Čo budete potrebovať?
Na korpus (21 cm):
- 5 veľkých alebo 6 menších vajec
- 150 g cukor krupica
- 50 g masla
- 80 g mletých lieskových orieškov
- 50 g hladkej múky
- 20 g holandského kakaa
- 2 lyžičky prášku do pečiva
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu vo vaničke
- 120 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na polevu:
Na dozdobenie:
- drvené lieskové orechy
- lyofilizované jahody alebo maliny
Autorka fotiek aj receptu: @pradobroty
Postup
Rúru začneme rozohrievať na 180 °C (teplovzdušná na 160 °C). Maslo si rozpustíme a necháme chladnúť. Dno formy s priemerom 21 cm vyložíme papierom na pečenie, zapneme do obruče a boky necháme holé. Cesto sa vďaka tomu nalepí na obruč a korpus je potom pekne rovný na bokoch.
Bielká oddelíme od žĺtkov. Bielka dáme do misy, prisypeme máličko soli a začneme šľahať sneh. Keď je sneh polotuhý, po častiach a za stáleho šľahania doň prisypávame cukor až do spotrebovania. Potom došľaháme do tuhého snehu, ktorý na metličkách tvorí špičky. Šľaháme ďalej a po jednom k snehu pridávame žĺtka – každý necháme zašľahať a až potom pridáme ďalšie. Po žĺtkoch prilejeme tenkým pramienkom vychladnuté maslo. Až potom šľahač vypneme.
V inej mise si zmiešame mleté oriešky, múku, kakao a prášok na pečenie. Zmes pridáme k našľahanému vaječnému cestu a stierkou zamiešame. Cesto nalejeme do formy na tortu, rozotrieme smerom k bokom, aby v strede zostala jamka, a dáme piecť do rozohriatej rúry. Pečieme asi 40 minút, kým zapichnutá špajla nevyjde z torty suchá.
Korpus vyberieme z rúry a dáme ho na cca 30 minút chladnúť na mriežku. Potom nožom odrežeme korpus od bokov formy, dáme dole obruč, odstránime dno a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Pripravíme si krém. Mascarpone vyšľaháme s cukrom do hladkej hmoty. Vždy šľahajte ako prvé mascarpone s cukrom, inak by sa vám mohlo zraziť a vytvoriť hrudky. Potom po lyžičkách zašľaháme tvaroh a nakoniec vanilkový extrakt.
Začneme zostavovať tortu. Korpus si dvakrát prekrojíme. Pokiaľ má vypuklý vršok, zrežeme ho najprv dorovna. Pripravíme si tácku, na ktorej budeme tortu servírovať (mala by byť rovnako veľká ako torta, ideálne je použiť dno z tortovej formy) a na stred rozmažeme malé množstvo krému a naň položíme prvý plát (spodný). Na prvý plát natrieme asi tretinu krému, ktorú rovnomerne rozotrieme po celom pláte a zarovnáme veľkým nožom alebo cukrársku kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme. Nakoniec položíme aj tretí plát a na vrch a boky torty nanesieme ďalší krém a pomocou stierky alebo cukrárskej karty tortu zahladíme. Dáme vychladnúť aspoň na 30 minút.
Medzitým si pripravíme polevu. Čokoládu a orieškové maslo vložíme do misky a nad parou alebo v mikrovlnke rozpustíme. Zmes necháme vychladnúť tak, aby bola stále tekutá, ale išiel v nej udržať prst. Tortu si vyberieme z chladničky, posadíme na obrátenú misku a pod celú tortu dáme napríklad papier na pečenie. Torta tak bude „na podnose s nôžkou“ a stekajúca poleva bude môcť odkvapkávať na podložku, z ktorej ju po zatuhnutí jednoducho zlúpneme. Alebo môžno aj zjeme.
Polevu nalejeme na tortu a rýchlo ju nožom alebo cukrársku špachtľou rozotrieme po celej ploche torty, časť polevy necháme stiecť po stranách. Ešte na mäkkú polevu nasypeme drvené oriešky a po obvode poukladáme kúsky lyofilizovaného ovocia. Vrátime tortu späť do chladničky a necháme ju aspoň 3 hodiny odležať.