11.10.24 | 21040× prečítané | 2 minúty
Horká 85% čokoláda z Madagaskaru
Horká čokoláda nie je len tak pre každého. Moja sýta chuť a výrazná vôňa už odrovnali nejedného zvedavca. Tak čo, trúfneš si na plnú chuť kakaových bôbov s ovocnými tónmi?
- horká s tónmi lesných plodov
- trstinový cukor namiesto bieleho
- vhodné pre vegánov
Alternatívne produkty z kategórie Varenie a pečenie:
Horká 85% čokoláda z Madagaskaru
Informácie o produkte
Jedinečná čokoláda vyrobená z kakaových bôbov pestovaných v tieni madagaskarských dažďových pralesov v severozápadnej časti ostrova. Má intenzívnu horkú chuť, v ktorej ucítite ovocie a nakoniec citrusový dozvuk. Jej textúra je jemná a farba svetlá až hnedočervená. Dobre sa rozpúšťa, takže s ňou môžete vytvárať lesklé chutné polevy, alebo k nej pridajte teplé mlieko, a vytvorte si tak dokonalú horúcu čokoládu pre dlhé zimné večery.

Čo znamená Raise Trade
Kúpou tejto čokolády podporujete priamo madagaskarských farmárov. A ako? Kakaové bôby pochádza z údolia Sambirano na severozápade Madagaskaru. Čím väčšie množstvo a čím kvalitnejšie kakaové bôby domáci farmári vypestujú, tým väčší príjem majú a môžu si dovoliť lepší život. Kakaové bôby sú opatrne roztriedené a vyberú sa naozaj len tie najkvalitnejšie. Väčšinou sa bôby posielajú na ďalšie spracovanie do iných krajín, ale program Raise Trade dohliada na to, že sú bôby pestované aj spracovávané priamo na Madagaskare. A až následne predávané. Tento proces tak podporuje tamojšiu ekonomiku a zvyšuje povedomie o pôvode produktov. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
TOP informácie o čokoláde
- Čokoláda neprešla chemickým spracovaním, je vyrobená z nealkalizovaných kakaových bôbov.
- Obsahuje viac antioxidantov ako brokolica a má vysoký obsah vlákniny; vhodná pre vegánov.
- Teplota topenia čokolády je 45 až 50 °C, tuhne pri 27 °C, použitie pri 32 až 33 °C.
- Neobsahuje žiadne pridané príchute (ani vanilku), a je bez konzervantov.
- Balenie obsahuje 10 tabuliek čokolády.
Ako sa kakaové bôby spracovávajú?
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Zaujímavosti a recepty
Recenzia nakupujúceho heureka.cz
lahodná , kvalitní čokoláda
Recenzia nakupujúceho heureka.cz
Bezkonkurenční chuť 85% čokolády
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu-
Zloženie
kakaové bôby, trstinový cukor, kakaové maslo; obsah kakaovej sušiny najmenej 85 %
- Surovina Hořká čokoláda
- Diéta Bez laktózy, Bez lepku, Vegan
- Spracovanie Tabuľky
- Farba Hnedá
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy mlieka a kešu orechov.
- Krajina pôvodu Madagaskar
- Skladovanie do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením
- Balenie Plastový obal
- Veľkosť 10×100 g
- Úprava tabuľky čokolády
- Odroda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2427 kJ / 580 kcal
- Tuky 48 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 29 g
- Sacharidy 26 g
- z toho cukry 15 g
- Vláknina 14 g
- Bielkoviny 12 g
- Soľ 0,33 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzia nakupujúceho heureka.cz
lahodná , kvalitní čokoláda
Recenzia nakupujúceho heureka.cz
Bezkonkurenční chuť 85% čokolády
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
Nevhodné balenie