45 minút
20 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 250 g jemne mletej mandľovej múky
- 60 g (vegánskeho) masla
- 3 lyžice javorového sirupu
- 1 polievková lyžica brezového cukru (xylitolu) rozomletého na prášok
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- lyžička soli
- ríbezľový alebo malinový džem
Postup prípravy koláčikov
Maslo vložte do misy a nechajte zmäknúť pri izbovej teplote. Pridajte mandľovú múku k maslu a ostatným prísadám (okrem džemu, ten si nechajte na neskôr).
Rukami vypracujte lepivé cesto a v medzičase zapnite rúru na 175 °C, nech potom nemusíte na predhriatie dlho čakať. Pomocou lyžice naberte cesto (približne zarovnaná polievková lyžica) a vytvorte guľôčku.
Vytvorené mandľové guličky položte na plech s papierom na pečenie. Uprostred každej z nich urobte palcom priehlbinu – dostatočne veľkú, aby sa do nej dalo pridať dostatok džemu.
TIP: Pokiaľ by sa vám cesto lepilo na ruky, sem tam si skúste opláchnuť ruky studenou vodou, malo by to pomôcť.
A voilà, z guličiek sú razom krásne farebné mandľové koláčiky.
Až budete mať koláčiky naplnené džemom, vložte ich do predhriatej rúry a pečte 11 až 13 minút. Budú hotové, keď ostanú zospodu jemne ružové. Hore by mali koláčiky zostať pekne svetlé.
Po vychladnutí vložte upečené pečivo do uzavretej nádoby a uschovajte do chladničky.
TIP: Aspoň polhodinku pred tým, než si budete chcieť na koláčikoch pochutnať, ich z chladničky vyberte. Budú mäkšie a chuťovo výraznejšie. Zároveň ich nepečte zbytočne veľmi dopredu, najlepšie totiž toto vianočné pečivo chutí čo najčerstvejšie.
A potom si ich už môžete pekne v kľude vychutnávať pri sledovaní rozprávok.
Recept a foto: @laskave_varenie
Vyskúšajte aj iný druh orechovej múky
Mandľová múka nie je úplne to pravé orechové? Popustite uzdu fantázii a vyskúšajte aj iné druhy orechových múk. Aj pri bezlepkovom pečení sa totiž môžete odviazať. A aby ste sa medzi tou záplavou orechových variant nestratili, spísali sme pre vás malý návod.