Zľava 6 € nad 60 € - kód: ZLAVA6 🌟 Zľava 8 € nad 80 € - kód: ZLAVA8

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Vegetariánske jednohubky

12. 1. | 14884× prečítané


Vegetariánske jednohubky s rastlinnou nátierkou ozdobia sviatočný stôl, či už chystáte pohostenie na Silvestra, narodeninovú oslavu alebo piatkové posedenie s priateľmi. Namiesto majonézovej smršti oslníte priateľov netradičnými rastlinnými nátierkami, ak príde na návštevu vyložený gurmán, určite ho potešíte domácim koreňovým chlebom. Poradíme nielen originálne a jednoduché recepty, ale dáme vám aj skvelé tipy, ako a čím jednohubky ozdobiť. Väčšina nátierok je vhodná aj pre vegánov, ak si však jednohubky nedokážete predstaviť bez výrazného syra, máme v rukáve recept na pomazánku s nivou!

Zdieľať



Vegetariánske jednohubky

Recepty v článku


Vegánska babátová nátierka s pekanovými orechmi

Čo budete potrebovať?

  • 1 varený alebo pečený batát
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • citrónovú šťavu
  • 3 lyžice rastlinného jogurtu
  • hrsť nasekaných pekanových orechov
  • soľ a chilli

Uvarený alebo upečený batát ošúpeme a rozmixujeme s cesnakom, rastlinným jogurtom a olivovým olejem. Nátierku dochutíme citrónom a soľou. Namazané jednohubky posypeme nasekanými pekanmi a sušeným chilli. To dokonale doplní sladkú chuť batatov a svojou výrazne červenou farbou poteší oko! 


Nivová nátierka so spáleným pórem a vlašákmi

Čo budete potrebovať?

Pór očistíme, odkrojíme zelené konce a korienky a dáme ho vcelku na rozohriatu suchú panvicu, kde ho necháme spáliť do čierna - otáčame, aby sa spálili všetky strany. Spálené šupky olúpeme a vyhodíme - ostane nám sladký a šťavnatý stred, ktorý použijeme do nátierky. Nivu, lučinu a pór spoločne pomixujeme, pridáme nasekané vlašské orechy a dochutíme. Dozdobiť môžeme kolieskami póru a polovicou vlašského orechu.

jednohubky s nivovou pomazánkou

Baklažánová nátierka s lieskovými orechmi

Čo budete potrebovať?

  • 1 stredne veľký baklažán
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu tahini pasty
  • 2 lyžice olivového oleje
  • 2 lyžice gréckeho jogurtu
  • citrónovú šťavau
  • hrsť lieskových orechov
  • soľ a čierne korenie

Rúru predhrejeme na 200 °C. Baklažán pozdĺžne rozpolíme a poprepichujeme vidličkou, posolíme a zabalíme do alobalu. Pečieme asi 30 minút, kým nie je mäkký. Upečené baklažány vybalíme, dáme do misky a necháme vychladnúť. Vychladnuté baklažány vydlabeme lyžicou a spoločne s lieskovými orechmi, cesnakom, tahini pastou, olivovým olejom a jogurtom dáme do mixéru. Potom pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, prípadne dosolíme a okoreníme. Namazané jednohubky ozdobíme nahrubo nasekanými lieskovými orieškami.


Kešu hummus

Čo budete potrebovať?

  • 250 g uvareného alebo konzervovaného cícera
  • 3 lyžice kešu pasty
  • 1 lyžicu tahini pasty
  • ½ lyžičky rímskej rasce
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • soľ a čierne korenie

Cícer zlejeme a olúpeme šupky – hummus tak bude jemnejší. Dáme do mixéra s ostatnými surovinami a mixujeme podľa toho, akú konzistenciu chceme mať. Ak je hummus hustý, môžete pridať lyžicu oleja alebo orieškovú pastu navyše. Nakoniec dochutíme a natrieme na domáci koreňový chlieb. Ozdobiť môžeme nasekanými kešu orechmi, troškou čili alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.

vegetariánske pomazánky

Koreňový chlieb

Čo budete potrebovať?

  • 720 ml vody
  • 1 kg polohrubej múky
  • 20 g droždia
  • 30 ml olivového oleja
  • 20 g soli
  • akékoľvek orechy či semienka

Do misy nasypeme múku a urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a nalejeme trochu vody. Kvások necháme vzísť asi 10 minút . Do zmesi pridáme zvyšnú vodu, olej a soľ a miešame asi 10 minút, kým nie je cesto hladké. Cesto necháme hodinu nakysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vytvarujeme z nich podlhovasté pruhy, do ktorých zapracujeme oriešky alebo semienka. Obtočíme ich pevne okolo seba. Zapletené chleby dáme na plech a pečieme pri 200 °C asi 25 minút.

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?