Mandľovým mliekom nemyslíme to predražené z obchodu, pri ktorom platíte za pekný obal a pridaný cukor. Môžete si ho ľahko pripraviť doma, ušetríte a ešte vám planéta poďakuje - v našich predajniach nakúpite orechy i bez obalu, doma si mlieko dáte do sklenenej fľaše a nevyprodukujú žiadny odpad navyše! Pri nákupe do vlastných obalov navyše dostanete 5% zľavu.
Výhod domáceho mandľového mlieka je nespočetné množstvo. Domácou výrobou pripravíte mlieko bez konzervantov, stabilizárorov a pridaného cukru, ktorý je vo väčšine kupovaných nápojov (v niektorých je ho dokonca viac než mandlí!). Zároveň môžete kontrolovať podiel orechov a vody, a docieliť tým tej pravej chuti. Mandle sú skvelým prírodným zdrojom vitamínu E (na 100 gramov mandlí pripadá 26 mg vitamínu), zároveň sa pýši vysokým obsahom horčíka (270 mg na 100 gramov mandlí) a vápnika (269 mg na 100 gramov mandlí). A iste vás poteší, že za suroviny na výrobu jedného litra poctivého domáceho mlieka zaplatíte až o tretinu menej, než za liter mlieka kupovaného.
Na recept budete potrebovať:
- 1 hrnček mandlí Carmel alebo Raw Valencia
- 4 hrnčeky vody + voda navyše na namočenie mandlí
- štipka soli
- plátno na cedenie
- výkonný mixér
K príprave mlieka odporúčame mandle Carmel alebo Valencia. Americké mandle Carmel majú sladšiu a plnšiu chuť. Jadrá sú o niečo menšie, sú preto ideálne pre použitie v kuchyni a príprava mlieka vás vyjde o niečo lacnejšie. Naproti tomu španielske mandle Valencia sú raw, zachovali si preto maximum živín. Majú tiež tuhšiu šupku, ktorá je bohatým zdrojom vitamínu E a vlákniny. Či už si vyberiete jedny, alebo druhé, postup prípravy je vždy rovnaký:
Mandle namočíme do studenej vody tak, aby boli všetky úplne ponorené. Máčať by sa mali aspoň 4 hodiny, ideálne ich však v kúpeli necháme odpočinúť cez noc. Budú sa nám nielen lepšie mixovať, ale aj mlieko bude krémovejšie a čo je hlavné - mandle tým prebudíme k životu!
Ďalší deň z mandlí zlejeme vodu, dáme ich do mixéra spolu so štyrmi hrnčekmi čerstvej studenej vody a rozmixujeme ich na kašu. Môžeme pridať aj štipku soli, ktorá zvýrazní sladkastú chuť orechov. Následne zmes precedíme cez bavlnené plátno alebo jemnú gázu a vytlačíme do misky hotové mlieko. V chladničke vám domáce mandľové mlieko vydrží 3-4 dni.
Zvyšky dužiny v plátne nevyhadzujte! Sú plné vlákniny a s troškou šikovnosti ich spotrebujete tiež. Záleží na výkonnosti vášho mixéra, ak máte zvyšky jemné, nebojte sa ich vysušiť a použiť namiesto mandľovej múky do pečenia alebo k príprave raw dezertov. Ak vám ostali väčšie kúsky, rozložte ich na plech a nechajte ich v rúre pri 60-80 °C vysušiť do chrumkava. Potom ich môžete pridať do jogurtu, ovsenej kaše alebo ako ozdobu na torty a dezerty. Skvele chutia tiež v domácej granole!
Mandľové mlieko v piatich bodoch:
- Má príjemnú orechovú chuť, smotanovú farbu a krémovú textúru podobnú kravskému mlieku.
- Vyjde vás lacnejšie ako kupované a zároveň bude omnoho lepšie.
- Nie je tak kalorické ako kravské alebo sójové, ale obsahuje aj menej bielkovín.
- Domáce mandlové mlieko vydrží v chladničke 3–4 dni.
- Zvyšky jadier využijete do raw dezertov, jogurtu alebo kaše.
Tip!
Ak by ste si chceli predsa len osladiť život, odporúčame do mandľového mlieka pridať (skôr než cukor) agávový alebo javorový sirup, prípadne rozmixovať spolu s mandľami jednu až dve datle medjool zbavené kôstky. Nápoj si môžete okoreniť vanilkou, škoricou alebo exotickým kardamonom. Že nechcete, aby korenie bolo v mlieku vidieť? Vyskúšajte naše extrakty - ľahko ich rozmiešate a ich chuť vás dostane!