60 minút
12 košíčkov
vegan, bez lepku
Čo budete potrebovať?
Na krustu:
- 210 g ovsenej múky
- 50 g mandľovej múky
- 1 lyžička cejlónskej škorice
- 2 lyžice čakankového sirupu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 100 ml mandľového mlieka
Na náplň:
- 10 lyžíc mandľového masla
- 3 lyžice čakankového sirupu
- 2 lyžice kokosového oleja
- štipka soli
Na drobenku:
- 100 g mandľovej múky
- 1 lyžica čakankového sirupu
- 1 lyžica kokosového oleja
Na dokončenie:
- lyofilizované maliny
- (vegan) jogurt alebo kyslá smotana
Postup
Všetky ingrediencie na mandľovú krustu zmiešame dohromady. Najlepšie sa nám bude cesto tvoriť rukami. Malo by byť hladké a držať pekne pohromade. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc chladiť v chladničke.
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Koláčiky budeme piecť vo forme na muffiny. Cesto si vyberieme z chladničky a vytvoríme z neho 12 rovnako veľkých guliek, ktoré rukou dávame do muffinových otvorov a vytvárame košíčky. Takto pripravené koláčiky pečieme v predhriatej rúre cca 10 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Medzitým, čo sa nám košíčky pečú, si pripravíme náplň. Všetky ingrediencie na ňu vymiešame do hladkej konzistencie.
Pripravíme si aj posýpku. Opäť zmiešame všetky ingrediencie. Mala by nám vzniknúť krásne sypká zmes.
Vychladnuté predpečené košíčky plníme mandľovým krémom a každý posypeme mandľovou drobenkou. Ak máte radi posýpku chrumkavejšiu, môžete pridať ešte nahrubo nasekané mandle.
Koláčiky vrátime dopiecť do rúry na 10 minút. Hotové mandľové košíčky by mali byť krásne zlatisté.
Po upečení necháme košíčky vychladnúť a potom zdobíme čerstvými alebo lyofilizovanými malinami. Podávame s kopčekom bieleho jogurtu (alebo s jeho vegánskou alternatívou) či s kyslou smotanou.
Recept a foto: Barbora Kašová @zpekacku.cz