Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako vybrať vanilkový cukor alias pozor na vanilín

9. 11. | 749× prečítané | 7 minúty čítania


Vanilková príchuť patrí k tým úplne najobľúbenejším a nezaobíde sa bez nej ani množstvo vianočných cukroviniek. Viete ale, že vo väčšine „vanilkových“ potravín pravú vanilku nenájdete? V dnešnom článku sa pozrieme na to, aký je rozdiel medzi vanilkou a vanilínom. Dozviete sa tiež, ako si doma vyrobiť svoj vlastný vanilkový cukor a v čom sa líši od toho vanilínového.

Zdieľať



Ako vybrať vanilkový cukor alias pozor na vanilín

Čo sa v článku dozviete?

Vanilka – najobľúbenejšia príchuť na svete

Niet divu, že vanilka je nazývaná kráľovnou všetkého korenia. Lahodná chuť a vôňa vanilky sú tak neodolateľné, že neodmysliteľne patria medzi základné esencie mnohých pokrmov. Zároveň je pravá vanilka veľmi drahou surovinou, a tak sa do potravín namiesto nej veľmi často pridáva jej syntetická náhrada s názvom vanilín.

V záplave „vanilkových“ potravín na pultoch obchodov tak skôr výnimočne narazíte na tie obsahujúce pravú vanilku. Dôvodom je, ako to už v podobných prípadoch býva, výrazne nižšia cena syntetických náhrad.

Za jedinečnou chuťou a vôňou vanilkového lusku stojí kombinácia asi 200 aromatických látok, čo robí vanilku tak luxusnou ingredienciou. Za vysokou cenou pravej vanilky stojí náročný a pomerne dlhý proces jej spracovania. Vanilkový lusk je totiž plodom orchidey menom vanilka pravá. Zreje 7 až 8 mesiacov a potom nasleduje ručný zber a sušenie na priamom slnku. Následne sa lusky triedia a balia, opäť ručne. A v tomto procese sa nesmie nič uponáhľať!

História vanilky

Do celého sveta sa vanilka počas zámorských objavov v 16. storočí rozšírila z Mexika. Tam si ju pôvodní obyvatelia Aztékovia cenili nielen pre chuťové vlastnosti, ale aj pre liečivé účinky.

Dnes, o niekoľko tisíc rokov neskôr, dávajú Aztékom za pravdu vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne či antidepresívne účinky vanilky. Vanilka si postupne vydobyla postavenie svetovo najobľúbenejšej príchute a rýchlo sa usadila tiež u nás. Lahodné vanilkové rožteky sa pečú snáď v každej slovenskej domácnosti. Alebo sú to skôr vanilínové rožteky?

vanilkové rožteky
Pečiete doma vanilkové alebo vanilínové rožteky?

Vanilka nie je žltá!

Keď sa povie vanilka, tak sa väčšine ľudí ako prvá vybaví žltá farba. To je však jedna veľká mystifikácia. Zrniečka ukryté v lusku pravej vanilky majú totiž farbu čiernu! Žlté sú iba listy, ktoré sa však nekonzumujú. Ako k tomuto veľkému omylu došlo?

Veľa potravín, do ktorých sa vanilka odjakživa používala, ako napríklad zmrzlina, puding či rôzne krémy, sa predtým pripravovali z mlieka, smotany a tiež zo žĺtkov, čo dodávalo týmto krémovým dobrotám onú žltú farbu. V kombinácii s tým, že kvety vanilkovej orchidey skutočne žlté sú, to viedlo k tomu, že si ľudia vanilku zafixovali ako žltú ingredienciu. V skutočnosti ale môžete mať vanilkou prevoňaný krém akejkoľvek farby.

V množstve potravín sa ale v dnešnej dobe namiesto pravej vanilky používa biela kryštalická látka vanilín, prípadne vanilková aróma. Najznámejším príkladom sú asi vanilínové cukry.

Aký je teda rozdiel medzi vanilkovým a vanilínovým cukrom?

Rozdíl vanilka a vanilin

Vanilkový cukor

Vanilkový cukor obsahuje skutočnú vanilku a na obale musí mať uvedené jej množstvo. Kvôli cene pravej vanilky sú vanilkové cukry niekoľkonásobne drahšie ako cukry vanilínové. Avšak aj v rámci kategórie vanilkových cukrov sa môže cena značne líšiť – odvíja sa od pôvodu vanilky a použitého množstva. A ak narazíte na trstinový cukor s pravou vanilkou, neváhajte. Ničím voňavejším ste si život ešte neosladili.

Vanilka sa od vanilínu líši hlavne tým, že (logicky) obsahuje oveľa viac aromatických látok. Zdroje uvádzajú až 180 vonných látok (niektoré iné hovoria aj 200), ktoré sa z jedného lusku dajú vyextrahovať a vedecky popísať. A vanilín je len jednou z nich.

Vanilínový cukor

Vanilín je umelá aróma prírodného, alebo syntetického pôvodu. Vanilin síce vonia čiastočne ako vanilka, avšak jeho pôvod a kvalita sa diametrálne líšia. Veď tiež ide iba o jednu jedinú aromatickú látku.

Predtým sa vanilín dokonca vyrábal extrakciou z uhlia, dechtu, ryžových otrúb a drevín. Dnes sa vanilín vyrába napríklad z dreveného dechtu alebo z odpadu vznikajúceho pri výrobe celulózy v papierenskom priemysle. V roku 2021 sa dokonca vedcom z Edinburskej univerzity podarilo vanilín vyextrahovať z použitých plastových fliaš. To je síce nepochybne skvelá správa v súvislosti s bojom proti znečisteniu planéty plastovými odpadmi, avšak živiť sa výťažkami z plastových odpadkov neznie príliš lákavo, čo myslíte?

Vo vanilínovom cukre tak rozhodne žiadnu vanilku nehľadajte, nestretol ju ani z rýchlika. S týmto produktom dostanete len náhradu vanilkovej arómy. Vanilín nemá takú silu, čo zodpovedá aj jeho cene. V supermarketoch ho zoženiete za pár korún.

Vanilínový cukor sa nikdy s pravou vanilkou nestretol. To si ho radšej vyrobte doma.

A čo domáci vanilkový cukor?

Lahodná vanilková aróma je súčasťou množstva receptov na dezerty, skvele pozdvihne napríklad aj obyčajné palacinky a rozhodne sa bez neho nezaobídete pri pečení tradičných vianočných cukroviniek. Pokiaľ sa vám nechce platiť vysoké ceny za cukor z pravej vanilky v obchodoch, môžete si ho vyrobiť sami doma. Budete potom mať po ruke kvalitný vanilkový cukor plný chuti za veľmi dobrú cenu po celý rok. Ako na to?

Príprava domáceho vanilkového cukru je skutočne veľmi jednoduchá. Ide v podstate iba o prevoňanie cukru vanilkou.

Použiť môžete akýkoľvek cukor – kryštál, krupicu aj práškový. Kryštálový cukor využijete hlavne pri pečení klasických koláčov alebo buchiet, múčka sa zase častejšie používa na pečenie a dekoráciu cukroviniek.

Na výrobu vanilkového cukru budete potrebovať iba cukor a vanilkové lusky. Pre čo najlepší výsledok sa skutočne oplatí použiť kvalitné suroviny. Odporúčame používať trstinový cukor a to najlepšie v bio kvalite.

Na 500 gramov cukru budete potrebovať dva vanilkové lusky. Naším favoritom sú vanilkové lusky Gourmet Bourbon z najviac cenenej vanilky z Madagaskaru.

Postup výroby domáceho vanilkového cukru

  1. Do sklenenej a dobre uzatvárateľnej dózy nasypte cukor spolu so semienkami, ktoré vyškriabete z lusku. Pre dvojitý efekt potom môžete pridať aj vyškriabaný lusk.
  2. Všetko premiešajte, dózu uzavrite a počkajte aspoň dva týždne. Približne tak dlho trvá, kým cukor vanilku poriadne „nasaje“.
  3. Potom už môžete vanilkový cukor používať podľa vlastnej chuti.

Pokiaľ pri výrobe používate okrem semienok aj lusky, dajte si pri pečení pozor, aby ste do cesta omylom nezamiešali aj kus lusku.

Ďalšie vanilkové produkty

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt je silne aromatický koncentrát vzniknutý lúhovaním vanilkových luskov v rozpúšťadle. Ako rozpúšťadlo sa najčastejšie používa klasický alkohol – etanol. Alkohol má schopnosť naviazať na seba silice (éterické oleje) a oddeliť ich od zvyšných nepotrebných látok.

Extrakt z vanilky skvele poslúži napríklad pri pečení. Iba pár kvapiek dodá výraznú arómu a súčasne neovplyvní štruktúru a konzistenciu pokrmu. Hviezdou na (nielen) vianočné pečenie je za nás vanilkový extrakt Nielsen-Massey vyrobený z prvotriednych vanilkových luskov z Madagaskaru.  

Vanilkový extrakt nie je zložité si vyrobiť doma. Ak neviete, ako na to, mrknite na prehľadný návod s podrobným postupom. A pokiaľ si radšej kúpite kvalitný, už hotový produkt, vyberte si u nás:

Vanilková aróma

Vanilková aróma môže obsahovať prírodné aj syntetické látky. Ako základ sa väčšinou používa olej, na ktorý sa odparovaním zachytí silica. Ďalší spôsob výroby spočíva v špeciálnej metóde, pri ktorej sa množia vonné látky pôvodnej suroviny.

Pri nákupe by vás mal zaujímať predovšetkým pôvod vanilkovej arómy. Ako prírodné arómy sa u nás smú označovať iba produkty, u ktorých bolo aspoň 95 % aromatickej zložky získaných z pôvodnej suroviny. Naša vanilková prírodná aróma dodá vašim pokrmom ten správny šmrnc a zároveň je o poznanie lacnejšia ako extrakty.

Pokiaľ by ste radi prenikli ešte hlbšie do tajov extraktov a aróm, pričítajte si náš článok, ktorý sa rozdielom medzi nimi dopodrobna venuje.

Vanilkový púder a pasta

Vanilkový púder je oveľa jemnejší ako vanilkový cukor. Hodí sa nielen pre všetkých profesionálnych cukrárov, ale aj pre domáce pečenie. Poprášte s ním tortu alebo ho primiešajte do vanilkového krému a užite si omamnú vanilkovú chuť.

Vanilková pasta je potom pripravená na pečenie ešte rýchlejšie. Sú to vlastne koncentrované vanilkové lusky do vrecka každej zástery.

Pri domácom pečení sa vždy oplatí dbať na kvalitu surovín. Hoci je cena cukru z pravej vanilky znateľne vyššia ako u cukru s umelo vyrobeným vanilínom, jeho chuťové a aromatické vlastnosti sú neporovnateľne lepšie. Navyše neriskujete, že si zákusok či pečivo pokazíte umelou príchuťou, ktorá prebije ostatné suroviny. Výroba domáceho vanilkového cukru podľa nášho receptu vám zaberie chvíľku a garantujeme vám, že výsledok bude stáť za to! Tak šup pre vanilku do Světa plodů! 

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?