DARČEK: 500 g lieskačov S pri nákupe nad 49,99 €. S kódom CHCEMLIESKACE skočí do košíka automaticky. Neplatí pre veľkoobchod.

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Domáce mandľové mlieko

14. 1. | 19875× prečítané


Kravské, ovčie alebo kozie mlieko poznáme všetci. Ale čo napríklad ryžové, ovsené, kešu alebo mandľové? Rastlinné mlieko čím ďalej častejšie nahrádza to živočíšne, či už kvôli intolerancii na laktózu, veganskému či raw stravovaniu alebo ekologickému spôsobu života. Nemusíte však nutne dodržiavať žiadnu diétu, aby ste si jedálniček spestrili kvalitným rastlinným mliekom. Takéto mandľové mlieko je plné vitamínov a minerálov a jeho sladkastá orechová chuť vás milo prekvapí.

Zdieľať



Domáce mandľové mlieko

Mandľovým mliekom nemyslíme to predražené z obchodu, pri ktorom platíte za pekný obal a pridaný cukor. Môžete si ho ľahko pripraviť doma, ušetríte a ešte vám planéta poďakuje - v našich predajniach nakúpite orechy i bez obalu, doma si mlieko dáte do sklenenej fľaše a nevyprodukujú žiadny odpad navyše! Pri nákupe do vlastných obalov navyše dostanete 5% zľavu.

Výhod domáceho mandľového mlieka je nespočetné množstvo. Domácou výrobou pripravíte mlieko bez konzervantov, stabilizárorov a pridaného cukru, ktorý je vo väčšine kupovaných nápojov (v niektorých je ho dokonca viac než mandlí!). Zároveň môžete kontrolovať podiel orechov a vody, a docieliť tým tej pravej chuti. Mandle sú skvelým prírodným zdrojom vitamínu E (na 100 gramov mandlí pripadá 26 mg vitamínu), zároveň sa pýši vysokým obsahom horčíka (270 mg na 100 gramov mandlí) a vápnika (269 mg na 100 gramov mandlí). A iste vás poteší, že za suroviny na výrobu jedného litra poctivého domáceho mlieka zaplatíte až o tretinu menej, než za liter mlieka kupovaného.

Mandlové mléko

Na recept budete potrebovať:

  • 1 hrnček mandlí Carmel alebo Raw Valencia
  • 4 hrnčeky vody + voda navyše na namočenie mandlí
  • štipka soli
  • plátno na cedenie
  • výkonný mixér

K príprave mlieka odporúčame mandle Carmel alebo Valencia. Americké mandle Carmel majú sladšiu a plnšiu chuť. Jadrá sú o niečo menšie, sú preto ideálne pre použitie v kuchyni a príprava mlieka vás vyjde o niečo lacnejšie. Naproti tomu španielske mandle Valencia sú raw, zachovali si preto maximum živín. Majú tiež tuhšiu šupku, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu E a vlákniny. Či už si vyberiete jedny, alebo druhé, postup prípravy je vždy rovnaký:

Mandle namočíme do studenej vody tak, aby boli všetky úplne ponorené. Máčať by sa mali aspoň 4 hodiny, ideálne ich však v kúpeli necháme odpočinúť cez noc. Budú sa nám nielen lepšie mixovať, ale aj mlieko bude krémovejšie a čo je hlavné - mandle tým prebudíme k životu!

Ďalší deň z mandlí zlejeme vodu, dáme ich do mixéra spolu so štyrmi hrnčekmi čerstvej studenej vody a rozmixujeme ich na kašu. Môžeme pridať aj štipku soli, ktorá zvýrazní sladkastú chuť orechov. Následne zmes precedíme cez bavlnené plátno alebo jemnú gázu a vytlačíme do misky hotové mlieko. V chladničke vám domáce mandľové mlieko vydrží 3-4 dni.

Zvyšky dužiny v plátne nevyhadzujte! Sú plné vlákniny a s troškou šikovnosti ich spotrebujete tiež. Záleží na výkonnosti vášho mixéra, ak máte zvyšky jemné, nebojte sa ich vysušiť a použiť namiesto mandľovej múky do pečenia alebo k príprave raw dezertov. Ak vám ostali väčšie kúsky, rozložte ich na plech a nechajte ich v rúre pri 60-80 °C vysušiť do chrumkava. Potom ich môžete pridať do jogurtu, ovsenej kaše alebo ako ozdobu na torty a dezerty. Skvele chutia tiež v domácej granole!

Mandľové mlieko v piatich bodoch:

  • Má príjemnú orechovú chuť, smotanovú farbu a krémovú textúru podobnú kravskému mlieku. 
  • Vyjde vás lacnejšie ako kupované a zároveň bude omnoho lepšie.
  • Nie je tak kalorické ako kravské alebo sójové, ale obsahuje aj menej bielkovín.
  • Domáce mandlové mlieko vydrží v chladničke 3–4 dni.
  • Zvyšky jadier využijete do raw dezertov, jogurtu alebo kaše.
Mandlové mléko

Tip!

Ak by ste si chceli predsa len osladiť život, odporúčame do mandľového mlieka pridať (skôr než cukor) agávový alebo javorový sirup, prípadne rozmixovať spolu s mandľami jednu až dve datle medjool zbavené kôstky. Nápoj si môžete okoreniť vanilkou, škoricou alebo exotickým kardamonom. Že nechcete, aby korenie bolo v mlieku vidieť? Vyskúšajte naše extrakty - ľahko ich rozmiešate a ich chuť vás dostane!

Čítajte tiež

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 523× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 527× prečítané

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Pomarančové makrónky

Pomarančové makrónky

21.09.23 | 523× prečítané

Mrkvová bábovka s pomarančom

Mrkvová bábovka s pomarančom

21.09.23 | 527× prečítané

Ako jednoducho otvoriť kokos?

Ako jednoducho otvoriť kokos?

28.08.23 | 939× prečítané | 2 minúty

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

Jahodové sušienky s bielou čokoládou

25.08.23 | 480× prečítané

Arašidové müsli tyčinky

Arašidové müsli tyčinky

24.08.23 | 2274× prečítané

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

Ovsené rezy s orechmi a čučoriedkami

21.08.23 | 1497× prečítané

Datľové brownies

Datľové brownies

20.08.23 | 1775× prečítané

Kuracia korma s ryžou

Kuracia korma s ryžou

19.08.23 | 254× prečítané

Zdravé semienkové krekry

Zdravé semienkové krekry

18.08.23 | 377× prečítané

Mrkvové lievance s tvarohom

Mrkvové lievance s tvarohom

17.08.23 | 1099× prečítané

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?