Že sa vám pri pomyslení na vianočné hodovanie už teraz robí nevoľno a pomaly premýšľate, ako nabrané kilá v januári zhodíte? Skúste tento rok vianočné pečivo trochu inak! Namiesto pšeničnej použite orechovú múku a miesto presladeného krému naplňte trubičky treba mandľovou pastou. Chcete experimentovať, ale nechcete upravovať recepty overené rokmi praxe? Potom stačí pridať trochu vôní a farieb! Naše prírodné extrakty pozdvihnú cukrovinky na novú úroveň. Nakoniec ich ozdobte farebnými lyofilizovanými práškami alebo jedlými kvetmi. Uvidíte, že zo stola zmiznú skôr, než stihnú vychladnúť!
RAW datľové guličky
Ak sa nechcete dlho zdržovať pečením, skúste koláče nepečené! Datľové guličky sú hotové do pol hodiny a chutia priamo božsky. Navyše sa môžete vyblázniť pri zdobení a ochutiť ich presne tak, ako to máte radi.
30 minút
20–25 kusov
Čo budete potrebovať?
- hrnček ďatlovej pasty
- kakao
- hrnček orechov alebo semienok
- prášok z lyofilizovaného ovocia
S pomocou mixéra nasekáme orechy najemno. Časť mletých orechov odložíme stranou, neskôr v nich môžeme guličky obaliť. Zvyšné oriešky zmiešame s datľovou pastou, pridáme pár lyžíc kakaa a vypracujeme tuhšiu hmotu, z ktorej vytvarujeme malé guľôčky.
Tie potom obalíme mletými orechmi, kokosom, semienkami alebo práškom z lyofilizovaného ovocia. Na záver môžeme guličky dozdobiť rozpustenou čokoládou, kúskami orieškov alebo farebnými sušenými kvetmi. Popustite uzdu fantázii a rozžiarte farebnými guličkami sviatočný stôl!
Stromčeky s kokosovým likérom
Konečne máme riešenie najväčšieho vianočného sporu. Už sa nemusíte hádať, či si doprajete osie hniezda, alebo včelie úle. Vyskúšajte našu variáciu: vianočné stromčeky s kokosovým likérom!
60 minút
20–25 kusov
Čo budete potrebovať?
Na stromčeky:
- 150 ml kokosového mlieka
- 300 g 85% horkej čokolády
- 350 g mletých lieskových jadier
- 100 g masla
- 20 g cukru (nemusí byť)
- panák rumu
- soľ
Na likér:
- 250 ml kokosového mlieka
- 3 žĺtky
- vanilka
- 100 ml rumu
- 3 lyžice javorového sirupu/cukor
Z ohriateho kokosového mlieka a čokolády vymiešame hladkú ganache, do ktorej pridáme maslo, mleté lieskové orechy, rum a štipku soli. Vznikne nám lepkavá hmota, ktorú dáme cez noc vychladiť do chladničky.
Vaječný likér pripravíme zo zvyšného kokosového mlieka, ktoré privedieme k varu a osladíme javorovým sirupom. Do mlieka pridáme pravú vanilku z polky lusku - struk pozdĺžne rozrežeme, vyškrabneme semienka a pridáme ich do hrnca aj so zvyškom struku, ktorý po pár minútach vytiahneme. Žĺtky zľahka vyšľaháme v miske a postupne do nich vmiešame horúcu zmes (pomaly a po lyžičkách). Dáme späť do hrnčeka a prehrieváme, kým zmes nezhustne. Pozor, nesmie variť! Nakoniec primiešame rum a necháme likér vychladnúť.
Stromčeky, úliky či hniezda vytvarujeme pomocou formičiek, ktoré vymažeme maslom alebo vysypeme cukrom. Doprostred urobíme koncom varešky jamku, nalejeme do neho likér a prikryjeme piškótou.
Sušienky Crinkles
Čokoládové sušienky crinkles patria k tradičným severským receptom. Na povrchu sú krásne chrumkavé, ale vnútri vás prekvapí svojou vláčnosťou a mäkkosťou. Skúste ich ozvlášnit trochou pepermintového extraktu, ktorý sa k horkastej chuti čokolády perfektne hodí!
60 minút
+ 10 minút pečenia
15 kusov
Čo budete potrebovať?
- 230 g 85% horkej čokolády
- 60 g masla
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru do cesta a trošku na obalenie sušienok
- 200 g hladkej múky
- pol lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- peprmintový extrakt
Najprv vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a maslo. Až máme zmes hotovú, necháme ju oddýchnuť a vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým vyšľaháme vajcia a cukor do peny. Teraz príde tá pravá chvíľa na extrakt. Ak máte radi klasiku, môžete použiť vanilkový, my ale máme radšej pepermintový. Sušienkam to dodá šťavu!
V druhej mise si zmiešame suché ingrediencie - múku, štipku soli a prášok do pečiva. Až máme všetko pripravené, jemne vmiešame k vaječnej zmesi čokoládu a následne aj múku. Aby sa vám v ceste netvorili hrudky, odporúčame ju preosiať cez sitko.
Teraz príde čas na odpočinok. Cesto necháme v mise, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc odležať na chladnom mieste. Druhý deň z cesta vytvarujeme guličky, ktoré ešte pred položením na plech obalíme v cukre. Veľkou výhodou je, že guľôčky môžeme skladať na plech i len kúsok od seba. Nemusíte sa totiž báť, že by sa rozbehli!
A šup s nimi do rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 160 °C asi 8–10 minút. Kraje sušienok budú pevné, ale vnútri zostanú krásne vláčne a mäkké. Pozor, nenechávajte ich v rúre veľmi dlho, aby ste ich nepresušili. Povrch vám v rúre popraská, ale toho sa neľakajte, práve to totiž robí crinkels sušienky tak výnimočné. Až ich vytiahnete, uvidíte, ako bude pod cukrom nezbedne vykukovať kakaové cesto. No povedzte, nezakúsili by ste sa hneď?
Datľové linecké s arašidovým maslom
Kto by nepoznal linecké? Sladučké cukrovinky zlepené kyselkavou marmeládou je pre mnohých symbolom Vianoc. My sme na ne išli tento rok trochu inak. Upiekli sme linecké z datlového cesta a okrem marmelády ich zlepili tiež arašidovým krémom. A viete čo? Chutí priamo božsky! A navyše je vegan! Skúsite ich tento rok aj vy?
90 minút
20–25 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 200 g cez noc namočených datlí
- 110 g hladkej múky
- 1 lyžičku kakaa
- 30 g kokosového oleja
- ½ čl jedlej sódy
Na náplň:
- jemné arašidové máslo
- marmeládu
Na polevu:
- belgická vegan horká čokoláda
- drtené arašidy
Namočené datle rozmixujeme, pridáme zvyšok ingrediencií a vymiesime hladké cesto. Každý druh datlí sa chová trochu inak, preto ak sa cesto lepí, pridáme múku, v opačnom prípade trochu vody. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 10 minút vychladiť.
Cesto vyvaľkáme asi na 3 mm tenkú placku a vykrajujeme naše obľúbené tvary. Pečieme v rozohriatej rúre na 170 °C asi 10 minút. Hotové linecké zlepujeme arašidovým maslom a marmeládou. Zlepené kúsky necháme aspoň 20 minút vychladnúť. Nakoniec linecké namočíme v rozpustenej čokoláde a ozdobíme drvenými arašidy.
Nechte si chutiť!