa výskumu Kalifornskej univerzity však jej nutričné ​​hodnoty zostanú zachované. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) propylénoxid klasifikuje ako pravdepodobný ľudský karcinogén.

 

Vo Světě plodů sú k dostaniu všetky druhy

Nech už sa k fumigácii staviate akokoľvek, necháme na vás, akú mandľu si vyberiete. V ponuke máme ako americké odrody Carmel a Nonpareil, tak španielsku odrodu Valencia, ktorá je nefalšovanou RAW potravinou bez akéhokoľvek ošetrenia. Výborné sú ale všetky a určite vám niektorá zachutí.

 

logo_small